De 20-5-3 wellnessregel gaat viral op TikTok: dit houdt het in
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FDe-20-5-3-wellnessregel-gaat-viral-op-TikTok-dit-houdt-het-in.jpg)
Vraag je het de gemiddelde dokter of iedere andere gezondheidsexpert, dan zullen zij je allemaal vertellen dat jezelf omringen door groen gezond is. Mensen die met een burn-out of andere stresssymptomen kampen, wordt immers aangeraden om vaker te wandelen en de rust van de bossen of het strand op te zoeken. De 20-5-3 wellnessregel die nu rondgaat op TikTok, is niet veel meer dan een bevestiging daarvan.
20-5-3 wellnessregel
Een wandeling in de bossen of over het strand biedt bewezen voordelen voor de gezondheid, bewijzen wetenschappers keer op keer. Maar stedelingen, die vaak geen directe natuur nabij hebben, zijn ook al gebaat bij een wandeling door het park of een middag in een groene tuin. Hoe dan ook: de natuur wordt maar wat graag als medicijn ingezet, zowel bij lichamelijke als bij psychische problemen.
Op TikTok gaat een trend viral die daar perfect bij aansluit: de 20-5-3 wellnessregel. Deze is niet nieuw, maar krijgt momenteel wel veel aandacht. De regel werd bedacht door psycholoog Dr. Rachel Hopman van de University of Utah. Zij nam de getallen en plaatste deze als het ware in een pyramide. Waar ze voor staan? De tijd die je in de natuur wil doorbrengen.
Volgens de wellnessregel wil je drie keer per week twintig minuten op een groene plek dichtbij huis spenderen (denk aan dat eerder genoemde stadspark of een groen balkon), vijf uur per maand op een semi-wilde plek (zoals een bos of strand) en drie dagen per jaar compleet in de natuur. Hoewel dat laatste misschien ietwat moeilijk is in een dichtbevolkt land zoals Nederland, kun je hierbij denken aan een weekend op de Veluwe of in de Ardennen.
Een structurele planning
Hopman ontwikkelde de 20-5-3 wellnessregel naar eigen zeggen als richtlijn om meer tijd in de natuur te spenderen. Want, zeker mensen die in de stad wonen, brengen te weinig tijd buiten door, blijkt uit verschillende onderzoeken. De 20-5-3-regel is een relatief simpele manier om hier verandering in aan te brengen, omdat de wekelijkse aanbeveling dichtbij huis kan plaatsvinden. Het is een stok achter de deur om van tijd in de natuur een prioriteit te maken.
De andere cijfers zijn te behalen door maandelijks een dagje uit te plannen en jaarlijks een weekend of week weg in de natuur te boeken. Vat je het zo samen, dan klinkt het best haalbaar. Alle extra uren die je in de natuur spendeert, zijn daarbij alleen maar mooi meegenomen. En een bijkomend voordeel: wie binnen is, zit al snel op de bank. Ben je in de natuur, dan gaat dat bijna vanzelf hand in hand met meer beweging.
De voordelen van de natuur? Die kent buitenpsycholoog Rian als geen ander. Volgens haar is de natuur van zichzelf al een helend middel.
Shaking therapie: waarom het goed is voor je lichamelijke én emotionele welzijn