Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 14 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Ben jij creatief? Dan is je brein heel verbonden

Wat gebeurt er eigenlijk in je brein als je creatief bent? Lang werd er gedacht dat creatieve mensen vooral gebruikmaakten van hun linkerhersenhelft, maar er zijn meerdere factoren die met creativiteit te maken hebben.
Het grootste verschil tussen niet-creatievelingen en creatievelingen zijn namelijk de neurale verbindingen die in de hersenen worden gemaakt. Uit onderzoek bleek dat creatieve mensen andere verbindingen maken tussen drie onderdelen in hun hersenen. Om dat te bestuderen, werden er verschillende taken uitgevoerd door 160 deelnemers. Ze moesten bijvoorbeeld zo veel mogelijk manieren verzinnen om een simpel voorwerp te gebruiken. Terwijl ze deze taakjes uitvoerden, werden hun hersenen gescand door middel van een fMRI.

De uitkomsten waren neurologisch gezien erg complex, maar er was op één vlak wel een duidelijke correlatie. De mate van creativiteit en de samenwerking tussen verschillende hersenonderdelen hingen sterk samen. Hoe creatiever iemand was, hoe beter deze drie onderdelen in de hersenen samenwerkten.

Dit vind je vast ook interessant: Wil je creatiever worden? Deze tips kunnen helpen.

 

De magische drie

Deze drie hersenonderdelen werden door de onderzoeker ook wel ‘de Big Three‘ genoemd. Het gaat dan over het defaultnetwerk, de executieve functies en de saliency map. Het defaultnetwerk functioneert voornamelijk als je hersenen rusten, de executieve functies managen alles en de saliency map speelt in rol in dingen opmerken.

Voor optimale creativiteit is een goede samenwerking tussen deze drie brein netwerken essentieel. Elk netwerk heeft individueel zijn eigen functie. Zo verzint het defaultnetwerk ideeën. Logisch, aangezien we de beste ideeën verzinnen in rust – denk maar aan de briljante oplossingen die je verzint onder de douche. Deze verzonnen ideeën worden vervolgens door je executieve functies geëvalueerd, en de saliency map helpt je executieve functies met het selecteren van de ideeën.

Creatief zijn lijkt dus soms een vrij abstracte eigenschap, maar het is eigenlijk gewoon een samenwerking van bepaalde netwerken in je hersenen. Het is hierbij niet helemaal duidelijk in hoeverre creatief zijn aangeleerd of aangeboren is.

Beïnvloed je brein

Als je niet als creatieveling bent geboren en dit ook niet wilt aanleren, is er nog altijd hoop. Onderzoekers voorspellen namelijk dat we in de toekomst door middel van neuromodulatie alsnog creativiteit kunnen opwekken in onze hersenen. Met neuromodulatie kunnen bepaalde activiteiten in ons brein actief worden beïnvloed of gecreëerd. Het zou dus in de toekomst mogelijk moeten zijn om totaal niet-creatieve mensen wél creatief te maken. Wie weet, kunnen we in de toekomst dus toch nog een Picasso worden – met een beetje hulp van de wetenschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️