Codependentie: wanneer je altijd bevestiging van anderen zoekt
Codependentie is een psychische stoornis waar de afgelopen jaren veel over geschreven werd. Hoewel er geen cijfers bekend zijn over het aantal mensen dat er last van heeft, kan het gedragspatroon van grote invloed op een mensenleven zijn.
Kijk je naar de letterlijke betekenis van codependency, dan laat het woord zich vertalen in ‘mede afhankelijkheid‘. In een volwassen leven is codependentie herkenbaar in platonische, familiaire en liefdesrelaties, maar het begint allemaal in de kindertijd.
Wat is codependentie?
Codependent gedrag wordt ontwikkeld in de kinderperiode, maar kan ook later in het leven voor problemen zorgen. Het is een reactie op bepaalde trauma’s uit de jeugd: veel mensen die met codependentie te maken hebben, groeiden bijvoorbeeld op in een gebroken gezin of met een afwezige vader of moeder. Ook (mentale) mishandeling of andere vormen van een moeilijke jeugd kunnen leiden tot codependentie.
Op volwassen leeftijd uit het zich in relaties met anderen; zowel op platonisch als op liefdesgebied. Wie er last van heeft, is altijd op zoek naar bevestiging van anderen. Het gevoel van eigenwaarde is laag en men kan het gevoel krijgen dat ze zonder ‘die ander’ (een vriend of partner) niets waard zijn.
Deze symptomen wijzen erop
Codependentie is een diepgeworteld patroon dat moeilijk te ontdekken is. Vaak wordt het namelijk verward met andere psychische problemen die worden gevormd door trauma’s in de jeugd. De Amerikaanse psycholoog Dr. Karin Sponholz specialiseerde zich in het begrip en weet dat veel symptomen van mede afhankelijkheid lijken op symptomen van andere diagnoses. Toch wist ze een lijst van veelvoorkomende tekenen op te stellen:
- Je hebt veel mislukte relaties in je leven;
- Je stelt andermans geluk en welzijn boven je eigen;
- Je verschuilt je altijd achter een masker en hebt moeite met het tonen van echte emoties;
- Je bent altijd bang dat mensen je verlaten;
- Je gaat regelmatig over je eigen grenzen heen om anderen tevreden te houden;
- Je hebt weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld;
- Je gaat confrontaties liever uit de weg;
- Je voelt je schuldig als je iets voor jezelf doet;
- Je doet dingen die je liever niet doet om een ander blij te maken;
- Je gelooft er heilig in dat de ander meer/beter verdient.
Behandeling van codependentie
Codependentie wordt door psychologen als persoonlijkheidsstoornis erkend. Dat is goed nieuws, want het betekent dat er een behandelingsplan voor is. Professionele hulp en therapie zijn volgens Dr. Sponholz goede manieren om met codependentie leren om te gaan. Het uiteindelijke doel? Gezonde relaties opbouwen -zowel met jezelf als met anderen.
Hoe kleine trauma’s die in je sudderen meer impact hebben dan je denkt