5x comfortfood waar je het snel warm van krijgt op winterse dagen
Comfortfood in de winter is zowel letterlijk als figuurlijk verwarmend. Letterlijk, want bepaalde soorten voeding zorgen ervoor dat je lichaam warm wordt, zoals bepaalde kruiden en specerijen. Figuurlijk kan eten (hart)verwarmend zijn, vooral comfortfood, omdat je een gelukkig gevoel kan ervaren bij bepaalde gerechten.
Daarom hebben we 5x comfortfood voor je verzameld waarvan je het in de winter lekker warm krijgt. Ideaal om te maken (maar vooral te eten) op een koude, winterse dag.
Comfortfood in de winter: van gezonde apple crumble tot
Start je dag met een warm ontbijt met kruiden die je verwarmen zodat je de koude dag doorkomt. Of eindig met lekkere warme comfortfood in de winter zodat je met een warm gevoel kan gaan slapen met deze vijf gerechten.
Ontbijt met gezonde apple crumble
Een koude, winterse, misschien wel witte ochtend in december start je meteen met comfortfood zodat je de dag al warm begint. Gezonde apple crumble it is! Veel mensen krijgen een warm gevoel bij het ruiken van de geur van warme appel met kaneel, dus dit ontbijtje is sowieso hartverwarmend in de winter. Bovendien warmt je lichaam op van specerijen als speculaaskruiden (nootmuskaat) en kaneel.
Schil voor dit gerecht een appel en bestrooi met wat speculaaskruiden en eventueel extra kaneel. Doe dit mengsel in een ovenbestendig schaaltje. Naar wens kun je er rozijnen doorheen doen. Hak wat walnoten of pecannoten grof en meng ze door een handje havermout en een snufje zout. Smelt in een pan een eetlepel kokosolie en giet dit over het havermoutmengsel. Kneed kort met je vingers tot een kruimelig deeg en verdeel dit over het appelkruidenmengsel.
Bak dit een kwartier op 180 graden in de oven en eet het warm op, eventueel met wat kwark of Griekse yoghurt.
Indiase dahl vol verwarmende kruiden
Als we een gerecht mogen kiezen als comfortfood in de winter, dan is het wel Indiase dahl. Niet alleen omdat het heel erg lekker is, maar ook omdat het makkelijk te maken is. Het gerecht is bovendien voedzaam én zit vol verwarmende kruiden.
Dit eet je gemakkelijk met je bord op schoot op de bank, wat het gerecht nog meer comfortfoodwaardig maakt dan het al is. Wil je dahl met een twist? Bekijk dan dit recept van Miljuschka eens.
Pittige pompoensoep met kerrie en rode peper
Soep is sowieso fijn voor koude dagen, want het is makkelijk om te maken, snel klaar of opgewarmd en je kunt er lekker mee variëren. Natuurlijk is erwtensoep een echt winters gerecht, maar denk ook eens aan pompoensoep. Pompoen is een echte herfstvrucht en nu in overvloed verkrijgbaar. Binnen de kortste keren staat een dampend hete kom soep voor je klaar, lekker met brood.
Voor pompoensoep met kerrie fruit je een gesneden witte ui in wat olie. Voeg dan een flinke theelepel kerriepoeder en een snufje cayennepoeder toe en bak even mee tot de kruiden geuren. Dan voeg je pompoenblokjes toe en zet je alles net onder water. Een blokje groentebouillon geeft nog wat extra smaak aan je soep. Laat het koken tot de pompoen zacht is en pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
Cake (do we need to say more?)
Van de geur van versgebakken cake maken de meeste harten al een sprongetje, want: warme herinneringen komen boven. Deze winterse cake met een mix van kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel in combinatie met sinaasappel doet ons hart en lijf meteen verwarmen. Loopt het water je al in de mond? Bekijk hier het recept en warm ‘s avonds op met een kop thee en een dik plak kruidencake.
Het ultieme comfortfood in de winter: stamppot
Comfortfood dat je doet denken aan vroeger voor een hartverwarmend gevoel én een goedgevulde maag in de winter? Ga dan voor stamppot. Je hebt volop de keuze uit hutspot, andijviestamppot, boerenkool, of dit heerlijke recept: rodekoolstamppot met kaneel en worstjes. Liever vegetarisch? Vervang de worstjes dan voor vega-exemplaren. Eet ze!
Koukleum? Met deze tips krijg je het nooit meer koud. Oké, bijna nooit meer