Dit is waarom je vaker een compliment mag geven aan mensen om je heen
Een complimentje is zo gemaakt, luidt het gezegde. Toch zijn we in de praktijk zuinig met belonende woorden. En dat terwijl complimenten het zelfvertrouwen en productiviteit van mensen aantoonbaar verhogen. Precies om deze reden is Nationale Complimentendag in het leven geroepen.
De Amerikaanse professor en psycholoog William James constateerde het al aan het begin van de vorige eeuw: ‘Het diepste verlangen van de menselijke natuur is de behoefte om gewaardeerd te worden. “En juist daaraan lijkt het in onze maatschappij nogal eens te ontbreken”, aldus Hans Poortvliet, initiatiefnemer van Nationale Complimentendag op 12 maart.
Het belang van een compliment
Erkenning is belangrijk, en dat is precies waar een compliment aan bijdraagt. Een compliment zorgt voor positiviteit, motivatie en een aanstekelijke energie. Door het geven of krijgen van complimenten, creëer je echte verbinding met de mensen om je heen. Mijn moeder zei ooit: ‘Ik zie jou, zie jij mij.’ Dit vind ik wijze woorden want elkaar zien, naar elkaar luisteren en elkaar waarderen is enorm belangrijk in een toch wel individualistische maatschappij. Door een compliment te geven, zorg je dat de ander zich gezien, gehoord én bovenal gewaardeerd voelt. Bovendien stimuleren complimentjes de aanmaak van dopamine, waardoor je je gelukkiger voelt.
Een compliment op de werkvloer
Gewaardeerde werknemers functioneren beter en presteren daarom ook beter. Waardering is een boost voor werknemers. Protime ondervroeg ooit duizend Nederlandse werknemers en kwam er zo achter dat een kwart van de mensen nooit een compliment van zijn of haar leidinggevende krijgt. En dat is zonde, want volgens Jana Gallus, professor in gedragseconomie, vergroot dit de kans op een burn-out en spanningen.
Een gebrek aan waardering zorgt voor minder werkplezier, minder tevredenheid op de werkvloer en minder motivatie. Ook worden werknemers minder productief als ze nooit waardering voor hun werk krijgen. Door een compliment te geven, wordt het werk zinvoller. Daarom is het zo belangrijk dat managers laten blijken wat ze positief aan werknemers vinden. Zo simpel kan het zijn! In plaats van delen wat er niet goed gaat, is het effectiever om datgene te benoemen wat wél goed gaat.
Geef drie complimenten
Op Nationale Complimentendag draait het om oprechte(!) persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee dingen waar we te weinig stil bij staan. Betekent dit dat we voortaan in het wilde weg met complimenten moeten gaan strooien? Nee, zeker niet! Een compliment krijgt pas een positieve lading als het oprecht en welgemeend is. Sta eens stil bij de mensen die jij vandaag om je heen hebt. Wat heb je van ze geleerd? Waarom inspireren ze jou? Mooie voorbeelden van een oprecht compliment zijn:
- Wat een goed idee, dit heeft mijn blik op deze zaak veranderd.
- Ik vind het fijn dat je altijd openstaat voor mijn mening.
- Mag ik zeggen dat ik jouw open persoonlijkheid enorm waardeer?
- Jij bent een moedig mens en maakt dappere keuzes!
- Als persoon ben jij echt een rolmodel voor mij!
- Wat heb je een verfrissende visie…
- Ik bewonder jouw creativiteit.
- Met jouw oog voor detail, merk je alles op!