Geen ochtend- of avondmens? Er zijn dus nog 2 andere chronotypes (en dit zijn ze)
Sta jij ‘s morgens meteen met een grote glimlach naast je bed, of ben jij juist iemand die laat op de avond nog bakken vol energie heeft? We weten allemaal van het bestaan van een ochtendmens en een avondmens af, maar wist je ook dat er nog twee andere types zijn waar je je mee kunt identificeren?
Welkom in de wereld van de chronotypes.
4 chronotypes op gebied van slaap
Heb je al eens eerder gehoord van chronotypes? Een chronotype is de gedragsmanifestatie van onderliggende biologische ritmes van talloze fysieke processen. We spreken ook wel eens van onze natuurlijke, biologische klok. In dit onderzoek lees je er meer over.
Jouw chronotype is van invloed op jouw energielevels. Het zal je niets verbazen dat ochtendmensen ‘s morgens een hoger energieniveau hebben dan laat op de avond. Aan de hand van vier voorbeelden nemen we de verschillende chronotypes met je door.
1. Morning type
We kennen allemaal wel iemand die vaak voor zijn wekker wakker is, die totaal geen moeite heeft met opstaan en die het fijn vindt om ‘s morgens vroeg al te beginnen met werken. Herken je jezelf hierin? Dan is de kans groot dat je een ochtendpersoon bent.
In de praktijk betekent dit dat jij ‘s morgens het meest actief en productief bent. Uiteraard betekent dit ook dat je ‘s avonds wat eerder in bed ligt dan anderen, omdat jouw batterij ook wat eerder leeg is.
2. Evening type
Tegenover een ochtendmens staat uiteraard een avondmens. Mensen die in deze categorie vallen, hebben vaak moeite met opstaan en willen het liefst zo lang mogelijk in bed liggen. Je kunt deze mensen ‘s morgens standaard uittekenen met een ochtendhumeur.
‘s Avonds is wanneer ze echt tot leven komen. Over het algemeen gaat dit type mens dan ook pas na middernacht naar bed, en hebben ze geen moeite met tot laat opblijven.
Ben je een avondmens, maar word je liever een ochtend mens? Het kán
3. Afternoon type
De bovenste twee chronotypes zijn het meest bekend, maar wat als je je hier niet echt mee identificeert? Dan zijn er ook nog twee andere chronotypes.
Om te beginnen het Afternoon type. Het gaat hier ook om de mensen die echt hun bed ‘s morgens niet uit kunnen komen. Denk aan meerdere wekkers zetten en de dag niet kunnen beginnen zonder koffie (al is een koude douche effectiever!). Maar in plaats van een piek in energie in de avond, is dit type mens juist in de middag het meest actief.
4. Napper type
Het tegenovergestelde van het vorige type, is het Napper type. Dit chronotype is bijzonder omdat er niet één, maar twee slaperige pieken in het biologische ritme te vinden zijn. Vaak is dit chronotype dus vermoeider op twee verschillende momenten op een dag: rond 2/3 uur ‘s middags, en opnieuw rond 10 uur ‘s avonds.
Ook wordt het chronotype getypeerd door twee actieve pieken. Deze komen voor in de ochtend en in de namiddag.
Ben jij echt een ochtend- of avondmens, of identificeer je je na het lezen van dit artikel toch meer met een van de andere twee chronotypes?