Lena Bril
Lena Bril Beweging 9 feb 2016
Leestijd: 6 minuten

De gids voor beginnende yogi’s: welke yoga past bij jou?

Inmiddels zijn er ontzettend veel verschillende vormen van yoga. Als je wilt beginnen met yoga kan het lastig zijn om een variant te kiezen die bij jou past. Welke yoga kun je bijvoorbeeld doen om te ontspannen en welke yogavorm helpt je om een strak lichaam te krijgen? BEDROCK maakte samen met Lidewij, docent bij Delight Yoga, een handig overzicht van de zes populairste vormen.

Wat is yoga eigenlijk?

Je hoort vaak dat yoga gezond voor je is. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beoefenen van yoga je flexibiliteit verhoogt, helpt tegen (onder)rugklachten, je lichaam sterk maakt, je concentratie verhoogt en zorgt voor minder stress. Mensen die vaak yoga beoefenen hebben meer zelfvertrouwen, kunnen beter met angst omgaan en zijn over het algemeen gelukkiger en leven langer. Genoeg redenen om met yoga te beginnen. Maar wat is yoga precies? “Yoga is een eeuwenoude leer die zijn oorsprong vindt in India, die dient om je bewustzijn te vergroten,” vertelt Lidewij. “De meeste mensen denken bij yoga vooral aan de fysieke vorm: een reeks bewegingen, de asana’s gecombineerd met ademhalingstechnieken, de pranayama.” Of je nu op zoek bent naar een fysieke uitdaging of juist mentale ontspanning: voor iedereen is er een passende variant.

Hatha

De meest klassieke vorm van yoga is Hatha. “De nadruk bij Hatha yoga ligt op het versterken en soepel maken van je lichaam,” legt Lidewij uit. “De lichaamshoudingen zijn vooral statisch, waarbij de ademhaling een belangrijke rol speelt.” Je staat tijdens een Hatha practice dus langer in één houding, waardoor de intensiteit van de les lager is dan bij varianten als Vinyasa of Astanga. Hatha yoga is volgens Lidewij ook een goede manier om kennis te maken met meditatie. “Mijn ervaring is dat leerlingen makkelijker met de meditatieve kant van yoga in aanraking komen wanneer de les wat rustiger is. Omdat je langer in de poses staat, kun je je lichaam en geest goed observeren.”

Astanga

Deze vorm van yoga bestaat uit een vaste reeks houdingen die je synchroon met je ademhaling uitvoert. Lidewij is zelf Astanga lerares en doet de serie elke dag. “Astanga is echt een systeem. Elke beweging en ademhaling staat beschreven. De ademhalingstechniek, de Ujjayi, verbindt het lichaam met de geest en warmt het lichaam van binnenuit op.”
Astanga is een krachtige en dynamische yoga vorm, waarbij de bewegingen vloeiend in elkaar overlopen en tussen de poses wordt altijd een halve zonnegroet gedaan. Een flinke work-out dus. “Voor beginners kan een Astanga les best pittig zijn, omdat het tempo redelijk hoog ligt.” Lidewij raadt beginners wel aan om ook Astanga te beoefenen. “Juist omdat de asana’s altijd in dezelfde volgorde worden beoefend, leer je veel over de basisprincipes van yoga. Bij Delight Yoga bieden we ook lessen aan speciaal voor beginners, waarbij het tempo lager ligt en veel aandacht is voor het leren van de houdingen.”

Vinyasa

Vinyasa is net als Astanga een actieve en dynamische variant van yoga. “Het verschil met Astanga yoga is dat er bij Vinyasa geen sprake is van een vaste serie,” legt Lidewij uit. “De docent is vrij in het bedenken van een reeks houdingen. De lessen zijn vaak wat speelser en soms draait de docent ook een muziekje tijdens de practice.” Vinyasa kan net als Astanga een flinke lichamelijke inspanning zijn. “De houdingen volgen elkaar bij Vinyasa vaak snel op, maar de intensiteit van een les is afhankelijk van de docent. Sommige docenten bouwen de lessen heel rustig op, bij andere docenten ligt het tempo hoger en zijn de poses lastiger.”

Kundalini yoga

Kundalini komt voort uit de Tantrische traditie en wordt ook wel ‘de yoga van het bewustzijn’ genoemd. Het mentale aspect van yoga speelt een centrale rol bij deze variant. De bewegingen in een Kundalini practice zijn bedoeld om energie in het lichaam op te wekken. De poses verschillen sterk van die van Hatha yoga. De houdingen zijn niet statisch, maar heel dynamisch met veel draaiende bewegingen. Een Kundalini les bestaat verder uit ademhalingsoefeningen en het gebruiken van je stem (mantra’s). Ben je op zoek naar een fysieke yoga les en sta je open voor de spirituele kant van yoga? Dan moet je zeker een keer Kundalini yoga proberen.

Yin

Dit is een vorm van yoga waarbij je alle houdingen op de grond doet. De practice is niet gericht op lichamelijke inspanning, maar juist ontspanning. “Bij Yin houd je alle poses voor een lange tijd vast, meestal wel vijf minuten,” vertelt Lidewij. “Daardoor heb je alle tijd om naar binnen te keren en je gedachtes te observeren.” Yin leert je als het ware om te vertragen: een welkome tegenhanger van het gejaagde leven van alledag. Ook op het lichaam heeft Yin positieve effecten. “Yin yoga werkt minder op je spieren, maar op je bindweefsel, gewrichten en pezen.” Dit wordt ook wel deep stretching genoemd en zorgt ervoor dat je lichaam flexibeler en mobieler wordt. Wel raadt Lidewij om naast yin yoga ook yang activiteiten te beoefenen. Dat kan een actieve vorm van yoga zijn, zoals Astanga of Vinyasa, of een andere sport. “Yin maakt het lichaam flexibeler, maar niet sterker. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen kracht en flexibiliteit.”

Bikram Yoga

Kenmerkend voor Bikram yoga is dat de practice gedaan wordt in een warme ruimte (tussen de 34 en 40 graden), met een hogere luchtvochtigheid. Een klassieke Bikram-les duurt anderhalf uur, waarin je 26 poses aanneemt en twee ademhalingsoefeningen doet. Lidewij heeft zelf minder ervaring met Bikram. “In plaats van dat je je lichaam opwarmt met je ademhaling, komt de warmte nu van buitenaf.” Je moet wel van zweten houden. “Met het zweten voer je veel afvalstoffen af,” vertelt Lidewij. Een Bikram-les moet voldoen aan veel voorschriften. De docent moet bijvoorbeeld een opleiding hebben gevolg aan een officiële Bikram School en er is weinig ruimte voor variatie tijdens de practice. Veel yogascholen bieden daarom yoga in een warme ruimte aan onder de naam Hot Yoga. Bikram yoga is matig intensief zodat de serie oefeningen goed te beoefenen is in de warmte. De voordelen van yoga bij hoge temperatuur? Naast dat je flink zweet heb je ook minder kans op blessures en worden je spieren een stuk soepeler.

Kwestie van uitproberen

Reden genoeg om je eerste stap op de mat te zetten. Ben je op zoek naar lichamelijke uitdaging en ben je niet bang om een beetje te zweten? Dan is Astanga of Vinyasa misschien iets voor jou. Als je je liever wilt focussen op spierkracht, dan kun je een keer een Hatha les proberen. Voor ontspanning en mentale uitdaging is Yin heel geschikt. Lidewij raadt aan om alle vormen van yoga een keer een kans te geven. “Het is een kwestie van uitproberen. Kijk welke vorm het beste bij jou past! Sommige kiezen uiteindelijk één soort yoga, maar ik zie ook veel leerlingen die blijven variëren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️