Aan het daten? Dit zijn de 8 gezonde dating trends van 2023
Net zoals de mode onderhevig is aan trends, zien we op het gebied van daten dat er ook nieuwe ontwikkelingen worden gesignaleerd. Ga jij als vrijgezel door het leven en wil je kijken of je daar misschien verandering in kan brengen? Let dan goed op.
Voordat je je begeeft in de wereld van daten, vertellen we je graag over de gezonde dating trends die je te wachten staan.
De dating trends van 2022
Voordat we vooruit gaan kijken, blikken we nog even terug naar de gezonde dating trends van het afgelopen jaar. Zo zagen we dat alcoholvrije dates steeds populairder werden. Zo blijf je namelijk helder en ook meer jezelf, waardoor je beter kunt oordelen of je bij elkaar past.
Ook was slow dating een trend van 2022, waarbij je niet fantaseert over jullie toekomstige bruiloft maar het one date at a time neemt. En had je de term hardballing al gehoord? Bij deze bewuste dating trend speel je niet met iemands gevoelens en ben je eerlijk tegen elkaar, of je nou een vaste relatie of alleen seks wilt.
Steeds meer balans in de manier van daten
Vooruitkijkend lijkt het erop dat 2022 ons een aantal lessen heeft geleerd over wat we willen en hoe we onze behoeften en grenzen het beste kunnen aangeven. We kwamen immers uit een pandemie en moesten het daten weer helemaal herontdekken.
Doe jij al aan green dating? 4 x inspiratie voor een heuse duurzame date
In het nieuwe jaar gooien we het volgens dating app Bumble over een andere boeg en zien we dat we steeds meer balans vinden in de manier waarop we daten. Uit hun onderzoek blijkt dat zelfs 80 procent van de Nederlanders zich positief voelt over de romantiek die in het verschiet ligt. Laten we kijken welke trends je kunt verwachten.
Dé dating trends van 2023
Als het gaat om daten in 2023, verwacht Bumble het volgende….
1. Daten met andere ‘types’
Steeds meer mensen overwegen om te daten buiten hun ‘type’, want de zoektocht naar hun standaard ‘type’ levert hun niks op. Dus val je normaal gesproken op lange mannen met donker en krullend haar, dan moet je die kale, witte man misschien eens een kans geven.
In het engels noemen ze deze trend ‘open casting’ en dat is het tegenovergestelde van ‘type casting’. Blijkbaar staat één op de drie mensen meer open om iemand te daten buiten hun ‘type’ en legt één op de vier mensen minder nadruk op het daten met mensen die andere bij hun ‘verwachten’. Wist je dat zelfs de overgrote meerderheid (63 procent) van de mensen zich meer richt op emotionele volwassenheid dan op fysieke eisen? Bij deze.
2. Grenzen aangeven
Waar we tijdens corona nog veel konden thuiswerken en relatief rustige (sociale) agenda’s hadden, is dat nu verleden tijd. Veel mensen voelen zich daardoor dan ook een tikkie overweldigd. Dit heeft ons allemaal gedwongen om grenzen aan te geven, niet alleen op werk, maar ook privé.
Durf jij nee te zeggen? Zo kun je leren om beter je grenzen aan te geven
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat we duidelijker zijn geworden in het aangeven van onze emotionele behoeftes en grenzen. Ook denken we beter na over hoe we onszelf naar buiten toe presenteren en dat ons sociaal niet te veel engageren.
3. Balans tussen liefde en leven
Natuurlijk is het fijn om een rijk gevuld leven te hebben, maar dan moet dat wel afwisselend gevuld zijn met werk en ontspanning, zoals yoga, vakantie, wandelen en vrienden. ‘Druk, druk, druk’ is écht verleden tijd en deze functietitel wordt ook niet meer gezien als statussymbool. De helft van de mensen geeft prioriteit aan het evenwicht tussen werk en privé.
Als het om hun partner gaat, dan geeft meer dan twee derde van de mensen in Nederland (68 procent) meer om de balans tussen werk en privéleven, dan om hun carrièrestatus. Meer dan de helft van de mensen (52 procent) creëert het afgelopen jaar actief meer ruimte voor pauzes en rust, en meer dan een op de tien (13 procent) gaat niet meer uit met iemand die een zeer veeleisende baan heeft.
4. Wanderlove
In ieder stadje een ander schatje? Ja hoor! Mensen staan er steeds meer voor open om te reizen voor de liefde. In Nederland overweegt zelfs 45 procent om buiten hun stad te daten. Wat meespeelt: sinds corona zijn we flexibeler geworden met werk en heeft 1 op de 8 mensen het idee onderzocht om digital nomad te zijn.
Tijdje remote werken? 7 x verrassende cowork-walhalla’s in Europa
5. Genderrollen worden doorbroken
Afgelopen jaar stonden gesprekken over gender normen en verwachtingen centraal. Drie op de vier mannen geeft aan dat ze hun gedrag meer dan ooit onder de loep hebben genomen en een duidelijk beeld te hebben van ‘toxic masculinity‘. Stereotypen zouden namelijk suggereren dat mannen geen emoties mogen tonen, uit angst om zwak over te komen.
Gelukkig spreekt één op de drie mannen nu openlijker over zijn emoties met zijn mannelijke vrienden, en de helft van de mensen is het ermee eens dat het doorbreken van genderrollen in daten en relaties ook voor hen gunstig is. Hear hear voor modern masculinity!
6. Dating newbies
In de afgelopen twee jaar heeft 39 procent van Bumble’s app-gebruikers een huwelijk of serieuze, lange relatie beëindigd. Dit betekent dat deze groep nu voor het eerst een profiel aanmaakt en in hun ‘dating renaissance’ verkeren. Laten we deze nieuwe aanwas van harte verwelkomen en wegwijs maken in datingland.
7. Let’s talk about sex
Steeds meer mensen (42 procent) benaderen seks, intimiteit en daten op een verkennende manier. Seks is niet langer een taboe en meer dan helft van ons vindt het belangrijk om seksuele wensen en behoeften vroegtijdig te bespreken.
In het afgelopen jaar heeft een op de vijf mensen zijn, haar of diens seksualiteit meer verkend en 14 procent overweegt een niet-monogame relatie. Dit betekent echt niet dat we allemaal meer seks hebben. Eén derde van ons heeft momenteel geen seks en vindt dat helemaal prima.
8. Goedkope dates
Tja, iedereen voelt de inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud in hun portemonnee. Dat betekent niet dat we minder daten, maar eerder dat we veranderen hoe we daten. Meer dan de helft (57 procent) prefereert een casual date boven een chique date. Het maakt niet eens meer zoveel indruk als iemand op de eerste date helemaal uitpakt. Vooral in een nuchter land als Nederland niet, daar denkt 45 procent van de mensen er zo over.