De kunst van complexe dingen simpel uitleggen
Wat jouw baan ook is, de kans is groot dat je weleens ingewikkelde onderwerpen moet uitleggen aan mensen die het niet begrijpen. Of je nou een wetenschapper bent die een ontdekking aan je oma moet uitleggen of een belangrijke meeting hebt met mensen die vaag weten wat jouw afdeling doet. Het is dan een hele kunst om complexe dingen simpel uit te leggen.
Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit soort gesprekken makkelijker voor jezelf én de ander te maken.
Complexe dingen simpel uitleggen
Na deze tips weet je zeker dat je complexe ideeën kunt uitleggen aan wie dan ook, van je vrienden tot nieuwe klanten.
Vergeet de jargon
Weersta de verleiding om jargon te gebruiken. Het gebruiken van technische woorden geeft je misschien het gevoel dat je heel interessant en intelligent overkomt, maar heeft als resultaat dat niemand begrijpt wat je zegt. En dat wil je nou net voorkomen.
Dr. Emily Grossman is een expert in moleculaire biologie en op de website van British Council geeft ze tips om complexe dingen simpel uit te leggen. Zij raadt aan om zo min mogelijk technische taal te gebruiken. “Zorg ervoor dat je het woord of de term onmiddellijk uitlegt als je het toch doet – als het absoluut noodzakelijk is om je punt te maken”, zegt ze daarover.
Maar, benadrukt ze, onthoud dat er een verschil is tussen het gebruik van duidelijke, eenvoudige taal en simplistische taal. “Betuttel je publiek niet door te doen alsof iets niet zo ingewikkeld is als het in werkelijkheid is.”
Gebruik voorbeelden uit de praktijk
De manier waarop je jouw verhaal vertelt, heeft een enorme invloed op wat je publiek onthoudt en begrijpt. Daarbij is niet alleen de taal belangrijk (zie tip 1), maar ook de voorbeelden die je hierbij gebruikt.
De simpelste en nummer één tip voor betere communicatieskills
Inc. geeft hier een goed voorbeeld (ha, see what we dit there!) van. Stel dat je op werk een nieuw (ingewikkeld) idee hebt dat iedereen tijd en moeite zal besparen, maar waar je nu een budget voor nodig hebt. Dat zorgt waarschijnlijk voor een hoop vragen.
Wat als je het op de volgende manier uitlegt: ‘Wat is één ding dat niemand graag doet? Tijd- en onkostenrapportage. We hebben 50 teamleden die het doen en het kost gemiddeld een uur per week. Dat is 50 uur die we aan belangrijkere projecten zouden kunnen besteden. We kunnen die tijdverspilling met 75 procent verminderen als we iemand inhuren om dit voor ons te doen.’
Hoe je het zegt is ook belangrijk
Net zo belangrijk als de inhoud, is hoe je het verhaal brengt. Lichaamstaal, je toon en enthousiasme zijn hierbij allemaal essentieel. We hebben allemaal weleens een slechte spreker gezien en weten dat de gehele ervaring van de presentatie telt.
Dr. Emily Grossman legt uit waarom dit is. “Onze hersenen bevatten ‘spiegelneuronen’ die ervoor zorgen dat we automatisch de emoties kopiëren van de persoon met wie we contact hebben. Als een spreker blij en ontspannen is, zal het publiek dat ook eerder voelen.”
Hoe complexer de informatie, hoe belangrijker dit is, legt Grossman uit. “Stel je voor dat je een wetenschappelijke ontdekking met een vlakke monotone stem probeert uit te leggen”, zegt ze. “Als je niet opgewonden klinkt, zal de luisteraar zich ook niet zo voelen. Daarom zal het nog lastiger zijn om het te begrijpen.”
Het blijft een hele kunst om complexe ideeën uit te leggen, vooral als iemand er nog totaal geen kennis van heeft. Maar zolang je je focust op het belangrijkste punt dat je wil overbrengen, duidelijke en eenvoudige taal gebruikt en daarbij voorbeelden gebruikt, kom je al een heel eind.
Communiceren kan je leren: deze tips van een psycholoog helpen je erbij
Als laatste tip wil Grossman vooral nog meegeven om plezier te hebben. “Denk bij jezelf: dit is mijn moment waarop ik kan praten over iets waar ik echt gepassioneerd over ben, dus ga ik ervan genieten.”