Een circulair huishouden? 8 tips om voor een ‘closed loop’ in huis
Ben je begaan met de gezondheid van de planeet – en dus met de toekomst van de mens op de aarde -, dan is het geen gek idee om te gaan letten op je afvalverbruik. Wist je namelijk dat we per persoon jaarlijks gemiddeld voor 490 kilo afval zorgen? Dat is letterlijk een hele hoop. Daarom delen we 8 handige tips voor een closed loop, óók in huis.
Want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Hoe zorg je thuis nou voor minder afvalverbruik?
Circulair huishouden
Feit is nu eenmaal dat we als mens altijd voor vervuiling zorgen. We eten, drinken, vervoeren onszelf. Helemaal afvalvrij leven kán, maar is misschien niet even realistisch. Meer bewust omgaan met je afvalgebruik kan daarentegen een stuk makkelijker.
Te beginnen bij het in eerste instantie voorkomen van onnodig afval gebruik. De zero waste lifestyle draait dan ook om de 5 bekende R’s: refuse, reduce, reuse, recycle en rot.
Zo pas je dat toe in het huishouden:
1. Observeer
Ga de komende tijd eens na wat er allemaal voorbij komt bij jou in huis als het gaat om verpakkingen en dingen die de prullenbak ingaan. Op basis daarvan kan je bepalen wat er kan verbeteren. Misschien zijn het de pakken havermelk die je eigenlijk binnen een handomdraai makkelijk zelf kan maken, kleine verpakkingen of juist veel voedselresten die de prullenbak ingaan.
2. Verpakkingsvrij
Dat brengt ons meteen op #2. In plaats van veel kleine verpakkingen te kopen kan je ervoor kiezen je boodschappen meer in bulk te doen en verpakkingsvrij te kopen. Bij de Turkse supermarkt in de buurt bijvoorbeeld vind je vaak groenten en fruit verpakkingsvrij, ook zijn seizoensgroente bij de supermarkt (als enige) niet in plastic verpakt.
Ook vind je steeds meer verpakkingsvrijewinkels in Nederland. Deze vind je hier.
3. Bulk
Wanneer je granen en peulvruchten in bulk koopt, heb je maar één verpakking. Je kan haver, couscous en ander droog eten in weckpotten in je keukenkastjes zetten. Dat ziet er nog leuk uit ook!
4. Kook vanuit wat je hebt
In plaats van steeds nieuwe boodschappen te doen en nieuwe ingrediënten te kopen voor een nieuw gerecht, zou je ook kunnen kijken wat je al in huis hebt en op basis daarvan te koken. Zo zit je niet steeds met restjes die je toch nooit opmaakt.
5. Nooit meer voedselverspilling
Wist je dat eenderde van ons eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, in de prullenbak belandt? Dat is 1,3 miljard ton in totaal. En dat terwijl naar schatting tussen de 702 en 828 miljoen mensen in de wereld chronisch honger lijden.
Samen tegen voedselverspilling: 10 tips om minder eten te verspillen
Dat kan beter. Bewaar het avondeten van gister voor de lunch van morgen en kook vaker met wat je al in huis hebt. Wedden dat er heerlijke creaties uitkomen?
6. Maak meer zelf
Van hummus tot allesreiniger: je kunt zoveel meer zelf maken dan je denkt. Voor elk bakje hummus in de supermarkt maak je voor dezelfde prijs een hele pot vol. Je bespaart er geld en afval mee. Ook weet je precies wat je eet in plaats van wanneer je eten uit de supermarkt koopt dat doorgaans vol conserveringsmiddelen zitten.
7. Recycle
Het is een kleine moeite met een groot effect: zorg voor 4 afvalbakken in huis. Eén voor plastic, één voor papier en metaal, één compostbak (groene afval) en één bak restafval. Kan je afval echt in één van de eerste 3 bakken, dan pas stop je het bij de restafval.
Deze 8 simpele acties maken een groot verschil voor een groenere planeet
Zo is het ook makkelijker om je afval te scheiden als je bij de recycle afvalbakken bij jou in de buurt aankomt.
8. Begin met composteren
Wist je dat je kan composteren zonder compostbak in de tuin? Je kunt een klein afvalbakje kopen met een biologisch afbreekbaar (vaak groene) vuilniszakje waarin je groente- en fruitschillen en etensresten kan doen. Heb je geen wormenhotel bij jou in de buurt, dan maak je er gewoon een zelf. Nog leuker!
Appeltje eitje en zo heb je over een tijdje zelf hartstikke vruchtbare aarde voor je planten!