Je vliegticket compenseren, betekent dat dat je nu schuldvrij kan vliegen?
Wij zijn gek op het ontdekken van de wereld. Het liefst maken we elk jaar een prachtige reis om bijzondere culturen te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en de wereld te zien. Maar er hangt één grote keerzijde aan de wijde wereld intrekken: de CO2-uitstoot van vliegen. Een vliegtuig stoot nogal wat broeikasgassen uit, met name als je een lange vlucht maakt. Om de vliegreis zogenaamd goed te maken, bestaat er zoiets als CO2-compensatie. Maar betekent het compenseren van de uitstoot van je vlucht dat je nu schuldvrij kan vliegen?
Wij hadden zo’n donkerbruin vermoeden, maar wilden graag een eenduidig antwoord. We gingen op zoek naar de feiten om voor eens en voor altijd een antwoord te hebben op de vraag: is de CO2-uitstoot van het vliegen compenseren genoeg om zonder schuldgevoel op reis te gaan.
CO2-uitstoot
Bij zowel alles wat we doen in dit leven hebben we te maken met CO2-uitstoot. De productie van jouw (biologische) boterham met pindakaas zorgt voor CO2, je treinrit naar werk brengt uitstoot met zich mee en tijdens het maken van die te leuke jurk die je met kerst aandoet kwam ook de nodige CO2 vrij.
Uitstootvrij leven is zo goed als onmogelijk, maar gelukkig kunnen we wel van alles doen om onze uitstoot te minimaliseren. En ja, dat maakt absoluut verschil!
CO2-compensatie
Wat je kan doen om je CO2-uitstoot ‘terug te draaien’, noemen we CO2-compensatie. Dat wil zeggen: je plant een x aantal bomen om de CO2 die er is uitgestoten tijdens je reis weer uit de lucht te filteren en om te zetten in zuurstof en biomassa.
Naast het planten van bomen zijn er nog meer dingen die je kan doen. Zo kan je ook CO2-rechten opkopen en vernietigen of investeren in schone energietechnologieën, lezen we op Voor de Wereld van Morgen. Daarover zometeen meer.
Je vlucht compenseren
Het blijft natuurlijk zo dat je – als je écht zo min mogelijk CO2 wilt uitstoten – je beter niet kan vliegen. Maar als je dan toch in het vliegtuig stapt, kan je op z’n minst je vlucht compenseren. De vraag is: hoe doe je dat en heeft dat nut? Hierbij de verlossende antwoorden.
Bomen planten
Is het mogelijk om je CO2-uitstoot te compenseren door bomen te planten? Het korte antwoord is: ja, dat kan. Maar helaas kan je het vliegen niet wegstrepen omdat er veel meer uitstoot vrijkomt dan alleen de CO2.
Daarnaast is de CO2-opslag door de boom van tijdelijke aard. Als de boom wordt gekapt of doodgaat, komt het weer vrij in de lucht.
Lees ook: Vliegen is heilig (of toch niet?)
Een boom planten betekent letterlijk CO2 uit de lucht halen. Dus ja, dat is natuurlijk goed, maar is het voor de volle 100 procent dekkend? Nee, absoluut niet.
Waar kan ik mijn CO2-compensatie regelen door bomen te planten? Via de Nederlandse website Trees for All kan je bomen planten en investeren in het aanleggen van nieuwe bossen en beschermen van bestaande bossen. Je plant 2 bomen voor €12,50.
Emissierechten opkopen en vernietigen
Een andere mogelijkheid (en volgens sommigen kenners een betere) is het opkopen van rechten die bedrijven in Europa nodig hebben om CO2 te mogen uitstoten. Als jij de rechten koopt en vernietigt, blijven er minder rechten over voor bedrijven en mogen zij dus minder uitstoten.
Door op grote schaal de rechten te vernietigen, worden de rechten ook duurder. Hopelijk stimuleert dit bedrijven om hun eigen uitstoot te minderen.
Waar kan ik mijn CO2-compensatie regelen door emissierechten te kopen? Dit kan o.a. via Carbonkiller.org. Je koopt één emissierecht voor €25,33.
Investeren in schone energietechnologie
Ook kun je aan CO2-compensatie doen door te investeren in duurzame energie. Dit vindt voornamelijk in ontwikkelingslanden plaats, om de huishoudens hier te verduurzamen en zo CO2-uitstoot te verminderen.
Ook interessant: Wanneer je zo extreem duurzaam leeft, dat je er ongelukkig van wordt
Waar kan ik mijn CO2-compensatie regelen door te investeren in schone energie? Via FlyGRN.nl kun je jouw vliegticket boeken en direct investeren in de bouw van zonnepanelen in India. Ook kun je via GreenSeat compenseren door huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie. Dit kan ook via Hivos en Climate Neutral Group.
Wat kan ik nog meer doen?
Boven CO2-compensatie staat natuurlijk altijd dat het sowieso beter is om bewuste en duurzame keuzes te maken. Je kent ze wel, die van het niveau ‘pak de fiets in plaats van de auto’.
Wat kan jij zelf nog meer doen om zo milieubewust op vakantie te gaan?
Reis met de trein of bus
Logischerwijs is reizen met een trein of bus minder uitstotend dan een vliegrit. Reis je af naar een bestemming die je ook met het ov kunt bereiken? Ga dan voor deze optie!
Ga minder vaak weg (of ga langer)
Bewust minder vaak het vliegtuig pakken, is een andere manier van besparen. Ga bijvoorbeeld één keer in de zoveel jaar op een verre reis en ga dan ook langer weg (als je de mogelijkheid hebt).
Ook interessant: De plek waar je zit in een vliegtuig heeft effect op je gezondheid (en het is niet wat je denkt)
Zoek het dichter bij huis
Natuurlijk is het heerlijk om met je billen op het Indonesische strand neer te ploffen voor een fijne zonvakantie, maar milieu-technisch is dit niet de beste keuze die je kan maken.
Om het even in cijfers uit te drukken: als je met 4 personen voor 2 weken van de zon gaat genieten in Bali stoot je met je vliegreis zo’n 16.000 kilo CO2 uit. Kiezen jullie voor een bestemming dichterbij huis, zoals de Canarische eiland, dan daalt dit al naar 4.600 kilo.
En nóg minder uitstoot veroorzaak je als je met z’n viertjes de auto richting Frankrijk pakt. De CO2-uitstoot komt dan uit op 750 kilo.
Ga op vakantie in eigen land
De meest milieubewuste keuze die je kan maken is om lekker de trein te pakken naar een bestemming dichtbij. En daar zijn wij groot fan van, want we ontdekken met regelmaat de meest toffe plekken in Nederland (of ergens anders in Europa) waar je een geweldige vakantie kan hebben.
Want om even tot rust te komen en een prachtige tijd te hebben, hoef je echt niet per definitie naar een ander continent af te reizen. En ook jezelf vinden tijdens een retraite kan heel goed in eigen land in plaats van in een ver oord in Azië.
Ook handig: via de website van Milieu Centraal kun je kijken wat de impact is van jouw vakantie op het milieu. Want reizen willen we allemaal blijven doen, het is de manier waarop die we soms even onder de loep moeten nemen. Welke verbetering ga jij toepassen bij je volgende trip?
Bewust leven doe je zo
- Waarom je Nederland wilt ontdekken en vliegen overrated is
- Zo red je de wereld zonder iets uit te geven (het hoeft niet moeilijk te zijn!)
- Dit moet hét klimaatdecennium worden en zo kan jij helpen