Ben jij een dagdromer? Dan werk je aan een beter geheugen
Ben jij iemand die minutenlang kan staren in de verte, ofwel ben je een echte dagdromer? Dan hebben we goed nieuws voor je. Onderzoek laat namelijk zien dat je daardoor misschien wel een beter geheugen zou hebben.
Lees maar even verder.
Dagdromers
Wist je dat we wel 60.000 (!) gedachten per dag hebben? Gelukkig komen en gaan ze allemaal weer. Dat is ook de reden waarom je je niet wilt identificeren met je gedachten. Je hebt ze, maar bent ze (gelukkig) niet.
Met deze simpele oefeningen heb je ook later nog een goed geheugen
Ben je aan het dagdromen, dan krijgt je brein eigenlijk even rust. Het afdwalen van de geest zorgt er eigenlijk voor dat het hersengeluid eventjes wordt gedempt zodat de cortex in je brein de hippocampus kan horen.
Klinkt ingewikkeld? We leggen het uit.
Onderzoek in Noorwegen nar dagdromen
Voor een recentelijk neurologisch Noors onderzoek dat werd gedaan naar dagdromen, gebruikten de wetenschappers zogeheten optogenetica en een aantal andere technieken om de hersenactiviteiten bij muizen te onderzoeken.
Rustig wakker zijn
Ze keken daarbij naar de perioden van ârustig wakker zijnâ, ofwel wanneer we dagdromen. De onderzoekers van de Universiteit van Oslo vonden specifieke cellen in âthalamocorticale circuitsâ, deze sturen signalen van het lichaam naar de cortex. Wat bleek?
Deze worden kort stil gezet voordat de hippocampus zwakke slow-wave rimpelingen uitzendt van het geheugen.
Dat klinkt nogal complex, maar het komt er op neer dat het onderzoek suggereert dat er tijdens het dagdromen âzwakke geheugenfluisteringenâ van de hippocampus in langzame rimpelingen naar de cortex worden gestuurd.
Die korte stilte van de hersenen maakt het de cortex makkelijker om deze geheugen-signalen te ontvangen en ook echt te horen. In die staat stuurt de hippocampus kleine elektrische impulsen die herinneringen als het ware coderen.
Automatische piloot
Dat dagdromen doen we vaker dan we denken, wel duizenden korte keren per dag, aldus de auteur van het onderzoek Anna Chamers.
We zijn in die fase van dagdromen vaak niet helemaal bewust van wat er om ons heen gebeurt. Het gebeurt zelfs tijdens het autorijden. Het voelt alsof alles dan even op de automatische piloot gaat.
Je geheugen scherp houden? Dit is hoe vaak je dan zou moeten sporten
Met andere woorden: dagdromen biedt de hersenen de kans om de hersenen ontvankelijker te maken voor herinneringen die je anders waarschijnlijk meteen weer zou vergeten.
Af en toe lekker afdwalen en dromen in je eigen wereld is dus helemaal zo erg niet. Je hoeft heus niet alles op te merken en geconcentreerd in je op te nemen.
We schreven niet voor niets al eerder dat je af en toe vervelen hartstikke gezond is!