De 5 tekenen dat je te veel klaagt (en wat je in plaats daarvan kunt doen)
We klagen allemaal weleens – over het weer, je werk of over het verkeer. Maar als je merkt dat je wel héél vaak negatief praat, dan kan het zijn dat je in een klaagmodus bent beland die niet alleen je humeur, maar ook je relaties en mentale gezondheid negatief kan beïnvloeden. Hoe weet je of je te veel klaagt? En wat kun je doen om dat patroon te doorbreken?
Dit zijn vijf duidelijke signalen dat je te veel klaagt en praktische tips om positiever in het leven te staan.
1. Je zoekt steeds bevestiging voor je frustraties
Eén van de meest voorkomende tekenen dat je te veel klaagt, is dat je steeds anderen zoekt om je gelijk te geven. Je deelt je frustraties in de hoop dat mensen met je meevoelen of bevestigen hoe vervelend je wel niet situatie is. Hoewel het natuurlijk fijn kan voelen om die steun te krijgen, versterkt dat het patroon en de negativiteit.
Wat kun je doen?
Probeer je te focussen op oplossingen in plaats van het probleem te blijven herhalen. Stel jezelf de vraag: ‘wat kan ik hieraan doen?’ of ‘wat heb ik nodig om me beter te voelen?’. Door oplossingsgericht te denken, doorbreek je de negatieve cyclus van klagen.
2. Je merkt dat mensen je vermijden
Als je vaak klaagt, kan het zijn dat mensen op den duur minder graag tijd met je spenderen. Zonde toch? Negativiteit werkt aanstekelijk en kan anderen emotioneel uitputten. Misschien merk je dat vrienden minder vaak reageren op je berichtjes, anderen niet ingaan om jouw vraag om bevestiging of dat collega’s minder enthousiast zijn om samen te werken.
Wat kun je doen?
Wees je bewust van je zegt tegen anderen. Probeer minstens één positief aspect te benoemen in elke situatie. In plaats van te zeggen: ‘het regent weer’, kun je bijvoorbeeld ook zeggen: ‘het is een goede dag om binnen een boek te lezen.’
3. Je blijft hangen in negatieve emoties
Klagen kan een vicieuze cirkel van negativiteit creëren. Hoe meer je klaagt, hoe meer je gefocust bent op de dingen die niet goed gaan en hoe minder je de positieve dingen van je leven opmerkt. Uiteindelijk kan dat je mentale gezondheid flink aantasten.
Wat kun je doen?
Probeer een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Het helpt je om je aandacht te verleggen naar de positieve dingen in je leven en kan je humeur aanzienlijk verbeteren!
4. Je herhaalt dezelfde klachten
Een ander duidelijk signaal dat je te veel klaagt, is wanneer je merkt dat je steeds over dezelfde onderwerpen blijft klagen. Of het nu gaat over je werk, je partner of een irritante buurman – als je je verhaal constant herhaalt, is dat een teken dat je vastzit in een negatieve cyclus.
Wat kun je doen?
Onderzoek eens wat er achter je klachten zit. Vaak zijn ze een symptoom van een dieper probleem, zoals stress, onzekerheid of een gevoel van machteloosheid. Praat met een coach, therapeut of goede vriend(in) om te onderzoeken wat je echt dwarszit en hoe je dat goed kunt aanpakken.
5. Je hebt moeite om de positieve kanten van situaties te zien
Als je merkt dat je bij elke situatie meteen focust op wat er mis kan gaan of wat niet goed is, is dat een teken dat je klaaggewoonte je blik op het leven nogal vertroebelt. Zonde! Het zit namelijk niet alleen je eigen geluk in de weg, maar ook de manier waarop anderen je zien.
Wat kun je doen?
Probeer de positieve kant van situaties actief te benoemen. Niet dat je nu alles moet wegwuiven, maar dat je bewust probeert te zien wat er wél goed gaat. Bijvoorbeeld: ‘het project op mijn werk is stressvol, maar het is ook een kans om te groeien en nieuwe dingen te leren.’ Een klein verschil, met een grote impact!
Hoe verander je een klaaggewoonte?
Klagen is menselijk, maar het is belangrijk om te leren hoe je je energie op een constructieve manier kunt gebruiken. Daarvoor delen we drie praktische tips:
- Gebruik de 5-minutenregel: geef jezelf maximaal vijf minuten om te klagen over een situatie, en besteed daarna tijd aan oplossingen of positieve gedachten.
- Doe aan mindfulness: door bewust in het moment te leven, kun je negatieve gedachten beter herkennen en loslaten.
- Omring jezelf met positieve mensen: mensen die optimistisch en oplossingsgericht zijn, kunnen je inspireren om zelf ook positiever te denken.
Door je klaagpatroon te doorbreken, kun je niet alleen je eigen mentale welzijn verbeteren, maar je verbetert zo ook de relaties met de mensen om je heen. Oefenen om positiever te zijn, duurt misschien even maar de resultaten zijn het meer dan waard!