Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 15 aug 2024
Leestijd: 5 minuten

Column Annemarie: ‘DAG NUL is de doe-het-zelf variant van DAG ÉÉN’

Annemarie Hartsuiker – hoofdredacteur van BEDROCK – besloot na een vakantie waarbij ze de teugels iets teveel heeft laten vieren, zichzelf te committen aan de uitdaging: DAG NUL. Heftig wel. Want DAG NUL vereist veel discipline en doorzettingsvermogen. Je volgt een strikt voedingsplan, sport dagelijks en laat alcohol staan. Vandaag deelt Annemarie waarom ze voor DAG NUL wil gaan.

DAG NUL is de doe-het-zelf variant van DAG ÉÉN, de bekende en door veel BN’ers gevolgde methode om in zes weken een afgetraind lichaam te krijgen. Bij DAG ÉÉN krijg je dagelijks begeleiding, DAG NUL doe je zelf met behulp van een App, het boek en de community.

DAG NUL

“Aankomen gaat bij mij meestal niet in kleine stapjes, er zit gewoon opeens zes kilo aan! Even, is dat bij iedereen zo? Ik was altijd tevreden over mijn lichaam en voelde me fit. Toch zijn er tijdens, maar ook na de vakantie weer ongezonde gewoontes in mijn leven geslopen en dwaalde ik af van mijn normaal zo gezonde routine. De cijfers op de weegschaal vind ik onbelangrijk, maar toen ik merkte dat mijn kleding wel erg strak begon te zitten, dacht ik: laat ik eens even kijken wat er na de vakantie is blijven plakken.

Dat was een reality check want ik vind zes kilo erbij in amper twee maanden heftig. Dat maakte ook dat ik op onderzoek uitging om het anders aan te pakken. Ik wilde mezelf weer fitter en strakker voelen. Een maatje minder. Tijdens het verkennen van verschillende methodes, kwam ik bij DAG NUL uit.

Dit wil je weten voor je begint

DAG ÉÉN is ontwikkeld door ondernemer Patrick en zijn vrouw Babette. Tijdens corona gingen ze de uitdaging aan om een fitter lichaam te krijgen. Na je vijfendertigste takelt het lichaam af en krijg je minder spiermassa. Dat kan ook anders dachten ze! Daarom zijn ze aan de slag gegaan met het creëren van een formule waarbij de macro’s (koolhydraten, vetten en eiwitten) die je op een dag eet, zijn afgestemd met jouw dagelijkse beweging en work-out. Met een minimale inzet wilde ze maximaal resultaat bereiken en inmiddels lopen er heel wat atletische en afgetrainde DAG ÉÉN’ers rond.

Mijn doel is natuurlijk ook een strakker en fitter lichaam en om eerlijk te zijn vind ik het belangrijk om mijn spiermassa op pijl te houden. Dit gaat jammer genoeg niet vanzelf en daarom kies ik bewust voor een methode met meer krachttraining. Iets waar ik normaal gesproken minder tijd en energie in stak.

Sporten deed ik al minimaal vier keer in de week. Yoga, twee of drie keer hardlopen en bijna dagelijks tien minuten de buikspieren trainen behoren tot mijn routine. En alsnog voelde ik me niet fit. Reden genoeg om een keer iets buiten mijn comfortzone te proberen.

DAG NUL formule

Wanneer je start met DAG NUL krijg je een pakket thuisgestuurd met alle tools die je nodig hebt. Je kunt zelfs kiezen voor een trainingsschema @home in de app als je enkele benodigdheden in huis hebt. Voeding is erg belangrijk en de formule waarbij de macro’s – koolhydraten, vetten en eiwitten – die je binnenkrijgt, zijn afgestemd op hoeveel je beweegt, bereken je door jouw persoonlijke DMR in te vullen. Je krijgt een professionele weegschaal die ook jouw vetpercentage meet, een NEO Health fitness tracker en andere bruikbare tools.

Zes weken lang volg je een schema waarbij je vijf dagen in de week krachttraining doet, tienduizend stappen per dag zet en drie keer twintig minuten cardio doet. Daarbij eet je een voor jou persoonlijk aantal berekende calorieën per dag. Dit zorgt voor bizarre resultaten. Als de zes weken voorbij zijn, mag je weer meer calorieën eten. Natuurlijk is het belangrijk om een gezonde lifestyle na te streven, maar omdat de spiermassa is toegenomen kom je dan niet opeens weer kilo’s aan.

Pittig

Inmiddels ben ik twee weken met de challenge bezig, twee kilo lichter en heb ik de nodige ups en downs beleefd. Natuurlijk is het absoluut de moeite waard, maar bereid je voor op een intensieve, maar lonende ervaring. Wat mij betreft zijn de work-outs echt prima bij te houden, iedereen zou zichzelf een uur per dag moeten gunnen om te werken aan een fitter lijf.

De tienduizend stappen per dag zijn een stok achter de deur, want deze wil ik zetten. Maar in de praktijk, met een kantoorbaan, zit je normaal gesproken zelfs onder de vijfduizend stappen en daar schrok ik van! Iedere avond wandel ik daarom een rondje en dat is meteen een mooi moment om een podcast te luisteren of om mijn hoofd leeg te maken. Geluksmomentjes noem ik het zelfs!

Wat voor mij meer mentale kracht vereist, is het preppen van voeding en het overslaan van sociale evenementen. De strikte eetregels leren mij veel over voeding, maar zijn ook pittig. Zo mag je zelfs geen olijfolie of chili olie (daar ben ik aan verslaafd!) en er zijn geen cheat days.

Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en alcohol zorgt fysiek voor veel voordelen, maar vind ik om eerlijk te zijn lastig om vol te houden. Vooral omdat er veel verjaardagen, feestjes en uitjes zijn in de zomer. Normaal gesproken eet ik 80 procent van de week met name verse ingrediënten en zelfgemaakte gezonde maaltijden, maar in het weekend nam ik het ook ruim met Franse kaasjes, chocolade en wijn.

Het intermittend fasting is voor mij overigens geen probleem, dit deed ik al omdat ik merk dat ik me fitter voel als in het ontbijt oversla. Het zorgt voor meer concentratie en minder hongergevoel. Over het vasten en de voeding ga ik in mijn volgende column meer schrijven.

Zelfzorg is belangrijk weten wij als geen ander. Annemarie van BEDROCK ging daarom naar een reiki sessie.

Dit gebeurt er als je adaptogenen thee drinkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️