Leren van de Chinezen: waarom we minder naar ons horloge moeten kijken
Het gras is altijd groener bij de buren – in ieder geval wél in onze rubriek ‘Leren van de…’. Want hoewel we dankbaar zijn dat we in Nederland wonen, is de wereld een heleboel mooie culturen rijk waar we graag wat levenslessen van aannemen. Vandaag vertellen je wat wij kunnen leren van de Chinezen! En wel over hun visie op… tijd.
Wist je dat het begrip ‘tijd’ een heel andere invulling krijgt in verschillende culturen? Wij in het Westen beschouwen de tijd als iets waar we constant achteraan hollen. We hebben het altijd te druk en wensen dat we meer uren in een dag kunnen stoppen. In China ligt dat heel anders.
Tijd is vloeibaar
Het klinkt misschien nogal abstract, maar Chinezen beschouwen de tijd als een vloeibaar gegeven. Dat wil zeggen dat ze heel flexibel met hun tijd omgaan. Wanneer Chinezen taken moeten uitvoeren, ligt de focus op de juiste omstandigheden en niet op het respecteren van strakke deadlines. Chinezen willen taken zo kwaliteitsvol mogelijk uitvoeren, zonder heel de tijd op hun horloge te kijken.
Chinezen zijn dus erg goed in het scheppen van de juiste omstandigheden om zaken af te handelen en dat zowel in business, politiek als in het dagelijks leven. Dat maakt dat Chinezen continue sleutelen aan hun tijdsschema, vertelt filosofe Christine Carol in NRC.
Omgaan met onzekerheid
Voor ons Westerlingen zou het een grote uitdaging zijn om zo’n visie op tijd aan te houden. Voor ons is het zó gewoon om afspraken te maken en die vervolgens te respecteren. Chinezen kunnen veel beter omgaan met onzekerheid en durven zich te laten leiden door kwaliteit.
Het mooie daaraan? Chinezen stoppen veel meer energie in het kwalitatief tijd spenderen met mensen om hen heen en in het ontwikkelen van persoonlijke relaties. Ze hebben er een natuurlijk vertrouwen in dat alles wel goed zal lopen.
Dit vind je misschien ook interessant: Chinese filosofie leert je écht los te laten
Gehaaste Chinezen?
We hebben vaak de indruk dat Chinezen erg gehaast zijn en dat ze leven in een prestatiecultuur. Dat klopt wel voor een groot deel, maar toch zijn ze erin geslaagd om tijd te blijven beschouwen als een onvoorwaardelijke vriend die er altijd is en altijd zal zijn. Wél komen Chinezen op sociale gelegenheden bewust te vroeg. Ze tonen daarmee dat ze zich nederig opstellen en de gastheer respecteren (net zoals wij dit bij een sollicitatiegesprek doen). Ze zien dit als een manier om geest en lichaam te ontspannen. Mooi, toch?
Deze visie op tijd komt voort uit een eeuwenoude traditie. We moeten dan ook accepteren dat het in het Westen nu eenmaal anders ligt. Onze rationele blik op tijd is nu eenmaal moeilijk in te wisselen voor de Chinese, vloeibare tijdsvisie. Wel kunnen we ons hierdoor laten inspireren wanneer we gestrest naar onze volgende afspraak hollen. Wat is er belangrijker? Stipt op tijd komen of zorgen dat je een kwalitatief gesprek kan voeren tijdens je afspraak? Misschien moeten we met z’n allen af en toe de controle durven loslaten. De wereld zal heus wel blijven doordraaien.
Meer leren van andere culturen
- Leren van de Japanners: hippe Japanse vaders zorgen steeds meer voor de kinderen
- Leren van de Noren: 4 wijze lessen uit het onderwijs
- Leren van de Zweden: wat Zweden ons leert over omgang met de natuur (en onze kinderen)