Vega Vrijdag: crispy bloemkool met Sriracha
Wil je een gezonder alternatief voor een frietje? Maak dan deze crispy bloemkool met Sriracha, een recept van zusje Culy. Van een superlekkere (en bovendien voedzame) snack gesproken!
Deze crispy bloemkool is een heerlijk vegetarisch borrelhapje. Bovendien bewijst het nóg maar eens wat voor een spannende groente bloemkool wel niet is. Al wisten we dat natuurlijk al wel, dankzij recepten als deze bloemkoolsoep met een Aziatisch tintje en deze pasta met bloemkool en walnoot.
Benodigdheden voor 2-4 personen
- 400 gram bloemkoolroosjes
- 2 eieren, losgeklopt
- 60 gram bloem
- 200 gram panko
- Olijfolie
- Zout & peper
- 120 ml (vegan) mayonaise
- Sriracha, naar smaak
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- Handje koriander, fijngehakt
- 1 limoen
Optioneel:
- Snufje shichimi togarashi
- Sesamzaadjes
Zo maak je deze crispy bloemkool
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Zet drie borden neer: eentje met de bloem, met de losgeklopte eieren en een derde met de panko. Wentel de bloemkoolroosjes – als ze nog een beetje vochtig zijn van het wassen – achtereenvolgens door de bloem, eieren en de panko.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druppel er wat olijfolie overheen. Zet 10 tot 15 minuten in de hete oven. Keer ze daarna om en bak ze nog eens een minuut of 10. Houd je oven goed in de gaten, want ze verkleuren snel. Als de bloemkool goudbruin is, is ‘ie klaar. Bestrooi met zout en peper.
Knijp de mayonaise in streepjes over de bloemkool heen (of zwiep de mayonaise heen en weer met een vork over de bloemkool). Doe hetzelfde met de Sriracha. Besprenkel met een snuf shichimi togarashi, de bosui en de koriander. Maak af met een kneepje limoensap. Eet ze meteen op, als ze nog warm zijn.
Vega Vrijdag: gnocchi met roergebakken asperges, daslook en pangrattato