Waarom het belangrijk is om je huid dagelijks te hydrateren (ook jullie, mannen)
Bij BEDROCK geloven we in een gezonde geest én een gezond lichaam. Goed voor je lichaam én je huis zorgen, hoort daar dus ook bij. Zo is hydrateren is heel belangrijk om je huidbarrière te beschermen. De huidbarrière klinkt als iets vrij eenvoudigs, maar is eigenlijk vrij complex. Het bestaat uit verschillende onderdelen die er samen voor zorgen dat je huid goed functioneert. Dat is belangrijk omdat je huid niet alleen het grootste orgaan is, maar ook omdat het als het ware het muurtje is dat je lichaam beschermt.
Laten we eens kijken welke rol hydratatie in dit geheel speelt.
Wat is de vochtbarrière?
Een onderdeel van de huidbarriére is de vochtbarrière. De vochtbarrière is een buitenste laag van de huid die ervoor zorgt dat je huid gehydrateerd wordt en blijft. Dit komt doordat de vochtbarrière vocht vasthoudt. Als het water uit die barrière loopt, droogt je huid uit. Je huid gezond houden begint dus bij het zorgen voor een gezonde vochtbarrière.
De vochtbarrière is een combinatie van eiwitten uit dode huidcellen en lipiden. De eiwitten zijn bijvoorbeeld collageen en keratine, en de lipiden zijn de natuurlijke oliën van je huid
Vochtbarrière vs. huidbarrière
Om de functie van de vochtbarrière nog beter te begrijpen, is het goed om wat meer over de huidbarrière te weten. Die bestaat uit vier lagen.
- De vochtbarrière is de buitenste laag van de huid en bestaat uit lipiden en eiwitten. Dit is de laag die vocht vasthoudt.
- Het huidmicrobioom bestaat uit de miljoenen micro-organismen die zich op en in onze huid bevinden. Het huidmicrobioom is heel complex – net als het microbioom in je mond of die in je darmen, maar draagt in hoge mate bij aan de algehele gezondheid van huid en lichaam.
- De zuurmantel is het dunne, enigszins zure laagje die de huid bedekt. Het is een mengsel van talg en zweet. Het pH-bereik van de huid van je gezicht en lichaam schommelt tussen 4,7 en 5,75.
- Het immuunsysteem van de huid – ja, de huid heeft zijn eigen immuunsysteem – bevat elementen van al het bovenstaande en antioxidanten.
Al deze onderdelen werken samen om elkaar te versterken en te ondersteunen. Het huidmicrobioom kan bijvoorbeeld helpen bij het produceren van lipiden, die weer belangrijk zijn voor de vochtbarrière. Als een van de onderdelen uit balans is, raakt de rest dat ook.
Goed dus om ze allemaal te verzorgen. Een sterke huidbarrière betekent namelijk letterlijk een beter beschermd lichaam. Het beschermt ons tegen mechanisch letsel, kou, hitte, zon, wind, bacteriën, virussen, schimmels en nog veel meer.
Hoe raakt de vochtbarrière beschadigd?
Veel kan van invloed zijn op de vochtbarrière. Sommige van die dingen heb je geen invloed op, maar op deze heb je dat wel.
1. Harde zeep en heet water
Veel van de schade aan de vochtbarrière gebeurt tijdens het douchen of wassen: sulfaten en sterke zepen ontdoen de huid van belangrijke oliën en beschadigen de eiwitten. Heet water kan ook de beschermende oliën van de huid oplossen.
2. Overexfoliatie
Exfoliëren is het verwijderen van dode huidcellen uit de vochtbarrière. Dit is tot op zekere hoogte goed, omdat de huid er levendig van wordt en het celvernieuwing stimuleert. Doe je het te veel dan verwijder je kostbare eiwitten en lipiden die de buitenste laag van de huid vormen.
3. Ongezonde gewoontes
Als je niet genoeg water drinkt, droogt je huid ook uit. Cafeïne en alcohol werken vochtafdrijvend en drogen je huid dus ook. Ten slotte kan roken de barrière beschadigen.
Dit is de beste manier om te stoppen met roken (klaar voor je laatste trek?)
4. Zon en vervuiling
Zon en vervuilingen veroorzaken oxidatitieve stress. Daardoor komen vrije radicalen in je lichaam vrij. Die beschadigen je onder andere je huid.
5. Niet genoeg smeren
Als je je gezicht en lichaam na het wassen en douchen niet insmeert met gezichtscrème of bodylotion, tast het de vochtbarrière ook aan. Het zorgt er namelijk voor dat vocht uit de barrière loopt en dat droogt je huid ook.
Lees ook: Dé zomer skincare routine voor een stralende en gezonde huid
En hoe breng je het weer in balans?
De barrière is een veerkrachtig systeem dat met enige zorg en aandacht weer gezond kan worden. Als je dat goed doet is je huid binnen no time weer helder en soepel en voelt je huid gehydrateerd aan.
1. Hydrateer met de juiste producten
Een goede crème doet wonderen voor je huid en vochtbarrière. Let daarbij vooral op plantaardige ingrediënten en lipiden die lipidenlaag te voeden. Shea butter is bijvoorbeeld heel fijn, of Aloë Vera.
Houd ook rekening met de andere delen van de huidbarrière. Biotische ingrediënten kunnen de microflora van de huid voeden en verzorgen, helpen het evenwicht te ondersteunen, de huid te kalmeren en de algehele gezondheid van de huid te verbeteren.
Antioxidanten, zoals vitamine C, E, co-enzym Q10 en fruitextracten, ondersteunen het immuunsysteem van de huid ondersteunen en neutraliseren vrije radicalen.
Zorg er ten slotte voor dat je een product gebruikt die de pH-waarde stabiel houdt, om de zuurmantel niet te verstoren.
2. Stop met ongezonde gewoontes
Je kunt nooit alle dingen die een negatieve invloed hebben op je huid vermijden. Maar je kunt wel je slechte gewoontes aanpassen.
Stop met roken, doe je best om voldoende water te drinken en drink niet te veel koffie. Houd verder rekening met de zon en gebruik een goede zonnebrandcrème, draag een goede hoed en vermijd overmatig zonnebaden.
3. Ondersteun je huid van binnenuit
Je kunt je huid ook van binnenuit ondersteunen met gezonde voeding – ook nog eens goed voor je algehele gezondheid. Eet collageenrijk voedsel om de collageenproductie van de huid te stimuleren, eet veel gezonde vetten en eet voeding dat rijk is aan antioxidanten. Collageen supplementen en supplementen met gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren zijn ook goed voor je huid.
Voeding voor een gezonde huid – dit wil je op jouw bord hebben liggen