Eva Spigt
Eva Spigt Relatie 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat datingapps niet begrijpen over de liefde

Vroeger ontmoette je een vlam tijdens het stappen, via gemeenschappelijke vrienden of tijdens je hobby. Sinds de komst van datingapps lijkt het gemakkelijker om een afspraakje te scoren maar zo romantisch is dat niet. Veel singles zijn swipe moe. Waarom?

Wij leggen uit wat datingapps niet begrijpen over de liefde.

Opkomst van de datingapps

Van 2000-2010 was er een enorme groei in het gebruik van Social Media. Weet je Hyves nog? En in 2004 werd vanuit Harvard Facebook opgericht. Tegen het einde van het decennium maakten ook Instagram, Twitter en LinkedIn hun intrede.

Volgens Ruigrok Netpanel is 94 procent van de Nederlanders actief op tenminste één social media kanaal en volgens het CBS maakt 87 procent van de Nederlanders gebruik van een smartphone. Niets nieuws natuurlijk.

Waarom ik dit jaar eens niet ga daten

Als je dit koppelt aan het feit dat 77 procent van de jongeren single was in 2014, is het geen verrassing dat er meteen gebruik werd gemaakt van Tinder toen dit platform gelanceerd werd.

Sindsdien proberen zo’n 1,5 miljoen Nederlands een date te scoren via Tinder. De helft van de 18- tot 25-jarigen gebruiken een datingapp, en ze spenderen ongeveer 80 minuten per dag aan het online daten.

Dating(apps) gaat niet altijd over rozen

Hoewel het aanbod dus gigantisch is op datingapps, zijn veel mensen moe van het geswipe. De Vlaamse Elisabeth Timmermans doet onderzoek naar datingapps. Volgens haar is een deel van het probleem het grote aanbod op datingsites en apps.

“Je krijgt eindeloos veel profielen voorgeschoteld, waardoor je het idee krijgt dat ze allemaal bereikbaar zijn voor jou. De paradox of choice noemen we dat. Bij zo’n overdaad gaan mensen het moeilijker vinden om een keuze te maken. Je commitment is minder omdat je het gevoel hebt dat je zoveel keuze hebt. Dat is een van de uitdagingen waar we door die datingapps mee te kampen hebben.”

Iets wat datingapps niet begrijpen, is dat het veel leuker is om iemand in het echt tegen te komen, zo vinden veel mensen. Zo weet je meteen hoe iemand beweegt, hoe de interactie is tussen jullie en hoe iemand echt is. Mensen kunnen achter hun smartphonescherm natuurlijk heel anders over komen (of eruit zien).

De 8 ‘groene vlaggen’ om naar op zoek te gaan tijdens het daten

Timmermans geeft aan: “Mensen durven meer achter een scherm. Ze gaan gemene opmerkingen maken over hoe iemand eruitziet, of ongevraagd seksuele berichten sturen. Ghosting is daar ook een uiting van. Het is veel gemakkelijker om gewoon te verdwijnen dan om iemand af te wijzen en de confrontatie aan te gaan.” Bovendien voelt het voor sommigen niet romantisch om online de liefde te vinden.

“Als je offline iemand tegenkomt, heb je meer het gevoel dat het meant to be is dan wanneer je online allebei op zoek bent en zo op elkaar stuit. Voor sommigen betekent het dan niet zoveel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️