ChatGPT gebruiken als therapeut: psychiater geeft verrassend oordeel
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FIMG_7642.jpeg)
Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit onze toekomst. ChatGPT speelt daarbij een mega grote rol. Want eerlijk: wie gebruikt deze tool nu niet om een surprise gedicht voor zijn of haar schoonmoeder te maken? Nu zijn er steeds meer mensen die ChatGPT gebruiken als persoonlijke therapeut. De wekelijkse sessies bij de psycholoog worden ingewisseld voor digitale sessies met onze ChatGPT.
Maar wat zou een professional hier nu van vinden?
ChatGPT als vervanging van de psycholoog
Psychiater Daniel Kimmel neemt de proef op de som. Hij vroeg zich af of een computer zijn baan beter uitvoeren dan hijzelf.
Kimmel gaat het gesprek aan met de chatbot. Hij creëert een hypothetische casus en doet zich voor als een jongedame, genaamd Michelle. Deze dame heeft relatieproblemen en legt dit probleem voor aan onze digitale robot.
Kimmel is positief verrast over de chatbox: “De reacties van ChatGPT zijn de basis voor effectieve therapie: empathie tonen voor wat de patiënt mogelijk voelt, het probleem valideren en normaliseren, en een goed oordeel ondersteunen. Deze technieken zijn de bouwstenen voor elke effectieve therapie, en inderdaad, in mijn eigen sessie met deze patiënt heb ik veel van dezelfde dingen gezegd”, schrijft de psychiater in een artikel van Colombia University.
Kanttekeningen aan ChatGPT als therapeut
Maar de psychiater is niet overtuigd en daagt ChatGPT verder uit. Hij gaat dieper in op de relatieproblemen en vertelt dat de zogenaamde ‘Michelle’ onlangs van baan is gewisseld, wat wellicht voor problemen kan zorgen.
Toch stelt ChatGPT de psychiater nu teleur: ChatGPT kon het oppervlakkige probleem zien (Michelle worstelde met haar relatie), maar leek tevreden te zijn met een oppervlakkige verklaring (het probleem lag bij haar vriend). In tegenstelling tot een computer, zou een echt mens waarschijnlijk zeggen: “Ja, maar dat voelt niet als het hele verhaal. Er ontbreekt iets…”. Kimmel komt met de conclusie: “I walked away with a reawakened awe for the human mind and its ability to wonder, imagine, and create.”
Bedrock test het zelf uit
Bij BEDROCK werden wij ook nieuwsgierig en we testten het zelf uit. Als freelance redacteur ging ik persoonlijk op onderzoek uit en stelde ChatGPT wat vragen over mijn relatie. Het grote voordeel? Ik kon meteen bij mijn digitale robotvriend terecht toen ik ‘s nachts niet kon slapen. Ik hoefde dus niet te wachten op een intakegesprek bij een psycholoog met wekenlange wachtlijst. Daarbij was mijn sessie compleet gratis.
Ook gaf ChatGPT mij verhelderende antwoorden. Mijn persoonlijke conclusie is dan ook: als je vastloopt in je hoofd en je snel ‘iemand’ nodig hebt om je probleem mee te overleggen, is ChatGPT geen verkeerde optie. De woorden van deze computer kunnen rust bieden en je geest verhelderen. Maar voor grotere problemen, zal ChatGPT niet voldoende zijn. Dan zullen we toch weer op onze vertrouwde bank bij de psych moeten gaan liggen.
Hoe gelukkig ben jij? Op déze leeftijd zijn we gemiddeld het gelukkigst