Vega Vrijdag: couscous salade met kerrie, rokerige aubergine en dilleyoghurt
Waarom zou je eigenlijk nog vlees eten als je uit een vega maaltijd minstens zoveel voldoening kunt halen? Wij begrijpen het ook niet. Neem nou deze couscous salade met kerrie, rokerige aubergine en dilleyoghurt. Wat ons betreft kan daar maar weinig tegenop.
Deze couscous salade van zusje Culy is een schoolvoorbeeld van ‘vegetarian done right‘. Er zitten namelijk zóveel smaken en texturen in het gerecht dat je niet het gevoel hebt dat er iets mist. En dat is exáct waar vegetarisch eten om draait, vinden wij.
5 makkelijke tips om meer groente in je gerechten te verwerken
Benodigdheden voor 3 à 4 personen:
- 2 aubergines
- 250 gram couscous
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gele kerrie
- 1/2 theelepel zout
- 30 gram rozijnen
- 400 ml kokend water
- 50 gram amandelstiften
https://www.bedrock.nl/gezond-eten-niet-altijd-genoeg/
Voor de dilleyoghurt:
- Bosje verse dille, zo fijn mogelijk gehakt
- 1 theelepel zwarte peper
- 300 ml Griekse yoghurt
- Scheutje olijfolie
- Snufje zout
Ook nodig:
Couscous salade met kerrie, gerookte aubergine en dilleyoghurt
Verhit een grillpan (zonder vetstof!) op hoog vuur. Schik de aubergines in de hete grillpan en rooster ze gedurende 30 minuten, tot ze aan alle kanten zwart geblakerd zijn. Schil ze (voorzichtig!) wanneer ze nog warm zijn, dan komt de schil er het makkelijkst af. Snijd ze niet in stukken, maar hou ze in hun geheel. Laat afkoelen op een bord.
Doe ondertussen de couscous in een schaal. Sprenkel er 2 eetlepels olijfolie over, bestrooi hem met de kerrie, het zout, een flinke snuf peper en de rozijntjes en giet het kokendhete water erover. Roer alles door elkaar. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem gedurende 20 minuten opzij.
Haal de folie eraf, haal een vork door de couscous zodat hij rul wordt en laat afkoelen.
Maak in de tussentijd de dilleyoghurt. Doe daarvoor de gehakte dille, peper, yoghurt, citroensap en zout in een kom en roer goed door elkaar. Proef of de smaak goed is en zet afgesloten en koel tot de rest van je ingrediënten klaar zijn.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren.
Tijd om de couscous salade op te maken op het bord. Schep wat van de couscous op een bord, leg de aubergine erop en werk af met de dilleyoghurt, de geroosterde amandelen en eventueel nog wat extra dille.
Enjoy!