5 tips van een therapeut om met collectief trauma en verdriet om te gaan
De wereld staat op zân kop. Er wordt oorlog gevoerd als nooit te voren en de hele wereld kan meekijken⊠Trauma en verdriet zijn hele collectieve, menselijke ervaringen en dat worden het al hĂ©lemaal als het gaat om verdriet dat de hele wereld voelt. Hoe ga je met collectief trauma en verdriet om?
De Amerikaanse trauma therapeut en auteur van het boek Moving on Doesnât Mean Letting Go: A Modern Guide to Navigating Loss, Gina Moffa deelt vijf manieren.
Omgaan met collectief trauma en verdriet
Waarom het belangrijk is om met collectief trauma en verdriet om te leren gaan? Collectief trauma heeft invloed op alles in ons lijf. Tot aan ons zenuwstelsel aan toe. Verlies is immers een intense en diepgaande ervaring die we maar lastig Ă©cht kunnen bevatten.
Er bestaat zoiets als persoonlijke trauma (zoals verlies van een dierbare), maar ook zoiets als collectief trauma. Het is een complex concept waarbij verschillende generaties en culturen trauma (al dan niet onbewust) ervaren. Zoiets ontstaat bij of na oorlog, slavernij of kolonisatie bijvoorbeeld. Als groep, familie of cultuur heb je dan een groepstrauma ontwikkeld.
Deze tips deelt Moffa aan haar cliënten die nog steeds de invloed van collectief trauma en verdriet voelen, zo vertelt ze aan MindBodyGreen.
1. Veiligheid en selfcare staan voorop
Wanneer je te maken hebt met collectief trauma is het belangrijk om een prioriteit te maken van veiligheid en goed voor jezelf te zorgen. Elke dag weer.
Collectief trauma heeft namelijk een grote invloed op je algehele veiligheidsgevoel. Goed voor jezelf zorgen door middel van me-time, letterlijk een veilige omgeving (je huis) creëren en een fijne routine hebben, helpen om beter met collectief trauma en verdriet om te gaan.
2. Routine en structuur opbouwen in je dag
Naast dat het belangrijk is om op dagelijkse basis goed voor jezelf te zorgen, kan het ook goed helpen om voor jezelf een fijne routine op te bouwen. Of dat een ochtend- of avondroutine is of juist eentje door de dag heen, is helemaal aan jou.
Zo weet je geest waar je aan toe bent, zorg je geheid voor voldoende beweging Ă©n tijd voor jezelf.
3. Je grenzen aangeven
Je grenzen aangeven klinkt misschien makkelijk, maar in de praktijk hebben veel mensen moeite om aan te geven wat wel en niet goed voor ze is. Vaak vanuit de angst om anderen teleur te stellen. Maar hoe behulpzaam en duurzaam is een geen oprechte âjaâ voor een ander eigenlijk?
Je grenzen leren aangeven is een belangrijke en bovendien essentiële stap in het leren omgaan met collectief trauma. Wil je beter je eigen grenzen aangeven? Zo doe je dat volgens een psycholoog.
4. Wees mild voor jezelf
We zijn vaak een kei in streng zijn voor onszelf, maar juist in het proces van heling is het belangrijk om extra compassie en liefde te hebben voor jezelf. Moeilijke momenten en negatieve gevoelens en gedachten mogen er ook zijn.
Maar ook is empathie naar anderen hierin belangrijk, meent Moffa. DĂĄt zorgt pas echt voor meer verbondenheid met elkaar. En die verbondenheid zorgt weer voor heling.
5. Vraag om hulp
Wil je om leren gaan met collectief verdriet en trauma? Dan is het uiteindelijk ook belangrijk om je omgeving om hulp te kunnen vragen. Dat kan hulp van vrienden of geliefden om je heen zijn en hen te vragen om er voor je te zijn, maar het kan ook effectief zijn om een professional om hulp te vragen die gespecialiseerd is in traumazorg.
Je bent hierin namelijk niet alleen en je hoeft dit ook niet in je eentje op te lossen. Om hulp vragen kan moeilijk zijn, maar is uiteindelijk wel dé sleutel naar het leren omgaan met pijnen als trauma en verdriet. Wees daarin liefdevol en geduldig naar jezelf!
Juist themaâs als rouw en verdriet herinneren ons er immers aan dat we allemaal met elkaar verbonden zijnâŠ