De kracht van positieve self-talk en mindfulness
Gedurende de hele dag gaan er gedachten over en weer in ons hoofd. Het is alsof we een soort intern gesprek voeren met onszelf. Alsof onze linkerhersenhelft dingen zegt, waar onze rechterhersenhelft dan weer – vaak met persoonlijk commentaar – op reageert.
Helaas zijn veel van de gesprekken die zich in ons hoofd afspelen van negatieve aard. Volgens mindfulness trainer Viktoria Susovits hebben wetenschappers aangetoond dat we rond de 40.000 gedachten per dag hebben, waarvan 70 procent negatief is. Dat zijn dus 28.000 negatieve gedachten per dag.
“Negatieve gedachten beïnvloeden ons gevoel van welzijn enorm. Een groot deel zijn kritische gedachten over onszelf; over hoe we eruit zien, hoe we ons werk doen, hoe we communiceren. De stem in ons hoofd kan hard zijn. Meestal veel harder dan dat je tegen anderen bent.”
Positieve self-talk
Eén van de manieren om optimisme, hoop en vreugde te bevorderen is om onze gedachten bewust te vullen met positieve self-talk. Dat stelt Gregory L. Jantz – oprichter van The Center for Counseling and Health Resources in Washington. Een dergelijk intern gesprek zou er volgens hem voor zorgen dat we vooruit blijven bewegen.
Oké, top. Gaan we doen. Maar wat is positieve self-talk eigenlijk? En is het zo simpel als het herformuleren van de manier waarop je gesprekken hebt in je brein? Het is in ieder geval de plek om te beginnen. Jantz stelt dat positieve self-talk niet hetzelfde is als zelfbedrog. Het moet niet worden verward met ‘zien wat je wil zien’. Positieve self-talk gaat juist over het herkennen van de waarheid, in situaties én in jezelf. Misschien kom je net terug van een feestje en heb je kritiek op jezelf over hoe je sprak en handelde, terwijl de werkelijkheid prima was.
Draai het script om
Volgens Jantz is een van de fundamentele waarheden dat je fouten maakt in het leven. Daar ontkomt niemand aan. Om perfectie te verwachten van jezelf of van iemand anders is dus helemaal niet realistisch.
Wanneer we die onvermijdelijke fouten maken, stelt hij, kan positieve self-talk helpen om het positieve te halen uit een negatieve gebeurtenis. Probeer de volgende oefening: noteer een aantal van de negatieve gedachten die door je hoofd spoken. Wees specifiek wanneer mogelijk, en omvat iedereen waarvan je herinnert dat hij of zij heeft bijgedragen aan die boodschap. Neem vervolgens de tijd om de negatieve gedachten opzettelijk tegen te gaan met positieve waarheden.
Ook interessant: Piekeraars opgelet! Zo stap je uit een negatieve gedachtespiraal
Mindfulness als wapen
Een andere manier om met kritische of negatieve gedachten om te gaan is mindfulness. Viktoria: “Mindfulness kan je leren om aanwezig te zijn met je aandacht op een zachte, niet-oordelende manier. Door afstand te nemen van je innerlijke criticus ben je in staat om jezelf meer en meer te accepteren zoals je bent. Leer te luisteren naar de stem in je hoofd met nieuwsgierigheid, zonder jezelf te veroordelen. Als je merkt dat er kritische gedachten opkomen, wees je daar bewust van en heb er compassie voor.
Fijn: Deze meditaties helpen je meer rust te vinden
Mindfulness kan je helpen om los te komen uit de sterke grip die de negatieve gedachten en angsten vaak hebben. Je zet de negatieve zelfpraat in perspectief en weet dat het maar automatische gedachten zijn. Geen waarheid. Geen feiten.”
Mindfull zijn
- Waarom iedereen zou moeten pottenbakken (het helpt om in het moment te leven)
- Laten we vooral niét in het hier en nu leven (en dankbaar zijn dat het niet hoeft)
- Wat diep ademhalen doet met je lichaam