Hoe dansen kan helpen om verdriet te verwerken
Een tijd geleden kwam ik een filmpje tegen op TikTok van Rachel Havekost. Daarin liet ze zien dat dansen haar hielp om trauma’s te verwerken. Het was duizenden keer bekeken en ik was er echt van onder de indruk. Ze spoort met haar video’s iedereen aan om het te doen, al is het maar één minuut per dag en al kan je er helemaal niks van, dat maakte allemaal niet uit. Ik besloot hetzelfde te doen.
Dansen om moeilijke situaties te verwerken? Dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Daarom zocht ik uit hoe dansen juist zo krachtig kan zijn wanneer je het moeilijk hebt.
Dansen zorgt voor verbinding
Door te dansen maken we verbinding met de wereld om ons heen, met elkaar, maar vooral ook met onszelf. Dansen kan ons helpen om emoties te uiten, waarvan we soms niet eens wisten dat we ze in eerste instantie met ons meedroegen.
Vroeger danste ik wekelijks en ik weet nog goed hoe verbonden ik mij kon voelen met de groep, met de voorstellingen en het gevoel te horen bij een community. Daarnaast is het ook fijn om een bepaalde normaliteit en routine te hebben als je elke dag of week op hetzelfde moment danst.
Het filmpje van Rachel Havekost (auteur en social media creator) waar ik het kort even over had, werd miljoenen keren beken en gedeeld. Het is een goed voorbeeld van het feit dat dansen mensen verenigt. Ongeacht welke leeftijd, welke problemen en zorgen je hebt, ongeacht waar je vandaan komt, of welke taal je spreekt.
Ze creëerde zelfs een playlist waar iedereen zijn of haar lievelingsdansnummer kon toevoegen, zodat je het gevoel had dat je samen aan het dansen was met mensen over de hele wereld. In deze corona tijd kunnen we ons virtueel dus zelfs ook verbonden voelen door dans, zelfs in onze krappe woonkamers!
Dans als therapie
Wanneer je sombere gevoelens hebt kan het helpen om high arousal bewegingen uit te oefenen. Dit zijn snelle en ritmische bewegingen. Wanneer je angst ervaart of je erg gestrest voelt is het juist weer beter om langzame bewegingen te maken. Ga ook vooral mee met de flow van jouw lichaam en wat fijn voelt voor jouw lichaam.
Pijn en verdriet uit de weg gaan? Dit is waarom een beetje pijn geen kwaad kan
Naast dat jezelf aan de slag kan gaan met bewegen voor de spiegel, bestaat er ook dance movement therapie. Deze therapie ondersteund je door middel van verschillende oefeningen. Hier wordt gekeken naar gevoelens, gedrag en denkwijzen die via dans en beweging verwerkt, uitgewerkt en onderzocht kunnen worden. Je leert te communiceren door middel van dans.
Deze therapie kan helpen met het omgaan van verschillende stemmingen een emoties, het verwerken van ingrijpende levensgebeurtenissen, psychische problematiek, en diagnoses zoals autisme en ADHD.
Dans je gelukkig
Het stofje geluksstofje endorfine kennen we allemaal wel. En laat dansen er nou net voor zorgen dat dit stofje vrij komt. Hoe zwaar en beladen je je voelde voordat je ging dansen, zo licht kan je voelen wanneer je even gedanst hebt. Het maakt je geest vrij en je kunt je even volledig concentreren op de muziek en het ritme.
Dansen zorgt voor een licht euforisch gevoel, door het zweten, het sneller slaan van je hart en het versnellen van je ademhaling. Heel even hoef je niet te denken aan je zorgen en sta je in verbinding met je eigen lichaam en geest. Ik raad het iedereen aan om dat minuutje vrij te houden in de dagelijkse routine. Om even helemaal los te gaan op muziek waar jij blij van wordt.
Soms is het simpeler dan je denkt om je even iets beter te voelen. Go find your inner Beyonce en dans de sterren van de hemel in je kamer. Welk nummer zet jij als eerste op om helemaal los te gaan?
Dit gastartikel is geschreven door Laura Luijk. Laura is een creatieve avonturier met een grote passie voor schrijven, zelfontwikkeling, trendonderzoek, goede boeken, lekkere koffie en (solo) reizen. Ze is op haar gelukkigst als ze kan reizen, omdat elke ervaring uniek is en er blijvende herinneringen worden gemaakt.