Ben jij een slechte slaper? Probeer dan eens ‘clean sleeping’
Het leven is oneerlijk verdeeld. Sommige mensen kunnen overal slapen of beginnen al te knorren zodra ze het kussen ruiken. Terwijl anderen juist moeilijk in slaap komen of ‘s nachts wakker liggen van het minste of geringste. Behoor jij tot de laatste categorie? Dan is ‘clean sleeping’ misschien iets voor jou. Volgens Gwyneth Paltrow is een goede nachtrust zelfs belangrijker dan gezond eten.
Gwyneth bestempelde de trend van ‘clean sleeping’ als een van de grootste gezondheidstrends van de afgelopen jaren. Ben je een slechte slaper, een nachtbraker of kom je ’s ochtends maar moeilijk je bed uit? Lees dan vooral even verder.
Dé gezondheidstrend du moment
Vorig jaar had iedereen het over ‘clean eating’. Elke maaltijd moest bestaan uit pure voeding, alle ingrediëntenlijsten werden geanalyseerd en we ging massaal aan het slowjuice-infuus. Nu is het best vermoeiend om bij elke hap die je neemt, en elke slok die je drinkt, éérst na te denken over de vraag of het wel gezond is.
Daarom wordt het tijd dat we onszelf de welverdiende rust geven. Letterlijk, want volgens actrice turned into gezondheidsgoeroe Gwyneth Paltrow is ‘clean sleeping’, oftewel minimaal 7 of 8 uur aan één stuk door slapen, dé gezondheidstrend van dit moment.
Wat is clean sleeping?
Eigenlijk is er helemaal niks nieuws aan deze trend, want we weten natuurlijk al lang dat een goede nachtrust belangrijk is voor onze gezondheid. Maar de waarde van regelmatige, kwalitatieve slaap wordt nog steeds onderschat, dus Gwyneth gaf het een nieuwe naam en BAM, de trend was geboren. In haar boek ‘Goop Clean Beauty’ claimt ze dat het dé methode is om gezond te leven.
Luister ook: Bedrock Talks: over slaap met slaapexpert Hans Hamburger
“Slaap speelt een prominente rol in het vaststellen van je hongergevoel en energieniveau. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het iedereen zijn eerste prioriteit moet zijn, nog voor je nadenkt over je dieet”, schrijft Gwyneth.
“Wanneer je slecht slaapt, raken je metabolisme en hormonen van slag, waardoor je kunt aankomen en last kunt krijgen van stemmingswisselingen, geheugenverlies en gezondheidsproblemen als ontstekingen en een verminderde weerstand.”
Schone slaapster
Ze zegt niks revolutionairs, maar Gwynnie heeft wel een punt: het is klinisch bewezen dat een gebrek aan diepe, kwalitatieve slaap, negatieve effecten op je gestel kan hebben. Concentratieproblemen, prikkelbaarheid, stress, depressie, angst – ze zijn allemaal gelinkt aan slaapgebrek. Daarnaast heeft het effect op hoe we eruit zien.
Volgens de voedingsdeskundige en hormoonadviseur van Gwyneth, Dr. Laura Lefkowitz, is ‘9’ het magische aantal slaapuren dat we nodig hebben voor een slank figuur, glanzend haar en een stralende huid. “Dat is omdat het lichaam zichzelf ’s nachts reinigt, en als het daar ruimschoots de tijd voor krijgt, zie je er de volgende dag op je best uit.”
Ze noemen het niet voor niets een schoonheidsslaapje.
Wat verstoort de nachtrust?
Nu is het makkelijker gezegd dan gedaan om ‘clean’ te slapen. Uit onderzoek van Volksgezondheid en Zorg blijkt dat 56 procent van de Nederlanders 7 tot 8 uur slaapt. Ruim een derde slaapt iets korter, tussen de 6 en de 7. En 9 procent moet het doen met minder dan 6 uur slaap per nacht.
Ook lezen: Met deze 4 late night snacks zou je beter slapen, aldus een slaap-expert
De voornaamste redenen om wakker te worden, zijn een volle blaas (46 procent), piekeren (29 procent) of kinderen (14 procent). Meer dan de helft van de jongeren tot 18 jaar (56 procent) en tussen de 19 en 25 jaar (58 procent) geeft aan dat stressfactoren de nachtrust verstoren. Van de ‘werkende’ jongvolwassenen tussen de 26 en 35 jaar is dat slechts 20 procent.
Ontspannen naar bed
Daardoor stapt het merendeel van de mensen ’s ochtends niet uitgerust het bed uit. “En focussen op goed slapen zorgt er juist alleen maar voor dat je slechter gaat slapen”, zegt Mark Joseph Buchfuhrer, medisch directeur van het Comprehensive Sleep Center in Los Angeles. Je kunt volgens hem dan ook beter zorgen dat je ontspannen bent voor je naar dromenland vertrekt.
Door bijvoorbeeld lekker in bad te gaan, een boek te lezen of dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Wat je vooral niet moet doen is je telefoon mee naar bed nemen. Sterker nog, je kunt beter al je schermen (dus óók je laptop, tablet en televisie) links laten liggen voor een nacht ‘clean’ slapen.
Gezonde lifestyle
Daarnaast kun je veranderingen aanbrengen in je levensstijl, zoals vet eten en alcohol vermijden vlak voor het slapengaan. Zeker als je gevoelig bent voor maagzuur is dit erg belangrijk. Ook is het verstandig om dingen die stress veroorzaken (werk, moeilijke telefoongesprekken, e.d.) naast je neer te leggen, wanneer je je klaarmaakt voor dromenland.
3 tot 4 keer per week sporten kan ook bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust. Als dat niet lukt, probeer dan minimaal een half uurtje te bewegen, het liefst buiten, zodat je lichaam goed moe is.
Ook lezen: Slapen als een roosje? 5 kruiden die zorgen voor een heerlijke nachtrust
Als je laat in de avond gaat sporten, kan dit van invloed zijn op je nachtrust, maar volgens onderzoek van Gezondheidsnet kan je prima ‘s avonds sporten. De enige voorwaarde: het mag niet te intensief zijn tot een uur voordat je gaat slapen.
Plafonddienst?
En als dat allemaal niet helpt om lekker in te slaap te vallen – of in slaap te blijven – dan is er maar één advies dat Buchfuhrer ons kan geven: Gewoon opstaan! “De grootste fout die mensen maken is uren lang wakker in bed blijven liggen. Als je meer dan 10 minuten wakker ligt, sta dan op, ga naar een andere kamer en doe iets saais, zoals het lezen van een stom boek”, adviseert hij.
“Doe zo min mogelijk licht aan en, wat je ook doet, blijf van je telefoon en televisie af. Wedden dat je dan snel in slaap valt?”
Tips van Gwyneth:
- Probeer elke avond voor je naar bed gaat kort aan yoga of meditatie te doen, eventueel met gebruik van een meditatie-app als Headspace of Yoga Studio.
- Geef jezelf een bedtijd en hou je hieraan. Ook in het weekend!
- Probeer niet te snacken na het avondeten, zodat je 12 uur lang niets eet. Voorbeeld: als je om 21.00u eet, probeer dan pas weer om 09.00u de volgende dag te ontbijten.
- Masseer kort trigger points (achter op je hoofd) voor het slapengaan.
- Geef jezelf een voetmassage met een dikke voetcrème voordat je naar bed gaat.
- Vermijd alcohol en vettig eten vlak voordat je gaat slapen.
- Draag verwarmde sokken naar bed, om de temperatuur van je voeten te reguleren.
- Investeer in een kussensloop met koperdraad erin verwerkt. Wanneer je huid in contact komt met het kussen worden de Koperoxide ionen overgebracht en zo huidvernieuwing gestimuleerd.
Sleep well!