Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld Gisteren
Leestijd: 5 minuten

Gek op chocola? Zóveel invloed heeft klimaatverandering op je chocoladereep

In Nederland zijn we gek op onze chocoladereep. Gemiddeld eten Nederlanders per persoon zo’n 4,5 kilo per persoon (als het niet meer is!). Alleen wist je ook dat er vandaag de dag van alles misgaat in de cacao-industrie? Van de uitdagingen op de cacaovelden door klimaatverandering en kinderarbeid. Vandaag duiken we in hoe klimaatverandering impact heeft op jouw chocoladereep. En: wat jij daaraan kunt doen.

Grote kans dat je misschien niet eens denkt aan waar die chocoladereep waarvan je iedere avond braaf één blokje eet, nu eigenlijk precies vandaan komt. Nu weten de meesten heus wel dat het van een cacaoboom komt, ergens hier ver vandaan, maar daar blijft het vaak bij. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Ben jij een chocoladeliefhebber? Dan gaat ook jóú dit iets aan.

De cacao-industrie

Om te onderzoeken hoe het nu eigelijk gesteld is met de cacao-industrie ging BEDROCK onder meer op bezoek bij (vrouwelijke) cacaoboeren in het West-Afrikaanse land Ghana. Samen met de Ivoorkust voorziet het West-Afrikaanse land zestig procent van de wereldwijde cacao. Ook spraken we daar met verschillende locals die problemen ervaren rondom hun cacao-industrie, het board én gingen we in gesprek met de NGO de Rainforest Alliance (RA) die zich voor hen en het regenwoud inzet.

Want helaas leidt onze cacaoverslaving tot illegale kap van het regenwoud in Ghana om cacao te kunnen verbouwen. Bijna tachtig procent van de wereldwijde landbouw leidt tot ontbossing. Sinds de onafhankelijkheid in de Ivoorkust (de andere grote cacaoteler) in 1960 is wel negentig (!) procent van al het tropische bos daar verdwenen. Niet alleen is er daardoor minder drinkwater, maar ook minder water voor het groeien van de cacaobomen…

Ghana de grootste cacaoproducent, Nederland de grootste cacaoverwerker

Ghana is samen met de Ivoorkust de grootste cacaoteler en Nederland is wereldwijd de grootste verwerker van cacao. Je begrijp ongetwijfeld dat een goede handelsrelatie tussen Ghana en Nederland belangrijk is.

Maar wist je dat de chocoladereep helemaal nooit bij de cacaoboer in Ghana terecht komt en zij slechts zes procent van de verkoopprijs van een reep overhouden (de rest gaat naar de handelaren, chocoladebedrijven en supermarkten)? Het voor hen steeds lastiger wordt om cacao te verbouwen door de uitputte aarde waar ze op verbouwen door de klimaatverandering én lage lonen? En dat terwijl de vraag naar cacao wereldwijd alleen maar toeneemt. Al met al een zorgwekkende situatie. Wat nu?

Streven naar duurzame chocolade en regenerative farming

De oplossing? Er moet meer gestreefd worden naar duurzame chocolade mét certificatie. Op die manier kunnen tropische bossen zoveel mogelijk behouden blijven (alleen al om het feit dat deze meer CO2 kunnen opnemen van cacaobomen), er dan kan worden verzekerd dat cacaoboeren goede leefomstandigheden hebben (wat wordt verzorgd door non-profit organisaties zoals RA) én cacaoboeren getraind kunnen worden in ‘regenerative farming’. Daarbij leren ze meer over (en krijgen ze hulp bij) het planten van schaduwbomen om de cacaobomen te beschermen tegen de hitte, het vruchtbaar maken van de grond op een natuurlijke manier én pas pesticiden gebruiken om de oogst te beschermen als er ook daadwerkelijk een pest is en niet al op voorhand.

De cacaoketen ligt vast

De supplychain in de cacao-industrie zo is opgezet dat de overheid de boeren jaarlijks een vaste prijs geeft voor de cacaobonen, ongeacht de marktfluctuatie. Dat heeft voordelen qua zekerheid in prijs die de boeren krijgen, maar óók nadelen omdat zij er zelf daardoor nooit meer aan over kunnen houden.

Hoewel er heuse boards zijn met community members, stakeholders én de overheid zijn om hen te vertegenwoordigen in de keten en samen in gesprek te gaan, blijft de situatie problematisch.

Op de vraag aan één van de jongens uit een nabijgelegen dorpje of hij en de jonge generatie eigenlijk nog wel een toekomst in de cacao-industrie ziet, antwoord hij: “Ik wil geen cacaoboer worden, ik zie hoe hard mijn ouders moeten werken en hoe weinig geld zij eraan verdienen. Ik wil liever een andere beroep doen of studeren.”

Als de nieuwe generatie de cacao-industrie ziet meer zien zitten, zal de overheid én de markt van grote multinationals zich toch achter de oren moeten gaan krabben.

Cacaoboerin Lucy (52)

Lucy (52) heeft in West-Noord Ghana haar eigen cacaoboerderij van wel 25 hectaren groot waar ze op drie hectare cacao verbouwt. De andere hectaren gebruikt ze ondermeer voor het verbouwen van rijst en andere fruitbomen, om haar inkomsten een beetje te verspreiden.

Ze heeft het met haar ruime boerderij, goede opbrengst van cacao en mensen die haar helpen tijdens het oogstseizoen, goed voor elkaar en is daarmee een voorbeeld voor andere (vrouwelijke) boeren in haar omgeving. De Ghanese boerin is een voorbeeld van hoe het óók kan.

Gezondere cacaoboerderij

“In de afgelopen vijftien jaar is mijn boerderij steeds gezonder geworden. Het hele jaar door hangen er cacaopeulen aan de boom en groeien er steeds meer zaailingen op de boerderij.” Al sinds het begin van haar boerderij doet Lucy aan regenerative farming en krijgt ze tot op de dag van vandaag nieuwe trainingen over hoe ze goed voor het land kan zorgen en het niet verder uitput door bijvoorbeeld uit voorzorgsmaatregelen (illegale) pesticiden gebruikt, zoals vaak wél het geval is.

Door de hulp van het programma van RA – met werknemers die uit de lokale communities komen of daar in de buurt – ontvangen cacaoboeren die mee doen niet alleen trainingen, maar ook gereedschap en machines om cacao te kunnen verbouwen. Je zult begrijpen dat het zonder bepaalde machines of gereedschappen een stuk langzamer gaat en de uitbreiding van een boerderij op grote schaal niet mogelijk is. Inmiddels doen er 2000 boeren getraind in hoe zij hun land gezonder en vruchtbaarder kunnen maken op de lange termijn, en hopelijk worden dat er steeds meer.

Wat kun jíj doen?

Dan rijst natuurlijk de vraag: wat kan jij hier als echte chocolade-liefhebber aan doen? Dat is gelukkig vrij simpel. Je stemt met je euro. Door chocolade te kopen die een écht (lees: geen corrupt) keurmerk heeft achterop de verpakking, zoals die van Rainforest Alliance en Fairtrade.

Chocolademerken in Nederland die het bekende kikkerkeurmerk van RA hebben, zijn:

  • KitKat
  • Australian Homemade
  • Chachet
  • Cornetto
  • Biovegan
  • Jacques
  • Lidl
  • Quality Street
  • Selecta’s
  • Velze’s

Dit is de duistere wereld achter je chocoladereep. 7 x hoe de opwarming van de aarde je leven dagelijks beïnvloedt.

Drink je thee uit een zakje? Dit is waarom je daar mee wilt stoppen



Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️