Oefeningen om in contact te komen met je inner child
Reageer je op bepaalde situaties heel heftig, zonder dat je precies weet hoe het komt? Of heb je bijvoorbeeld last van verlatingsangst of bindingsangst? Het kan zijn dat dit komt door dingen die je hebt meegemaakt toen je nog klein was. Om er achter te komen of jouw inner child dingen meedraagt, kun je oefeningen doen die je weer in contact brengen met je jongere zelf.
Het innerlijke kind is al deel van onszelf sinds we geboren zijn. Als kind maak je allerlei dingen mee en die emoties, herinneringen en overtuigingen uit het verleden zijn ergens in ons onderbewustzijn blijven hangen.
Dat zorgt ervoor dat we op een bepaalde manier denken of ons op een bepaalde manier gedragen. Door weer in contact te komen met je inner child leer je beter naar jezelf luisteren en patronen doorbreken.
1. Laat emoties toe
We zijn vaak geneigd om sterke emoties weer weg te drukken. Meestal komen die emoties namelijk gewoon even niet uit – om er op een later moment als nog uit te komen. Niet gek, want die emoties zijn er niet zo maar.
Ze worden door bepaalde situaties getriggerd. Neem de volgende keer dat dit bij jou gebeurt eens de tijd om de emoties wel toe te laten. Dat lucht niet alleen op, maar het is ook een manier om naar je inner child te luisteren.
Lees ook: Hoe je oude emoties je nú gevangen houden (en hoe je die weer laat gaan)
Emoties die door bepaalde situaties worden getriggerd, kunnen je namelijk onbewust doen denken aan bepaalde situaties uit je kindertijd. Door er dan van een afstandje naar te kijken, leer je je emoties interpreteren.
De volgende keer zul je de situatie beter herkennen en zul je merken dat de pijn – de emotie – minder is.
2. Schrijf een brief aan je inner child
Door een brief te schrijven aan je inner child, ga je als het ware met hem of haar in gesprek. Je kunt in je brief schrijven over jeugdherinneringen die je als kind niet begreep. Als je ze nu wel begrijpt, kun je dit delen met je innerlijke kind. Het wordt voor hem of haar dan een stuk duidelijker en het helpt de pijn van toen verzachten.
Je kunt in je brief ook aan je innerlijk kind vragen hoe hij of zij zich voelt en of je hem of haar op een bepaalde manier kunt ondersteunen. Misschien komt er op dat moment een antwoord op die vragen opborrelen en weet je wat jijzelf op dat moment nodig hebt.
Interessant: Waarom praten mensen die spiritueel zijn altijd zo zweverig?
3. Meditatie voor contact met je innerlijke kind
Mediteren is een super krachtige tool om meer over jezelf te leren en in contact te komen met je onderbewustzijn. Veel mensen hebben als kind emoties verstopt, omdat ze niet de vrijheid voelden om die emoties er te laten zijn. Die emoties kunnen dus boven komen op momenten dat ze worden getriggerd.
Lees ook: Pijn en verdriet uit de weg gaan? Dit is waarom een beetje pijn geen kwaad kan
Je kunt ook bewust in contact komen met die emoties door te mediteren. Je raakt daardoor aan de emoties gewend en leert dat ze er mogen zijn. Na een tijdje zul je het gemakkelijker vinden om ze op een gezonde manier te uiten.
Ben je nog niet zo bekend met mediteren? Begin dan rustig aan. Onze meditatiegids helpt je daarbij. Zit mediteren helemaal in je routine? Probeer dan eens een visualisatie-meditatie. Je laat dan beelden uit je onderbewuste opkomen. Dat kan inzichten geven en een gevoel van diepe verbintenis met je inner child.
4. Denk aan wat je leuk vond als kind
Als volwassene heb je veel verantwoordelijkheden, maar ook als je volwassen bent, is het heel fijn om af en toe even te spelen. Je wakkert dan de positieve emoties van de jeugd weer aan en van jong blijven, kun je ook groeien.
Lees ook: Het effect dat trauma’s in je kindertijd kunnen hebben op je volwassen leven
Geniet bijvoorbeeld extra van een ijsje na een wandeling, speel spelletjes met vrienden, lach vaker en spring af en toe even in een grote waterplas. Óf huur met een groep vrienden een huisje en glijd – net als een paar vrienden van mij – met een matras de trap af, of speel verstoppertje. Succes gegarandeerd!
5. Therapie
Het kan zijn dat je echt trauma’s hebt overgehouden aan het verleden. Als dat voor jou ook zo is, is het beter om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan makkelijker herkennen hoe ervaringen uit je kindertijd impact hebben op dingen die nu in je leven spelen. Cognitieve gedragstherapie is een goede manier om met je innerchild aan de slag te gaan.
Daarnaast zijn er ook steeds meer therapeuten en coaches die zich specifiek richten op je innerlijke kind. Let wel op dat je hulp zoekt bij iemand die je echt goed kan helpen. Iedereen mag zichzelf coach noemen en als je echt last hebt van trauma’s of een depressie, is hulp van een psycholoog verstandiger.