Houd een dagboek bij en merk meteen deze voordelen
Lief dagboek, vandaag heb ik mijn eerste string gekocht. Eh.. ja, dat is dus echt wat er in mijn oude dagboek staat. Blijkbaar was het nogal een big deal toentertijd, want er staan meerdere uitroeptekens achter in verschillende kleuren. Nu ik ouder ben houd ik geen dagboek meer bij, en schrijf ik gelukkig ook niet meer op wat voor ondergoed ik heb gekocht. Toch zijn er veel volwassenen die wél een dagboek bijhouden, om verschillende redenen.
Dit zijn ze:
Therapeutische werking
Heb je van nature een gesloten persoonlijkheid, dan probeer je vaak eerst zelf je problemen op te lossen, voordat je hulp aan anderen vraagt. Een dagboek is in dat geval een perfect hulpmiddel. Het heeft de potentie om een vriend te zijn die naar je luistert en je niet onderbreekt, en het is een veilige plek om emoties af te reageren.
Je kunt compleet eerlijk zijn, zonder angst te hebben om beoordeeld te worden of verkeerd begrepen te worden. Het voordeel is dat het proces van schrijven een therapeutische werking kan hebben. Zo kan het opschrijven heftige gevoelens verminderen en kan het je helpen beter te begrijpen wat je voelt.
Ook lezen: Waarom je appjes met aandacht moet schrijven
Ook creëert het duidelijkheid in de stappen die je moet ondernemen om van je vervelende gevoelens af te komen.
Momenten herbeleven
Herinneringen vervagen met de tijd. Van vakanties heb je vaak wel foto’s, maar van gewone, alledaagse gebeurtenissen niet. Als je gebeurtenissen opschrijft wanneer ze nog vers in je geheugen zitten, maak je een soort extern geheugen waarop je kunt terugkijken wanneer je maar wil.
En doordat je iets schrijft dat niemand anders leest hoef je niet alleen de goede herinneringen neer te pennen (dat doen we al genoeg op onze Facebook tijdlijn en Instagram stories), maar ook de minder leuke momenten. Het kan je helpen herinneren hoeveel je bent gegroeid of veranderd.
Meer zelfkennis
Als je een dagboek bijhoudt ben je in staat om patronen in je gedrag te ontdekken, waardoor je meer zelfkennis krijgt. Het helpt je om inzicht te krijgen in wat je in de weg staat bij persoonlijke of professionele groei, en gezonde relaties. En niet alleen dat, je kunt een dagboek ook gebruiken om in contact te komen met wie je graag wil zijn.
Door punten op te schrijven die je belangrijk vindt (bv. altijd naar je eigen gevoel luisteren), kun je jezelf hieraan blijven herinneren.
Lees ook: Zo kun je dagelijks een dankboek bijhouden (echt, probeer dit weekend te beginnen)
Het perfecte notitieblok
Veel mensen houden een to-do-lijstje bij op hun telefoon, maar taken opschrijven en doorkrassen geeft vaak een beter, meer bevredigend gevoel. Bijkomend voordeel is dat je altijd terug kunt kijken naar eerdere taken, en dus kunt zien hoe ver je al gekomen bent.
Ook kun je een dagboek gebruiken voor al je creatieve uitspattingen. Noteer ideeën voor (creatieve) projecten. Niemand die ze leest, dus het maakt kein flaus aus dat ze nog niet goed, of uitgewerkt zijn.
Meer lezen?
- Hoe schrijven je een gelukkiger mens kan maken (en hoe je dat dan doet)
- Hoogsensitief? Deze boeken leggen je er meer over uit
- Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)