Hoe neem je een dag écht tijd voor jezelf zonder je schuldig te voelen?
Een dag voor jezelf nemen? Je bedoelt een dagje ‘vrij’? Nee, dat zit er niet in. Helaas. Te druk. Dat is tenminste wat veel mensen voelen. Een enorme druk en al helemaal geen vrijheid om een dag voor zichzelf te nemen. Lang geleden las ik een artikel in het NRC over een professor die zei dat alleen domme mensen het druk hebben. Allerminst aardig geschreven, maar wat hij ermee wilde zeggen was dat mensen die hun tijd en taken niet efficiënt indelen, vastlopen.
Mensen die de dagen wel efficiënt indelen, hebben tijd over! En kunnen dus een dag voor zichzelf nemen, zonder zich schuldig te voelen. Want druk zijn is alles behalve luxe. Bewuster leven in een wereld vol prikkels is een must.
Tijd voor jezelf
Druk zijn, niet aanwezig in het moment, begint eigenlijk ‘s ochtends al, wanneer we met één oog naar de telefoon grijpen om te kijken wat we hebben gemist. Stel je voor dat er vannacht een e-mail is gestuurd, die je nú moet beantwoorden. Ondertussen check je je social media en lees je de hoogtepunten van het nieuws. Gevolg: je hersenen stoppen alle indrukken in de denkbeeldige blender, zonder dat er ook maar één geheel uit voortkomt.
Het zijn allemaal losse prikkels die de hersenen vaak niet van relevante informatie voorzien. Jij wordt wakker met een onrustig gevoel, nog voordat de dag is begonnen. Take it slow, je bent niet onmisbaar en als er echt iets ergs aan de hand is, dan hoor je het wel.
Laat je telefoon liggen, ga douchen, mediteren, journallen en uitgebreid ontbijten. Dit zijn de uren voor jezelf. Voor jou en je gezin. Werken kan de hele dag op kantoor. Werk in clusters en bescherm je grenzen.
Werk en privé lopen vaak in elkaar over waardoor we het altijd druk hebben. Of ons in ieder geval altijd druk voelen. Op deze manieren creëer je meer overzicht en rust in jouw leven waardoor er meer ruimte overblijft voor jezelf.
Tijd voor jezelf, zonder je ‘druk’ of schuldig te voelen, zou een prioriteit moeten zijn. Dus hoe plan je zo’n dag in?
1. Stel een doel voor je dag
Net als op werk, stel je jezelf doelen. Wil ik ontspannen, klusjes in het huis doen, inspiratie opdoen, tijd besteden aan vrienden/familie? Door een doel te stellen, ga je niet vijfhonderd dingen tegelijk doen, waarna je uitgeput op de bank zit zonder verzadigd gevoel.
Of anderzijds: helemaal niks doen, waardoor je je nutteloos voelt. Lees: je schuldig voelen, omdat je deze dag wel nuttiger had kunnen benutten. Door te bepalen wat je wilt gaan doen, haal je het maximale uit je dag!
2. Alles draait om balans
Ook op een persoonlijke dag draait het om balans. Wil jij de hele dag op de bank series kijken? Prima, maar zorg er dan ook voor dat je vanavond kookt. Ben jij de hele dag met je kind thuis? Ga dan ook bijvoorbeeld naar een museum. Op deze manier houd je je geest scherp en boost je je creativiteit.
En raak ook niet afgeleid door je inbox of Facebook-account. Nogmaals: je bent niet onmisbaar en anders zie je wel de oproepen die je hebt gemist.
3. Reset je omgeving
Doordat we vaak pas zien wat er anders kan in huis, wanneer we ook echt daadwerkelijk thuis zijn, is het belangrijk om aan te geven wat je niet prettig vindt in je huis. Een dag voor jezelf kan hier ook een nieuwe invulling aan geven. Misschien is je werkplek – mocht je vaak thuiswerken – toch niet zo fijn, of vind je dat er opeens veel te veel troep (lees: administratie, kranten, folders) ligt.
Schep orde in de chaos, haal verse bloemen in huis, brand een geurkaars en ventileer door ramen open te zetten. Op deze manier reset je de atmosfeer van je huis en kom je morgen ‘echt thuis’ na je werk.
4. Bevalt zo’n dag voor jezelf je wel, plan er dag nog één in de nabije toekomst
Zorg wel dat je overdag efficiënt werkt en je dus kunt focussen op je taken. Zo voel je je niet schuldig, wanneer je er een dag niet bent. Op deze manier kun je snel weer een persoonlijke dag plannen of misschien wel een weekend weg! Zo heb je iets om naar uit te kijken en voel je je nog gemotiveerder om je werk goed af te ronden.