Je bent knapper in een groep dan alleen (zegt de wetenschap)
Iedereen die de titel van dit artikel leest en How I Met Your Mother heeft gezien, moet meteen denken aan Barney Stinson, een hoofdkarakter van de comedyserie. Hij suggereerde namelijk dat mensen in een groep aantrekkelijker worden geworden dan wanneer ze individueel worden gezien; het zogenaamde ‘Cheerleader-effect’.
Wat blijkt? Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat Barney gelijk heeft. Je bent knapper (in de ogen van anderen) als je in een groep bent.
Waarom je knapper in een groep bent
Er is wel een grote maar: dit cheerleader-effect gebeurt alleen als de mensen in de groep even of minder knap zijn als jijzelf. Claude Messner, hoogleraar psychologie en marketing, legt op Psychology Today uit waardoor dit waarschijnlijk komt.
In de marketing gebeurt namelijk hetzelfde, vertelt hij. “Mensen nemen producten anders waar als ze afzonderlijk worden gepresenteerd, dan als ze naast elkaar worden getoond.”
Dit is wat mensen écht aantrekkelijk maakt (en het zijn geen volle lippen)
Wanneer je iets individueel waarneemt (of dat nou een product of een gezicht is), baseren we onze beoordeling op onze normen en de informatie die we al in huis hebben. Wanneer we meerdere gezichten of producten naast elkaar zien, gaan we ze (onbewust) vergelijken en vertrouwen we dus minder op ons eigen oordeel.
Gezichten vergelijken bij het cheerleader-effect
Een random persoon die je tegenkomt op straat, kan in jouw ogen bijvoorbeeld onwijs aantrekkelijk zijn. Maar vergelijk je diegene met iemand als Scarlett Johansson of Chris Hemsworth, dan is de persoon eigenlijk weer heel gewoontjes.
In andere woorden: je oordeel wordt niet alleen meer gevormd door interne criteria, maar ook door externe criteria. Dit is ook precies waarom je alleen knapper in een groep bent, als de anderen even of minder knap zijn dan jij bent. Zijn ze juist knapper? Dan pakt dit vergelijken juist slecht voor je uit.
Het cheerleader-effect is meerdere keren bewezen. Het maakt niet uit of de gezichten op dezelfde foto staan, of als de gezichten op verschillende foto’s op hetzelfde scherm staan.
Ook de positie maakt niet uit. Gezichten in het midden profiteren net zoveel als gezichten aan de linker- of rechterkant. Het effect treedt ook op bij zowel vrouwen als mannen. Het maakt niet of mensen hun eigen geslacht of de ander beoordeelden.
Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je bewust een vriendengroep om je heen verzamelt die minder aantrekkelijk is dan jou. Alleen zodat jij je fysieke onzekerheden kunt verbergen. Maar het is wel een mooi excuus om vaker te socializen.
Flirten op de fiets: voor wie een tikkeltje verlegen is (en wil werken aan z’n zelfvertrouwen)
Sociale interactie is nou eenmaal essentieel voor onze (mentale) gezondheid, kijk maar naar wat quarantaine met ons geluk deed. Misschien, heel misschien, zijn we ook aantrekkelijker als we met onze vrienden zijn, omdat we simpelweg gelukkiger zijn.