Redactie
Redactie Welzijn 13 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat er gebeurt als je je drie minuten in -110°C bevindt (en waarom jij het zou moeten doen)

3 minuten bij -110 °C graden, dat kan toch niet? Is dat niet gevaarlijk? Dat is toch kouder dan de Noordpool? Een greep uit de vragen die werden gesteld bij het bezoeken van het eerste whole body cryo therapie centrum van Nederland in Amsterdam. Het antwoord: het kan wel, het is niet gevaarlijk en ja, het is kouder dan de Noordpool.

Kou is een verwaarloosd stuk in onze samenleving. We zijn allemaal heel comfortabel met warmte, maar koud zijn we niet graag. Terwijl daar nog veel winst is te behalen. Wanneer het lichaam het koud heeft, moet het harder werken en de verbranding gaat ‘aan’. Eigenlijk warmt kou je op. Gelukkig komt er steeds meer belangstelling voor kou. Steeds vaker hoor je over koud afdouchen, Wim Hoff, ijsbadjes en nu dus whole body cryotherapie.

Blijven bewegen

Samen met een vriend stap ik het centrum binnen. Omkleden mag nadat de bloeddruk is gemeten en een 20-tal contra-indicaties zijn uitgesloten. Kledingvoorschriften zijn een kort broekje en de ontvangen sokken en sloffen. Het is toch een beetje spannend, de koudste temperatuur op aarde is -93 °C en dit is nog kouder.

Ook interessant: De Wim Hof methode: waar is dat ijskoude water allemaal goed voor?

Met een hoofdband, handschoenen en een mondkapje staan we startklaar. “Blijven bewegen, door de neus ademen en niet met je tong tegen de wand”, wordt er gezegd. Eerst 20 seconden in een ruimte van -60 °C en daarna de rest van de 3 minuten bij -110 °C.

Extra hormonen

Wat gebeurt er eigenlijk? Wanneer je lichaam de kou opmerkt, zal het de eerste minuten vooral proberen je lichaam op te warmen. Wanneer het erachter komt dat het opwarmen niet lukt, slaat het alarm: je bent in levensgevaar. Het zal je ledematen ‘opgeven’ en al het bloed verplaatsen naar de vitale organen.

Must read: Dit is hoe je hormonen je beïnvloeden tijdens je menstruatiecyclus

Daar krijgt het bloed extra hormonen, enzymen en zuurstof en stijgt de temperatuur tot wel 40 °C. Wanneer je weer de kamertemperatuur instapt, schiet het bloed terug je lichaam in. Koude handen of voeten? De doorbloeding knalt je lichaam door, ook tot in de minder doorbloede weefsels. Last van een griepje? Door de hoge temperatuur van het bloed kunnen virussen minder goed overleven.

Sneller herstel

Heftige workout gehad? Je voert afvalstoffen sneller af en herstelt sneller. Verder is het goed voor je huid, stofwisseling, immuunsysteem en een legio aandoeningen. Omdat je lichaam zo blij is met de nieuwe warmtegraad, pompt het een flinke dosis geluksstoffen door je heen. Het is een grote vloeibare detox voor je hele lichaam.

Tip: Adaptogenen: de magische kruiden die stress verlagen en je immuunsysteem versterken

De ruimte is koud, maar een soort droog koud en best wel te accepteren. Zeker voor de eerste 1,5 minuut. Terwijl langzaam mijn neusharen aan elkaar vriezen en mijn tepel wit wegtrekt, krijgen we de slappe lach van de situatie. Terwijl het lichaam van binnen in totale paniek mijn armen en benen wil laten afsterven, liggen we van buiten in een deuk. Best wel gek! De laatste 30 seconden zijn vooral koud, maar daarna mag je opwarmen. Met de huidtemperatuur net boven het vriespunt worden we een beetje high van de binnenkomende endorfines en serotonines.

Het was een bijzondere ervaring, maar je hebt meer sessies nodig voor de echte resultaten. Er zijn meerdere (en goedkopere) manieren om te profiteren van de voordelen van kou. Wanneer je hiermee wilt beginnen, draai dan na het douchen de warme kraan dicht en blijf 30 seconden onder het koude water staan. Doe je dit al een tijdje, dan kun je in de winter een duik nemen in natuurwater of zelfs een ijsbad. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Meer voor je lichaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️