Door cyclisch in het leven te staan, maak je het beste van jouw winterblues
Niet lang na de start van het nieuwe jaar beginnen we al vrij snel aan dé meest depressieve dag van het jaar (ja, Blue Monday), en dan komt de rest van de winter nog. Dat is niet echt een bepaald fijn begin van het jaar. Waarom hebben we toch zo’n altijd zo’n moeite met die winter, terwijl we toch écht in een land wonen met een pittige winter? Hoe kun je die winter blues omdraaien?
We vroegen het aan Mabel en Crystal, de oprichters van coachingsbedrijf Next Level Humanity.
Begin ‘es met die winterblues te dumpen!
Voor wie ‘last’ ervaart van die winterblues: kun je dat écht omdraaien?
“Het enige dat je kunt omdraaien is de manier waarop je ernaar kijkt. Veel mensen zijn “werk” gaan zien als iets dat je nu eenmaal moet doorstaan en moet “volhouden”. Alsof de winter het vreselijkste seizoen van het jaar is. En bijvoorbeeld maandag de vreselijkste dag van de week. Ja, als je werk doet waar je energie door verliest of zelfs een hekel aan hebt, dan is dat logisch.
Onderschat de creatiekracht van jezelf niet: hoe vaker je een gedachte hebt, hoe groter de overtuiging groeit en wat uiteindelijk jouw realiteit creëert. Wij zien het zo: in plaats van zorgen dat je de maandag (in welk seizoen dan ook) overleeft, zou je jezelf mogen afvragen: waar word ik echt blij van? Wat is mijn roeping? Waarvoor ben ik hier? Grote vragen misschien, maar het leven is geen generale repetitie waarin je steeds opnieuw de verkeerde scène wilt spelen.”
Hoe komen we erachter wat we willen?
“We staren onszelf vaak blind op wat we echt willen, hoe dat er precies uitziet, in welke vorm, en ga zo maar door. En als we dat niet meteen volledig helder hebben, dan blokkeren we en raken we gefrustreerd. Dat komt omdat de maatschappij ons leert om in hokjes, rollen en actieplannen te denken.
Zelf liepen we daar ook op vast toen we na jaren binnen de corporate wereld te hebben gewerkt een carrièreswitch wilden maken. Wij vinden veel dingen leuk en hebben véél passies en toen we er tien jaar geleden over uit waren dat we een bedrijf wilden gaan starten, was het dus lastig om te kiezen waarin: alles leek leuk, maar niets leek leuk genoeg.
Totdat we erachter kwamen dat vooral de maatschappij wilde dat we zouden kiezen, want de heilige graal leek te zijn: precies weten wat je wilt, één ding kiezen, focus en dat dan zo lang mogelijk doen.
Maar dit is precies waarom veel mensen alsmaar blijven zoeken en vastlopen: we zijn als mens helemaal niet bestemd om in een hokje te passen en de rest van je passies en talenten onbenut te laten.
In de eerste plaats zijn we een ziel met een missie hier op aarde, niet dat werkpaard dat onder TL licht overuren moet maken. Het gaat veel meer om de vraag: hoe wil ik leven? Hoe wil me voelen? En hoe kan mijn werk het ultieme middel zijn om dit te verwezenlijken?
We denken vaak dat het onmogelijk is, maar het enige dat we hoeven te weten is: wat is de eerste stap in de goede richting? En dan moet je de richting wel weten natuurlijk, dat gaat in onze ogen verder dan welk werk leuk is, maar dat gaat over: wat is je Purpose in Life?
De vraag “wat wil ik?” is dus nog niet zo makkelijk te beantwoorden als je brein vooral aanstaat op de logica. Misschien ben je accountant en wil je nu liever yogadocent zijn. Voordat je hier goed en wel je werk van kan maken, is je innerlijke criticus, die wij de Gremlin noemen, er als de kippen bij met argumenten waarom dit allemaal niet logisch of slim is. Maar het gaat om de beweging, durven vertrouwen dat elke deur die je openzet vanuit je hart, weer een nieuwe deur opent.”
Is dat niet hartstikke veranderlijk?
“Jazeker! En dat is toch groei? Dat is juist hoe het leven werkt en wat het leven te gek maakt! Het kan toch niet zo zijn dat je vanaf nu nog maar één ding wilt de rest van je leven?
Niets is voor altijd: alles bestaat uit cycli. Er is een begin en een einde. Alleen zijn onze systemen en ons arbeidsklimaat met de jaren er zo op ingericht dat we vooral op één plek moeten blijven en dan zo lang mogelijk. We mogen onze perceptie hierop veranderen: veel meer meebewegen volgens hele basale natuurwetten!”
Wat zijn de no go’s als je juist aan het roer van je leven wilt staan?
“Wachten en uitstellen om kleine stappen te zetten die je naar dat ultieme leven voor jou brengen. Het allemaal in je eentje willen oplossen en geen hulp willen of durven vragen.
Anderen of iets de schuld geven van het feit dat je niet happy bent, maar ook hard zijn voor jezelf en het jezelf kwalijk nemen dat je nog niet bent waar je zou willen of moeten zijn.
Elke dag opnieuw kun je nieuwe keuzes maken, dus vergeef jezelf voor alle keren dat je niet de juiste keuzes maakte en begin gewoon opnieuw. Ook in de winter, laat die winterblues lekker voor wat het is.”
Zijn we in Nederland niet veel te veel met ons werk bezig (en hebben we daarom allemaal burn-outs)?
“We zijn teveel bezig met de dingen waar het in essentie niet om gaat. Als je veel met je werk bezig bent en daar je heel blij van wordt: super. Maar als je jezelf naar je werk sleept maar niet de keuze durft te maken om weg te gaan: dan ontneemt je dat energie en raak je opgebrand.
Of als je steeds over je grenzen gaat en veel werkdruk ervaart, omdat je hebt geleerd dat je alleen een goed mens bent als je 60 uur per week werkt: dan raak je de verbinding met jezelf kwijt. Of als je werk doet wat je misschien ‘wel leuk’ vindt en waar je zelfs goed in bent, maar het niet een uiting is van je roeping en passies: dan blijft het ergens in je knagen. Voor ons gaat het allemaal om bewustzijn. We mogen werk veel meer gaan zien als een uiting van onze levensmissie: Hoe wil je leven? Wat wil je achterlaten?”
Wat doen jullie om een winterblues te voorkomen?
“We staan cyclisch in het leven dus we geven uiteraard ook ruimte aan de verschillende seizoenen en wat die van ons vragen. Zo is de zomer is de tijd van hollen, rennen en doen, maar de winter is de tijd dat je je mag terugtrekken, dat je als het ware in je winterslaap mag gaan. Zodat je, net als de natuur om ons heen, fases van inspanning en ontspanning, van bloei en van rust met elkaar afwisselt.
Want alleen maar hollen, rennen en doen put je uit. Dus om die winterblues te voorkomen, is naast het werk doen waarvoor je bestemd bent (wat het leven overall een heel stuk leuker maakt), het voor ons belangrijk om het in de winterperiode wat rustiger aan te doen; door goed naar ons lichaam te luisteren en extra goed voor onszelf te zorgen (qua beweging, krachttraining en gezonde voeding).
Haartips van Romy Boomsma voor gezond haar tijdens de koude winterdagen
Ook is het de periode waarin we veel aandacht geven aan heling en voeding voor de ziel. Dus lekker de tijd nemen voor de boeken die we willen lezen en op een zachte manier met persoonlijke en spirituele groei bezig te zijn. Bijvoorbeeld door een fijne online cursus vanuit thuis te doen. Dus veel me-time, naar binnen keren en uitrusten. Dat maakt dat je jezelf helemaal ready maakt om hierna weer volop te kunnen gaan shinen!”
Helpt een daglichtlamp echt tegen een winterdip? Marloes probeerde het
Dit gastartikel is geschreven door Mabel & Crystal, oprichters van coachingsbedrijf Next Level Humanity waarmee ze via verschillende hands-on coachingsprogramma’s al meer dan 2.500 vrouwen (and counting)
hielpen zichzelf te vinden en hun (carrière)dromen werkelijkheid te laten worden. ‘Wij geloven erin dat jij als multigepassioneerde vrouw álles van jezelf tot uiting kan brengen in je werk én in je leven. Met andere woorden:
alles kan doen wat je écht gaaf vindt. Ook voor jou is dit weggelegd. Je hebt er wél een totale mind shift voor nodig. Niet alleen in hoe je naar de wereld kijkt, maar ook in hoe je naar jezelf kijkt. Begin ‘es met die winterblues te dumpen.