Leonie Collombon
Leonie Collombon Psyche 1 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De kracht van clubs: waarom horen we als mens zo graag ergens bij?

Hardloopclubs schieten als paddestoelen uit de grond, maar voordat men massaal in groepsverband aan rennen deed, waren community’s al op andere gebieden de normaalste zaak van de wereld. Het is volgens gedragsonderzoeker Melanie Molenaar mens eigen om verbonden met anderen te willen zijn en dat is de grootste kracht van clubs.

Dit is de kracht van clubs

Molenaar doet voor Behaviour change group onderzoek naar het gedrag van de mens. Waarom reageren we zoals we doen op bepaalde situaties en welke omgevingsfactoren zijn van invloed op menselijk gedrag? Dat we ons maar wat graag aansluiten bij groepjes, heeft volgens Molenaar te maken met een natuurlijk verlangen van de mens. Heb je het over eeuwen geleden, dan deden jagers en verzamelaars dat al om zich veilig en beschermd te voelen.

Anno 2024 hebben we clubs misschien niet meer letterlijk nodig voor onze veiligheid, maar dit gevoel speelt wel nog altijd mee. Wie zich bij een groep anderen aansluit, weet zeker dat hij nooit alleen is. Clubs, of dat nou die runclub is of een zangkoor, zorgen ervoor dat we altijd anderen hebben om op terug te vallen. Die verbondenheid is volgens de gedragsonderzoeker de belangrijkste reden waarom we zo verlangen naar onderdeel ergens van zijn.

Mensen die geen verbondenheid ervaren, kunnen zich daarom eenzaam voelen. We zijn van jongs af aan immers gewend om ons ergens bij aan te sluiten; het is een fundamentele behoefte.

Clubs om je identiteit te vormen

Maar er speelt nog een belangrijke factor: volgens Molenaar is de kracht van clubs ook dat je je eigen identiteit beter leert kennen. Je monitort wie je zelf bent aan de hand van de groepjes waar je bij hoort. Ben je niet aangesloten bij clubs, dan kan het lastig zijn om te weten hoe jouw persoonlijkheid eruitziet.

Dat je bij elke club een ander deel van die persoonlijkheid laat zien, is volgens de gedragsonderzoeker niet erg. Net als onze hang naar verbondenheid, is het normaal dat we ons als mens aanpassen aan de mensen om ons heen. Zeker bij een nieuwe club is het vaak even afwachten voor je weet welke plaats je inneemt. Als je op werk de verbinder bent en op de sportclub het feestbeest, dan is dat dus geen probleem: zolang je je in al die rollen maar jezelf voelt.

Deze onterechte aanname zorgt ervoor dat je je eenzaam voelt en minder snel vrienden maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️