Column Anouk: ‘Je kut voelen is oké’
“Even netjes voorstellen: mijn naam is Anouk. Op mijn 23e kreeg ik te horen dat ik kanker had. De nodige behandelingen volgden en nu, 8 jaar later is mijn boek uitgekomen: Ik blijf gewoon Anouk. Want ik wilde vooral mezelf blijven, en ik wilde dat iedereen ‘gewoon’ normaal tegen me bleef doen. Ik mag dan wel ziek zijn, maar ik blijf gewoon dezelfde persoon. Gewoon Anouk. Deze week ga ik het hebben over je kut voelen, en dat het oké is.
Little did I know, dat deze gebeurtenis alles zou veranderen. Dus ‘gewoon dezelfde’ Anouk? Nee, dat is dus niet helemaal waar. Maar naast dat kanker natuurlijk echt geen pretje is, en ik het niemand zou gunnen, heb ik er ook veel van geleerd. Wat me op de dag van vandaag nog steeds veel brengt.
10 levenslessen van Anouk
In mijn boek heb ik dan ook mijn tien levenslessen beschreven. ‘Waarom tien?’, vroeg iemand mij laatst. Uh, omdat ik er geen honderd kan schrijven, anders had ik dat zo kunnen doen. Maar goed, ik moest ergens een grens trekken. Dus mijn tien grootste levenslessen heb ik voor je uitgeschreven.
Op BEDROCK, deel ik graag met jullie mijn tien levenslessen. Vandaag levensles drie:
Je kut voelen is OKÉ
Life is good, als je je goed voelt. Toch? En als we ons niet goed voelen… Wat dan? Vinden we daar iets van of kunnen we het er gewoon laten zijn? Verzetten we ons ertegen, willen we allemaal dingen doen die ons wél goed laat voelen?
Zo heb ik één keer per maand – meestal vlak voor mijn menstruatie of tijdens mijn menstruatie – een dag waarop ik zoiets heb van: DOEI allemaal. Vandaag is gewoon even niet mijn dag! Ik hoef niet precies te weten waarom ik me vandaag niet goed voel. Ik hoef mezelf niet altijd te verantwoorden en ik hoef ook niet meteen te veranderen. Ik laat het er gewoon even zijn. Ik kijk een (Disney) film en plof op de bank met een dekentje. En spreek mezelf lief toe: ‘Vandaag voel ik me minder goed. And that’s fine too.’
Soms merk ik dan op, dat ik er heel goed in ben om allemaal verhalen om het ‘niet zo goed voelen’, te maken. Wat er nog meer niet leuk is vandaag en wat er allemaal mis is in mijn leven. Herkenbaar? Vaak is dat na een paar dagen helemaal niet meer relevant (en niet eens waar). Dus de verhalen die mijn hoofd maakt, probeer ik dan ook te laten varen.
Toen ik in een ‘zwart gat’ belandde na de chemo’s merkte ik dat vooral het verzetten tegen het niet goed voelen, het slechte gevoel nog erger maakte. Ook het geforceerd jezelf goed voelen helpt niet. Het accepteren van mijn situatie vond ik super moeilijk. Iedere ochtend in de spiegel kijken en een kaal hoofd zien bijvoorbeeld. Ik dacht dat het eeuwig zou duren, dat het nooit voorbij zou gaan.
Ik merkte dat, zodra ik tegen anderen zei dat ik het kaal zijn niet leuk vond, ik regelmatig terug kreeg dat ik er wel een mooi hoofd voor had. Dat het me stond, kaal zijn of heel kort haar hebben. Aardig bedoeld natuurlijk, maar ik voelde me niet echt gehoord. Geen enkele vrouw die tegen haar zin in kaal wordt, zou dat leuk vinden.
En zo’n opmerking liet me misschien wel nog minder goed voelen, want: mocht ik het ook niet gewoon kut vinden dat ik een kaal hoofd had!? Het had fijn geweest als dat er gewoon mocht zijn, als mensen hadden gezegd: ‘Ik weet niet hoe dat is, maar ik kan me voorstellen dat dat niet leuk is’, of iets in die trant.
We hoeven niet altijd positief te praten voor onszelf. We hoeven het ook niet beter te praten voor anderen. Sommige dingen in het leven zijn gewoon niet leuk en dat is prima.
Je geweldig voelen en je kut voelen, het hoort allebei bij het leven. Verzetten heeft geen zin.
Tip: Voel je je een dag niet goed en weet je niet waarom? Dat is prima. Wees vooral mild voor jezelf op zo’n dag. Doe vooral niet te veel en geef jezelf wat je op dat moment nodig hebt.
Wat doen jouw gedachten als je je kut voelt? En kan jij het er gewoon laten zijn?
Anouk was 23 toen ze kanker kreeg. Nu, acht jaar later, heeft ze een boek geschreven: ‘Ik blijf gewoon Anouk’. Dit boek is meer dan een verhaal over een meisje dat kanker heeft overleefd. Het gaat ook over de ontwikkeling van een meisje naar een bewuste jonge vrouw waarin dagelijkse, relevante thema’s naar voren komen.
In haar boek omschrijft ze haar tien levenslessen. Want één ding is zeker, van ziek zijn heeft ze ook een hoop geleerd. Anouk werkt als freelancer. Ze heeft een passie voor het vertellen van persoonlijke verhalen, zowel geschreven als op video. Daarnaast ontwikkelt ze zich de laatste jaren tot Holistisch Therapeut en Reiki Master. Volg Anouk ook op Instagram of neem een kijkje op haar website.