Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Voeding 15 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom je vaker dadels zou moeten eten

Zelf ben ik verzot op dadels. Niet de gedroogde variant, maar die verse, grote medjoul dadels. Ik zou een heel bakje weg kunnen snacken als ik niet oplet. Zo uit het vuistje of met een lik amandelpasta, pindakaas of tahini met zeezout. Naast gewoon heel erg lekker zijn de vruchten super veelzijdig (je kan ze zo eten, maar ook verwerken in een salade of in baksels!) én gezonder dan je misschien dacht.

Leuk feitje: de dadel groeit aan een palmboom, die voor komen in warme plekken als Californië en het Midden-Oosten. Ze worden met de hand van de boom geplukt als ze zoet en rijp genoeg zijn.

Zijn dadels gezond?

Ondanks dat dadels voor zo’n 80 procent uit suikers bestaan, is de vrucht de ultieme healthy snack. Op One Green Planet lezen we dat Israëlische onderzoekers hebben onderzocht hoe mensen reageren op de suikers in dadels.

Na een maand lang een groep mensen dagelijks te hebben ‘volgepropt’ met dadels, bleek het dadelrijke voedingspatroon geen nadelige effecten te hebben op de bloedsuikerspiegel en ook niet op het gewicht. Daarnaast merkten ze wel verbeteringen in het niveau van triglyceriden (vetten) en stresslevels.

Hangry? Deze 5 redenen zorgen voor een lage bloedsuikerspiegel

Rijk aan mineralen

We schreven al eerder waarom magnesium zo’n belangrijk mineraal is voor je lichaam, en laten dadels nou een mooie bron van dit mineraal zijn.

Daarnaast zijn de vruchten ook rijk aan potassium (wat helpt bij de gezondheid van het hart en bij de opbouw van spieren proteinen), ijzer (een mineraal dat veelal in vlees en vis voorkomt, dus belangrijk is voor veganisten), koper (zorgt o.a. voor een goede werking van het afweersysteem en de vorming van bindweefsel en botten) en mangaan.

Vezelbommetjes

Dadels zijn ook rijk aan vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Ook zijn vezels goed voor de spijsvertering en vermindert het het risico op o.a. hart- en vaatziekten.

Gezond met dadels: Salade met dadels, amandelen en gekarameliseerde rode ui

Rijk aan antioxidanten

Vergeleken met fruit zoals vijgen en abrikozen, bevatten dadels de meeste antioxidanten, lezen we op HealthLine. Antioxidanten kunnen o.a. helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen en bevorderen de gezondheid van het hart.

Ideale vervanger in baksels

Naast dat dadels gezond zijn, zijn ze ook de ideale vervanger in (gezonde) baksels als je veganistisch bent of bijvoorbeeld glutenvrij eet. Je kunt namelijk eieren, suiker, bloem én boter vervangen door dadels, vertelt chef Julie Zyromski aan HuffPost.

Tip: vaak worden dadels in de herfst en het begin van de winter geoogst, dus rond deze tijd vind je de lekkerste dadels (zoals deze vegan twix).

Ook lekker: Pumpkin spice smoothie met pompoen en dadels

Kan je er ook te veel van eten?

Wat je moeder vroeger al zei, gaat ook op voor dadels: alles waar ‘te’ voor staat is nooit goed. Maar vervang je dagelijkse stuk chocolade of dat koekje door één, twee of drie dadels (eventueel met wat nootjes) en je kan weer even vooruit.

Meer over gezond leven en eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️