Er zijn verschillende typen darmflora, welke heb jij?
Iedereen is uniek and we love it. We houden er dan ook niet zo van om mensen in hokjes in te delen. Toch kan het soms fijn zijn inzichten te krijgen in bijvoorbeeld je persoonlijkheidstype, hersentype of dosha – ayurveda type. Je leert jezelf daardoor beter kennen en weet beter wat jij en je lichaam nodig hebben. Dit geldt ook voor je darmflora type. Als je die weet, kun je goed voor je buik zorgen. En met een happy darm, zit je veel beter in je vel.
De darmflora zijn de bacteriën die zich in je maag-darmstelsel bevinden. Het aantal bacteriën in dit stelsel is heel gevarieerd en er zijn ruim 1000 verschillende soorten. Ieder mens heeft er gemiddeld 100 tot 600 in diverse samenstellingen.
Die samenstelling is per mens net zo uniek als een vingerafdruk. Daarom is het best lastig om alle mensen in te delen in een bepaald darmflora type. Op MindBodyGreen legt voedingsdeskundige Lauryn Lax daarom uit dat zij 5 darm typen heeft samengesteld op basis van veel voorkomende darmproblemen.
Waarom wil je je darmflora type weten?
Lax stelt dat iedereen een standaard darmtype heeft. Zolang het goed met je gaat, merk je daar niet zoveel van, maar als je gestresst bent wel. Dit komt doordat je darmen in contact staan met je hersenen. Als je hersenen dan in een stressvolle periode signalen naar je darmen sturen, kun je last krijgen van je darmen.
Net als bij persoonlijkheidstypen of hersentypen, kun je je herkennen in meerdere darmtypen. Toch heb je volgens Lax een primair type. Als je die weet, kun je je voeding, eventuele supplementen en andere leefstijlfactoren daar op aanpassen en zo problemen verminderen of voorkomen.
Probiotica: wanneer heeft je lichaam het nodig (en wanneer niet)?
De 5 basis darmtypen
De 5 basis darmtypen die Lax heeft ontdekt zijn de volgende.
1. Spijsverteringsdarm
Mensen met een spijsverteringsdam hebben het meest last van spijsverteringsproblemen. Wanneer het even niet zo goed gaat, merken ze dat direct in hun darmen. Veel voorkomende problemen zijn:
- Opgeblazen gevoel
- Constipatie
- PBS
- SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm)
- Gastritis
- Misselijkheid
Mensen met dit darmflora type hebben vaak weinig variatie in hun darmbacteriën, terwijl een grotere variatie juist belangrijk is. Onder andere niet goed kauwen, elke dag hetzelfde eten, gebrek aan buitenlucht hebben en niet genoeg slaap kunnen ervoor zorgen dat de variatie niet zo groot is.
Dit darm type kan ook ontstaan door eten dat het lichaam eigenlijk niet zo goed kan verdragen of juist door het missen van belangrijke voedingsstoffen. Ook op sociaal vlak kunnen er dingen van invloed zijn. Een gebrek aan balans tussen werk en privé en weinig sociale connecties bijvoorbeeld.
Beter kauwen, meer rust en leuke dingen doen met anderen kan dus al helpen. Ook kun je laten onderzoeken of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen.
2. Immuundarm
70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Bij mensen met immuungerelateerde problemen spreekt Lax dan ook van een immuundarm. Veel voorkomende problemen bij mensen met dit type darm zijn:
- Huiduitslag
- Auto-immuunziekten
- Allergieën
- Astma
- Vaak verkouden
Iedereen kan het immuundarmtype hebben, maar vaak ontstaat deze in de eerste twee tot drie jaar van ons leven. Uit sommige onderzoeken is namelijk gebleken dat kinderen die in het eerste levensjaar antibiotica krijgen, vaker astma, allergieën en voedselintoleranties hebben. Antibiotica roeit namelijk darmbacteriën uit, ook de gezonde.
Mensen met allergieën en astma hebben vaak onevenwichtigheden in de darmbacteriën. Hoewel je het ook andersom kunt zien: een gebrek aan bacteriële diversiteit in de darm verhoogt de gevoeligheid voor allergieën, met name seizoensgebonden allergieën en notenallergieën.
3. Giftige darm
Heb je alles al geprobeerd (supplementen, verschillende therapieën, veel aandacht voor rust enz.), blijven je darmproblemen toch aanhouden en weten ook artsen niet wat het probleem kan zijn? Dan spreekt Lax van een giftige darm. Veel voorkomende problemen bij een giftige darm zijn:
De invloed van darmen op een depressie is groter dan we denken
- Gevoelig voor veel voedingsmiddelen
- Schimmelziektes
- Het gevoel dat niets helpt
- Virale en bacteriële infecties
Mensen met een giftige darm hebben vaak last gehad van auto-immuniteitziektes, darminfecties of bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. De darm heeft daardoor nog steeds moeite met het verwerken van stress en ziekteverwekkers, is heel gevoelig voor voedsel en de ontstekingswaarden gaan makkelijk omhoog.
Helaas geeft Lax geen tips en adviezen om deze darmproblemen te verlichten.
4. Hormonale en metabole darm
Als het niet zo goed gesteld is met de gezondheid van je darmen, heeft dat ook veel invloed op je hormonen. Mensen met een hormonale en metabole darm kunnen zich ook herkennen in de problemen van mensen met een spijsverteringsdarm, maar hun primaire problemen zijn vooral gerelateerd aan hormonen, zoals:
- Ongewenste gewichtstoename
- Schommelende bloedsuikerspiegel
- Laag testosteron
- PMS
- PCOS
- Slapeloosheid
- Onregelmatige cyclus
Je kunt deze problemen – deels – aanpassen door je darmbacteriën in balans te brengen of juist je hormonen weer in balans te brengen. Let dan vooral op oestrogeen en testosteron, melatonine en cortisol.
5. Hersenen darm
Je hersenen en je darmen staan direct met elkaar in verbinding via de nervus vagus – de hersenzenuw die de hersenen met de darm verbindt. Je darmen worden daarom ook wel je tweede brein genoemd.
Je darmen zijn je tweede brein – welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?
Zijn je darmen een beetje geïrriteerd, grote kans dat jij het ook bent. En grote kans dat wanneer je gestresst bent, je dat ook gaat merken in je darmen. Dat kan iedereen wel eens overkomen, maar bij mensen met een hersenen darm gaat dat nog wat verder. Bij hen is er echt een verstoring ontstaan. Veel voorkomende problemen zijn dan:
- Ongerustheid
- Depressie
- Eetstoornissen
- ADHD
- Hoofdpijn en migraine
- Autisme
- Alzheimer
- Hersenmist
Hier deelt Lax wel een advies over hoe je hier wat aan kunt doen. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat wanneer je je de darmen ondersteunt met bijvoorbeeld probiotica of een verandering in je levensstijl, je je mentale gezondheid ook kunt verbeteren.
Herken je jezelf in een van deze darmflora typen en merk je dat je je darmen graag wat meer in balans wil brengen? Raadpleeg dan eerst eens je huisarts. Hij of zij kan je adviseren of het nodig is en hoe je dat het beste kunt doen.