Communiceren kan je leren: deze tips van een psycholoog helpen je erbij
Communiceren is soms moeilijk. Het juiste zeggen is niet altijd makkelijk en misschien zijn we bang dat de ander dan niet reageert zoals we hopen. Toch gaan goede communicatie en een diepere relatie vaak hand in hand, en het is dan ook onmisbaar voor elke goede relatie. Hoe doen we dat dan precies?
Communiceren is te leren, of je het nou doet met je partner, een vriend(in) of met iemand die je niet kent.
Een sterkere band
Het opmerken van en reageren op de emoties van je gesprekspartner kan je heel erg helpen om een sterkere band te creëren. Om betere gesprekken te voeren, is er daarom eigenlijk één belangrijke skill nodig: actief luisteren. Hierbij let je goed op wat de andere persoon over zichzelf zegt en de zaken die hij of zij belangrijk vindt.
Om actief te luisteren kan je verschillende stappen ondernemen. Met de volgende tips van Robert C. Smith, professor aan Michigan State University, communiceer jij snel als een pro!
Aandachtig luisteren werkt vaak beter dan ongewenst advies geven
Oogcontact
Met oogcontact, en iets naar je gesprekspartner toe leunen, laat je zien dat je werkelijk geïnteresseerd bent in wat hij of zij te zeggen heeft.
Gesprek beginnen
Vraag bijvoorbeeld naar hoe het gaat met iemand of wat je gesprekspartner die dag aan het doen is.
Stel meer vragen
Je interesse blijkt uit de vragen die je stelt over verhalen die je gesprekspartner vertelt, en dit nodigt uit om meer te vertellen. Doe dit dan ook gerust! Zo laat je je nieuwsgierigheid echt zien.
Emoties zijn essentieel
Houd de emoties van je gesprekspartner tijdens deze stappen in gedachten. Dat is waar het om draait. Houd je oren open en wanneer je merkt dat je vriend of vriendin iets vertelt dat emotioneel is maar vervolgens met een ander onderwerp verdergaat, kan je verder vragen naar de emotionele gebeurtenis.
10 tips om betere gesprekken te voeren in een wereld waarin we niet meer naar elkaar luisteren
Het kan zijn dat je gesprekspartner op deze manier voorzichtig uitprobeert hoe jij reageert als hij of zij jou zoiets vertelt, en of je er meer over wil horen of niet.
Begrip is de volgende stap. Een voorbeeld: vertelt jouw vriend of vriendin over iets naars wat ze meegemaakt hebben op het werk, probeer dan meer begrip te creëren over hoe ze zich daarover voelden en waarom precies. Bedenk misschien hoe jij je zou voelen als je iets goed deed op het werk en daarvoor dan genegeerd werd.
Benoem de signalen
Natuurlijk is het niet altijd makkelijk om goed duidelijk te krijgen hoe iemand zich voelt wat betreft een vervelende gebeurtenis. Misschien vindt je partner, vriend of familielid het moeilijk om gevoelens te laten zien, of misschien zegt hij of zij het niet expliciet maar laat diegene wel duidelijke signalen zien. Door te benoemen wat die signalen dan zijn, ‘ik zie dat je van streek bent’ lok je volgens Smith meer reactie uit.
Maar pas wel op. Probeer het niet te forceren, en zet iemand niet onder druk als ze laten zien dat ze het er niet over willen hebben.
NURS-methode
Wanneer je dit doet en de signalen benoemt kan je gesprekspartner daaraan toegeven. Op dit moment in het gesprek, volgens de stappen van Smith, pas je de NURS-methode toe. Dit staat voor Name, Understand, Respect, and Support.
Name
Geef de emotie die je nu bij de andere persoon ziet een naam. Vraag bijvoorbeeld: ‘dat maakte je gefrustreerd?’
https://www.bedrock.nl/bewuster-luisteren/
Understand
Toon begrip voor de emotie die getoond wordt. Bijvoorbeeld: ‘iedereen zou zich zo voelen in die situatie.’
Respect
Laat zien dat je respect hebt voor zijn of haar gevoelens. Laat duidelijk horen dat je weet dat je vriend of vriendin een moeilijke tijd doormaakt, wanneer hij of zij bijvoorbeeld problemen heeft in de relatie.
Support
Bied ten slotte steun aan, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik ben hier om te helpen.’
Het is soms moeilijk om iemand die je kent te helpen, hoe graag je dat ook wil. We horen vaak dat we medeleven moeten tonen, maar hoe we dat dan precies doen, kan vaak nog een puzzel zijn.
https://www.bedrock.nl/pleidooi-echt-luisteren/
Voor veel mensen die iets doormaken kan een luisterend oor echter al veel opluchting bieden. Vind je het soms ook moeilijk om het juiste te zeggen? De NURS-methode biedt een aantal zinnen die je daarmee kunnen helpen.