Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 21 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Goede seks begint bij consent in de slaapkamer: do’s en don’ts

Goede seks begint bij consent in de slaapkamer. Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van het leven en kan flink bijdragen aan ons welzijn en onze relaties. Goede seks is dan ook véél meer dan alleen fysieke aanraking; het gaat om wederzijds respect, vertrouwen en communicatie. En de basis van daarvan? Inderdaad. Consent. Consent vormt namelijk de fundering waarop gezonde seksuele relaties worden gebouwd.

Wat houdt consent precies in en waarom is het zo cruciaal?

Consent betekent letterlijk instemming en betekent simpelweg dat alle betrokken partijen duidelijk en vrijelijk (!) hun toestemming geven vóór de seksuele activiteiten plaatsvinden. En ja, dat gaat kan dus verder gaan dan een simpele ‘ja’ of ‘nee’.

Wil je content hebben in de slaapkamer, dan moet dat altijd expliciet, enthousiast en geïnformeerd zijn. Het gaat er dus om dat beide (of alle) partners de vrijheid voelen en hebben om hun wensen, grenzen en behoeften te bespreken zonder druk of dwang te hebben. Bovendien moet consent continu zijn – het kan op elk moment worden gegeven of ingetrokken. Dat je een uur geleden wild aan het zoenen was, betekent dus niet dat je nu óók meteen het bed in wilt duiken. Ook al kreeg die ander de indruk van wel. Nee, consent draait om continue inspraak.

De complexiteit van grenzen

Alleen, nu komt het: het herkennen en communiceren van je eigen grenzen kan best wel uitdagend zijn, alleen al om dat je zelf niet altijd precies weet wat je wilt. Veel mensen, en dan vooral jongeren, hebben nog nooit helemaal onderzocht wat hun seksuele grenzen en voorkeuren eigenlijk zijn.

Sociale normen, gebrek aan voorlichting of onzekerheden maken dat alleen maar ingewikkelder. Toch is het belangrijk om te begrijpen dat grenzen flexibel kunnen zijn en dat het helemaal oké is om je grenzen te heroverwegen en aan te passen naarmate je meer ervaring en kennis opdoet.

Het belang van communicatie

De belangrijkste speler bij consent? Communicatie. Je moet immers open en eerlijk met je (bed)partner kunnen praten over wat je nu eigenlijk wél en niet prettig vindt. Het kan misschien wat ongemakkelijk voelen om zulke gesprekken te voeren, maar weet dat deze essentieel zijn om een gezond en bevredigend seksleven te hebben. Bovendien kan het bespreken van je wensen en grenzen ook een diepere emotionele band creëren, waardoor jullie relatie juist sterker wordt.

Consent moet steeds opnieuw gevraagd en bevestigd worden.

Helaas bestaan er heel wat misvattingen over wat consent wel en niet is. Eén van de meest voorkomende is dat eenmalig gegeven toestemming altijd geldt. Nope, zo werkt het dus níet. Consent moet steeds opnieuw gevraagd en bevestigd worden. Een ander misverstand is dat het vragen om consent de romantiek of spontaniteit uit seks haalt. In werkelijkheid kan het vragen om en geven van consent juist bijdragen aan een dieper gevoel van wederzijds respect en vertrouwen, wat de intimiteit kan vergroten.

Hoe ziet consent er in de praktijk uit? Een paar praktische tips om consent op een gezonde manier te integreren in je seksuele relaties. Zo simpel is het:

  1. Vraag expliciet om toestemming: wees niet bang om direct te vragen wat je bedpartner fijn vindt. Een simpele vraag zoals ‘Vind je dit prettig?’ kan voor veel duidelijkheid zorgen.
  2. Wees attent en respectvol: let op de non-verbale signalen van je partner. Lichaamstaal kan veel vertellen over hoe iemand zich voelt. Als je partner terugdeinst of ongemakkelijk lijkt, stop dan en vraag wat er aan de hand is.
  3. Gebruik duidelijke taal: vermijd vage uitspraken. Zeg duidelijk wat je bedoelt en vraag om hetzelfde van je partner. Bijvoorbeeld, in plaats van te vragen ‘Is dit oké?’, kun je zeggen “Mag ik je zo aanraken?”.
  4. Luister: luister niet alleen naar de woorden van je partner, maar ook naar de toon en het gevoel erachter. Actief luisteren helpt om beter te begrijpen wat je bedpartner écht wil en nodig heeft.
  5. Wees flexibel: consent kan veranderen. Wat op een bepaald moment goed voelt, kan later anders aanvoelen. Wees bereid om je aan te passen en respecteer de wensen en grenzen van je partner op elk moment.

Op het moment dat consent de basis vormt van jouw seksleven, zorg je voor een dieper gevoel van vertrouwen en intimiteit. Het respecteren van elkaars grenzen zorgt namelijk voor een veilige omgeving waarin beide partners zich vrij voelen om hun seksualiteit te verkennen. Hoe fijn is dat?

Goede seks begint dus bij consent omdat het een fundament legt van respect, veiligheid en wederzijds begrip. Door open en eerlijke communicatie over jullie grenzen en wensen kunnen beide partners een fijnere seksuele connectie opbouwen. Consent is dus niet een soort formele vereiste, maar eerder een essentieel element van een gezonde en gelukkige (seks)relatie!

Oeh la la: met deze 9 tips kun je nóg intensere orgasmes beleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️