Sophie Golbach
Sophie Golbach Psyche 9 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Daten met autisme: hoe doe je dat eigenlijk?

Waar ga je heen? Wat ga je doen? Hoe zal hij of zij zijn? En wat moet je eigenlijk aantrekken? Daten is al spannend en moeilijk genoeg, stel je voor dat je dat gaat doen terwijl je autisme hebt. Al die ongeschreven regels over wat wel en niet kan, hoe moet je die ooit inschatten? Met deze tips wordt het hopelijk iets makkelijker.

Zelf kreeg redactiestagiaire Sophie Golbach in 2019 de diagnose autisme, wat de interesse in het onderwerp wekte. In deze vijfdelige serie duikt ze in het onderwerp autisme.

Eerder schreven we al over wat autisme is en waarom we autisme bij vrouwen minder goed herkennen, maar tips om te daten als je autisme hebt kunnen ook nuttig zijn.

De gedachte aan daten maakt mij zelf ook best zenuwachtig, ik ben bijvoorbeeld niet zo goed in een gesprek gaande houden en doorvragen. Het feit dat het stil kan vallen… Daar denk ik liever niet aan. Herken je dat? Voor goede tips ging ik op onderzoek uit.

Wanneer vermeld je dat je autisme hebt?

Dat is de grote vraag. Dit hangt van verschillende zaken af, ten eerste van welke datingsite je gebruikt. Er zijn sites voor mensen die een beperking in het algemeen hebben. Daarop kan je het best vermelden.

Hoe help je je partner die kampt met psychische problemen?

Op een algemene datingsite is dat iets anders. In het vorige artikel in deze serie, over autisme op de werkvloer, schreven we al dat het een persoonlijke keuze is of je het vertelt op je werk. Dit lijkt daar best wel op. Het hangt af van de impact die je autisme op je sociaal gedrag heeft.

Als je denkt dat je autisme je interacties erg beïnvloedt, dan kan je het misschien beter snel noemen. De ander kan er dan rekening mee houden. Maar doe je dat dan op je profiel of in een eerste berichtenwisseling? Of je dat doet bij die eerste berichtjes of op de date zelf, voel je waarschijnlijk zelf aan. Ik zou het zelf niet snel in het profiel zetten. Hoe stom ook, het is mogelijk dat dit mensen afschrikt.

De juiste datingsite

Nu we die vraag beantwoord hebben, zijn we aangekomen bij de volgende; welke datingsite moet je kiezen? Het voordeel van een datingsite voor mensen met een beperking is dat iemand weet wat jouw ervaringen zijn en waar je tegenaan loopt.

Er zijn helaas maar een paar opties; Capido en Autisme Dating. Capido is makkelijk in het gebruik, pop-ups of te veel meldingen zal je niet tegenkomen. Je vindt hier ook mensen met een beperking in het algemeen, maar bij Autisme Dating, zoals de naam al zegt, zijn er alleen mensen met autisme.

In de podcast Specialisme Mens gaan BN’ers in gesprek over hun psychische aandoening

Natuurlijk kan je ook prima op zoek gaan naar een partner zonder autisme en zijn er ook de algemene datingsites waar je je kan aanmelden als je dat liever doet, zoals Lexa of MetJou.

Tips voor daten met autisme

Heb je eenmaal die date gescoord en ga je erheen? Dan wordt het pas echt spannend. Met deze tips gaat jouw date vast slagen!

1. Probeer je stressniveau onder controle te houden.

Wat er gebeurt vanaf het moment dat je een profiel hebt aangemaakt op een datingsite, heb je niet helemaal zelf in de hand. De stress van ergens geen controle over hebben ken ik zelf ook al te goed. Probeer daarom de momenten waarop je bezig bent op de site af te bakenen.

Op die manier besteed je ook echt alleen die momenten aan de site en hoef je er niet ook nog de rest van de dag in je hoofd mee bezig te zijn.

2. Neem de tijd die je nodig hebt

Het is logisch dat mensen je graag willen ontmoeten, als het eenmaal klikt. Misschien zelfs al wel snel, dezelfde dag of de dag erna. Wil jij dat ook, dan is dat natuurlijk prima. Maar het kan ook zijn dat je liever wat langer wacht en wat meer pauze inlast voor het zover is. Wat jij wil is belangrijk.

https://www.bedrock.nl/jongeren-praten-psychische-klachten/

3. Maak een voorstel

Dat klinkt misschien logisch, maar als jij een date hebt met iemand van een algemene datingsite kan het gebeuren dat die persoon een plek voorstelt waar je liever niet heen gaat, misschien omdat het te druk is. Je kan best voorstellen dat jij kiest wat jullie gaan doen, dan hoef je daar ook niet zenuwachtig over te zijn.

4. Bereid jezelf goed voor

Je gaat op een date, maar je weet niet wat er zal gebeuren. Dat is spannend. Het kan dan ook heel goed helpen om van tevoren een paar dingen te bedenken die je kan vragen of waar je het over wil hebben, zodat je niet dichtklapt. Misschien kan je het zelfs wel op een briefje schrijven. Denk je dat er te veel stiltes vallen, dan kan je die bijvoorbeeld op het toilet even checken.

5. Probeer te genieten

Dat geldt natuurlijk voor iedereen die op een date gaat, uiteindelijk is het wel de bedoeling dat het vooral ook leuk is. Probeer te ontspannen en plezier te hebben. En je mag het best aangeven als je iets moeilijk vindt, dat wil je date waarschijnlijk ook best graag weten.

Zo kun je veilig daten via een datingsite of -app

Succes! En heb je nog wat extra zelfvertrouwen nodig voor je op je date gaat? Blijf dan lezen, want het volgende en laatste artikel in deze reeks gaat over de positieve kanten van autisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️