Waarom mensen in Costa Rica het gelukkigst zijn (en wat wij van hen kunnen leren)
Costa Rica heeft het allemaal: witte palmstranden, vulkanisch gebied, ongerepte natuur, een tropisch klimaat, een heerlijke keuken en enorme biodiversiteit. Maar wat Costa Rica ook heeft? De gelukkigste inwoners van de hele wereld! Volgens de Happy Planet Index – die levensverwachting meet, tevredenheid met het leven, en de ecologische voetprint van inwoners – staat Costa Rica op nummer één van de wereld, gevolgd door Mexico, Colombia, Vanuatu (een land in Oceanië) en Vietnam. De Index vertelt hoe goed naties het doen in het bereiken van lange, gelukkige en duurzame levens.
Nederland staat op een achttiende plek. Lang niet slecht natuurlijk, maar toch lukt het ons niet om in de top tien te geraken. Sterker nog: geen enkel Europees land heeft de top tien gehaald. Wat is het toch dat onze ‘buren’ aan de andere kant van de oceaan beter doen? En wat kunnen wij daarvan leren?
The Costa Rican way of life
Op de vraag waarom de inwoners van Costa Rica zo happy zijn is niet één duidelijk antwoord te geven. Maar, er zijn zeker een aantal factoren die meewerken aan het gevoel van vreugde, zoals de duurzame manier van leven.
“Costa Rica produceert 99 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, en 25 procent van zijn land wordt beschermd in de vorm van nationale parken, reservaten en wildlife opvang,” zegt Kaia Roman op Mindbodygreen. “Hier is het water schoon en het eten is gezond en vers. In zo’n rustig, tropisch paradijs is het geluk besmettelijk.”
Ook verbinding met anderen speelt een belangrijke rol. In Nederland zijn we gewend apart van onze ouders te wonen. Ouderen leven op zichzelf, en als dat niet langer gaat gaan ze naar een tehuis. In Costa Rica gaat het er anders aan toe. Verschillende generaties leven er door elkaar; is het niet in hetzelfde huis, dan is het wel naast elkaar, als buren. Familie en community zijn echt een integraal onderdeel van het dagelijks leven. De mensen zijn actief betrokken bij elkaars leven, wat zorgt voor een groot gevoel van verbinding (en dus geluk).
En dan is er natuurlijk nog ‘Pura Vida’. Wie weleens in Costa Rica geweest is zal deze woorden – die veel zeggen over de manier waarop Costa Ricanen in het leven staan – ongetwijfeld kennen. Letterlijk vertaald is het ‘een puur leven’, maar als we Kaia mogen geloven wordt de uitdrukking vooral gebruikt om eerbied te tonen voor de zoetheid van het leven.
Het betekent zoiets als geniet van het leven, maak je niet te druk, en wees dankbaar voor wat je hebt. Mooi toch? In het kader van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ zouden wij hier wel een voorbeeld aan kunnen nemen!
Blue zones
Dat Costa Rica voor de zoveelste keer op de eerste plek is geëindigd (eerder al in 2009, en 2012) komt trouwens niet helemaal als een verrassing. Het land is namelijk de thuisbasis van the Nicoya Peninsula: één van de vijf Blue Zones in de wereld, waar we eerder over schreven op Bedrock.
Een Blue Zone is een plek waar mensen langer leven en gezonder en gelukkiger blijven dan op andere plekken op de aarde. Dit komt mede doordat de focus in het dieet van de mensen uit de Blue Zones ligt op groenten en fruit. Maar het is ook hun manier van leven.
“Mensen in de Blue Zones dragen nauwelijks horloges en nemen het niet zo nauw met de tijd,” schreven we. “Het begint al ’s ochtends vroeg. De mensen hebben geen wekker maar gaan met de kippen op stok en worden wakker van de haan. Na het ontwaken volgt er een licht ontbijt en na het ontbijt begint een actieve dag. Tussendoor doen veel mensen een middagdutje. Doordat de focus niet zo op de tijd ligt, blijft stress op afstand.”
Meer Bedrock?
Net zo gelukkig zijn als de Dalai Lama? Dat kan!