Met het verkeerde been uit bed gestapt? Zo stap je over je chagrijnigheid heen
Ken je ze? Die mensen die elke dag voor dag en dauw opstaan en fris en fruitig naast hun bed staan? Dat is niks voor jou. Elke ochtend ben je prikkelbaar, en wil je alleen maar met rust worden gelaten tot je helemaal wakker bent. Maar waar komt een ochtendhumeur vandaan? En hoe stap je er weer overheen?
Met deze tips ben je zo van je chagrijnigheid af!
Hoe ontstaat een ochtendhumeur?
First things first: wat is een ochtendhumeur en hoe ontstaat het? Een slecht humeur in de ochtend heeft alles te maken met je biologische klok. Als je dit vaak meemaakt, is de kans groot dat je een avondmens bent.
Avondmensen maken pas op een later tijdstip melatonine aan, een hormoon dat helpt met het reguleren van je biologische klok, waardoor de melatoninepiek ook pas later in de nacht komt.
Ook maken ze ‘s ochtends later cortisol aan, een hormoon dat een rol speelt bij het dag- en nachtritme. Als de wekker gaat en het tijd is om op te staan, is het volgens de hormoonspiegel van avondmensen nog nacht.
Weg met je ochtendhumeur
Het is niet erg om af en toe chagrijnig te zijn. Het kan soms juist ook wel even lekker zijn. Toch kan het ook in de weg zitten, en wil je er misschien liever vanaf. Deze tips zorgen voor een betere stemming als je met je verkeerde been uit bed bent gestapt.
1. Zet je wekker toch op tijd
Je leest het goed: juist je wekker op tijd zetten kan ‘s ochtends toch helpen met je slechte stemming. Voor avondmensen is dit misschien moeilijk om te horen, maar als je vroeger opstaat heeft je lichaam meer tijd om op te starten. Zo is haasten meteen ook minder nodig.
Good morning! Met deze 6 self-care routines begin jij je dag stressvrij
2. Snoozen? Nu even niet
Zet jij ook twee wekkers ‘s ochtends? Het is heel fijn om je nog even om te draaien nadat je wekker is gegaan, maar dit werkt juist averechts. Je hersenen maken al een enorme overgang als een wekker je wakker maakt, en door te snoozen moet je wéér uit je slaap gehaald worden.
3. Een lekker ontbijtje
Eerder je bed uit gaan en minder haasten heeft ook dit als voordeel: je kan eens een lekker ontbijtje voor jezelf maken. Door een lekker kopje thee of een croissantje word je misschien al vrolijker en voel je je daarna al wat beter, waardoor je er beter tegenaan kan.
4. Smile!
Tot op zekere hoogte, kunnen onze gezichtsuitdrukkingen zoals een glimlach onze emoties beïnvloeden. Een glimlach geeft je een blij gevoel, het verlaagt je stressniveau en vermindert angstgevoelens. Ook stelt het anderen op hun gemak. Probeer die glimlach dus eens uit!
Hoe vaker lachen je écht gelukkiger kan maken (aldus de wetenschap)
5. To-do list
Wat moet je allemaal doen vandaag? Je probeert te bedenken hoe laat je weg moet en of je nog boodschappen moet halen. Het is echter geen goed begin van de dag als je gedachten alle kanten op schieten.
Maak daarom de dag van tevoren al een soort to-do list klaar, zodat je je gedachten helder hebt en minder stress voelt.
6. Drink water
Het klinkt misschien vreemd, maar het helpt: een glas lauwwarm water drinken direct na het wakker worden. Je lichaam krijgt dan het signaal dat je weer wakker bent. Je darmen komen zo op gang, en daarmee ook je hele lichaam.
7. Ga op tijd naar bed
Eigenlijk vanzelfsprekend, maar ook heel belangrijk. Ook als je een avondmens bent. Als je te laat naar bed gaat, kom je ‘s morgens maar moeilijk op gang. Stel voor jezelf een vaste tijd in en zorg dat je je daaraan houdt.
Je kan een routine ontwikkelen door elke avond dezelfde dingen te doen en vaste gewoonten aan te houden. Lees bijvoorbeeld een boek of trek een paar warme sokken aan. Als je dit volhoudt herkent je lichaam dat het bijna bedtijd is.
Lees ook deze tips voor nog minder ochtendhumeur. Zo start je je dag hopelijk zonnig op!