Gooi nooit meer citrusschillen weg met deze kitchen hack
Limoenen, citroenen, sinaasappels of grapefruits: de heerlijke vruchten maken menig recept (warm of koud) om je vingers bij af te likken. Maar waar we weinig bij stilstaan is dat we vaak enkel de binnenkant van de vrucht gebruiken en de schil pontificaal de prullenbak wordt ingegooid. Best zonde als je weet wat je er nog meer kan doen!
Met de schil van een citroen kan je een recept heerlijk op smaak brengen. Er zit namelijk een iets intensere smaak aan. Een beetje van de citrusschil is daarom vaak al meer dan genoeg.
Maar om eerlijk te zijn, zijn het meestal maar een handjevol recepten waarin je óók de schil van een citroen of citrusvrucht gebruikt. Gelukkig is er een handige manier om voortaan de schillen van citrusvruchten te bewaren én zijn er tal van dingen die je met de schillen kunt doen.
Want voedsel weggooien? Dat is op z’n zachtst gezegd zonde als je weet dat een Nederlands huishouden zo’n €570 per huishouden aan eten weggooit terwijl er wereldwijd 1 op de 9 mensen te weinig eten hebben. Over de impact van het milieu van de voedselindustrie nog niet gesproken.
Dus, hoe kunnen we aan de slag?
1. Peel & freeze
Er bestaat zoiets als een heuse citrusschiller, maar met een groenteschiller kom je ook al een heel eind. Ben je klaar met die half uitgeknepen citroen? Heb je grapefruit gegeten en de schillen over? Neem een minuutje de tijd om de buitenkant eraf te schillen (het hoeft niet perfect!).
Heb je de schillen losgesneden? Stop ze in een plastic boterhamzakje of in een tupperware bakje en doe ze in de vriezer. De vriezer is een perfecte plek voor de citrusschillen tot ze weer van pas komen.
2. Drankjes
Omdat er zoveel smaak in de schil van citrusvruchten zit, is het een perfecte manier om bijvoorbeeld een drankje mee op smaak te brengen. Neem twee schilletjes uit de vriezer als je een lekkere kan water op tafel wilt zetten, stop een paar schilletjes in je waterfles als je een dag op pad gaat óf gebruik de schillen om je cocktail of G&T mee op smaak te brengen.
Meer water drinken wordt een makkie met deze 10 infused water-recepten
Prikwater met een schillen is overigens altijd een goed idee. Een makkelijke en handige tip voor als je gasten over de vloer hebt. Zo maak je een simpel drankje toch wat vrolijker!
Tip: mix de verschillende schillen door elkaar. The all time favorite? Sinaasappel- en limoenschillen!
3. Nagerechten & toppings
Er zijn recepten zal waar de ‘zest’ ofwel kleine stukjes van een citroenschil voor nodig zijn. Van recepten tot heerlijke toppings, de citroenschillen of juist sinaasappelschillen zul je vaak genoeg in receptenboeken tegen komen.
Voortaan hoef je daarvoor niet speciaal een citroen of sinaasappel voor te kopen, deze ligt dan ready to go in je vriezer!
Zo bespaar je het milieu afval en bespaar je jezelf geld. Win-win dachten wij zo!
https://www.bedrock.nl/voedselverspilling-keuken/