Waarom zijn communities tegenwoordig steeds meer in trek?
In een snel veranderende en onzekere wereld verlangen steeds meer mensen naar houvast, gezamenlijkheid en betekenis. Doordat de maatschappij verhardt, leidt dat ertoe dat sommige mensen zich afkeren van de buitenwereld en bevestiging zoeken bij gelijkgestemden. Zo zien we niet alleen veel online communities, maar ook steeds meer offline communities ontstaan, waar groepen mensen de kracht van het samen (her)ontdekken.
In situaties waar mensen zich onzeker voelen, bijvoorbeeld door politieke machten, economische instabiliteit of een internationale crisis als corona, bieden communities de mogelijkheid om ze onderling te connecten.
Nadruk op zelfredzaamheid
Momenteel zitten we in economische onzekerheid en hebben we te maken met bezuinigingen, reorganisaties en plotselinge veranderingen in markten. Daardoor is de nadruk op zelfredzaamheid toegenomen en dat betekent eigenlijk dat we elkaar harder nodig hebben dan ooit tevoren.
Tegelijkertijd zien we dat steeds meer mensen op zoek gaan naar zingeving, naar een gemeenschappelijk doel, omdat ze iets willen bijdragen aan de wereld. Vooral de jongere generaties Y en Z vinden dat belangrijk. Vandaar dat er zoveel aandacht is voor protesten als de Klimaatmars, de Women’s March en Het Woonprotest.
Veilig en verbonden
De collectieve woonvorm is een manier om de exploderende huizenprijzen uit de weg te gaan en meer gemeenschapszin te realiseren. Deze woonvorm staat haaks op de gedachte: een eigen woning voor iedereen. In plaats daarvan bepaalt een groep mensen gezamenlijk hoe zij willen wonen en samenleven, binnen de kaders van bestaande wet- en regelgeving.
https://www.bedrock.nl/waarom-mensen-vaak-tegenover-elkaar/
Zo’n leefgemeenschap kan een alternatief bieden voor het individualisme, waar we in onze huidige maatschappij mee te maken hebben. Door te leven in een community, voelen mensen zich veilig en verbonden, en zeker in periodes van lockdown is dat voor velen een verademing. Het samen creëren en samenzijn is echt de kracht van deze woonvorm.
Tegen het individualisme
Nu zijn communities helemaal niet nieuw. In de Middeleeuwen leefden men niet anders en al jarenlang bestaan er religieuze communes van allerlei soort. Ook in de jaren ’60 en ’70 werden er veel communes gesticht door jongeren, die de burgerlijkheid van hun ouders de rug toekeerden en de idealen van de hippies en flowerpower beweging in praktijk probeerden te brengen.
Tegenwoordig zien we dat het vooral een trend is tegen het heersende individualisme. Veel millennials hechten minder waarde aan bezit. Zij zijn urban-nomads, waarbij bewegingsvrijheid, gebruik en gemak belangrijker zijn dan het bezit van een eigen huis.
https://www.bedrock.nl/groen-utopia-duurzaam-leven/
Communities maken het leven betaalbaarder, door kosten te delen en spullen te gebruiken, zonder ze te bezitten. En communities buiten de stad hebben vaak de mogelijkheid om een voedselbos te creëren, waardoor de minder afhankelijk zijn van de supermarkt. Zo ontstaan er steeds meer eco-dorpen en zelfvoorzienende tiny house communities.
Kortom, het is betaalbaarder, duurzamer en minder eenzaam. Wij snappen het wel.