Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 1 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de kenmerken van een chagrijnig persoon

Chagrijnig zijn is een kenmerk waarbij omstanders opmerken dat jij niet happy bent. Het is een gemoedstoestand waarbij jouw onvrede tot uiting komt. Feitelijk deel jij jouw ongenoegen door jouw tone of voice, taalgebruik en houding.

Het is een vrijwel universeel fenomeen waar we allemaal wel eens mee worstelen. En toch kan het ook echt vervelend worden als je je altijd chagrijnig voelt. Of als je dagelijks dealt met een chagrijnig persoon. Hoe komt het? Wat doe je eraan? Dat zijn dingen die je best wil weten, als je altijd de bokkenpruik op hebt.

Wat betekent chagrijnig zijn?

Chagrijnig zijn is een duidelijk signaal van je lichaam. Net als alle andere signalen, is het belangrijk om naar dit gevoel te luisteren. Er zijn mensen die iedere ochtend chagrijnig zijn, omdat ze simpelweg geen ochtendmens zijn. Onderzoek wat voor jou werkt om dit chagrijnige gevoel in de ochtend te voorkomen. Luister beter naar jouw biologische klok bijvoorbeeld.

Kenmerken van een chagrijnig persoon

Iedereen is soms chagrijnig, maar heeft een chagrijnig persoon chronisch een slecht humeur, dan is dat vaak te herleiden naar drie kenmerken.

1. Eigen behoeften uitstellen ten opzichte van die van andere mensen

Wanneer je de behoeften van een ander belangrijker vindt dan die van jezelf, is de kans groot dat je chronisch chagrijnig wordt. Simpelweg omdat je nooit aan jouw eigen wensen voldoet.

2. Onrealistische verwachtingen koesteren en handhaven

Wanneer je de lat voor jezelf heel hoog legt, word je eigenlijk dagelijks teleurgesteld.

3. Zelfkritiek en een negatief zelfbeeld

Als je constant negatief tegen jezelf praat, dan heeft dat een negatieve impact op je humeur en is de kans stukken groter dat je chagrijnig wordt.

En dan is er nog een vorm van chagrijnig zijn waar eigenlijk niemand over nadenkt: meta-chagrijnig. Hierbij word je chagrijnig, omdat je chagrijnig bent (geweest). Een vicieuze cirkel, dus.

Als je het gevoel hebt dat je altijd chagrijnig bent, is de kans groot dat je te kritisch op jezelf bent, omdat je je chagrijnig voelt. De oplossing is om meer zelfcompassie te beoefenen en te leren zachtaardig voor jezelf te zijn, zelfs als je je chagrijnig voelt.

Chagrijnig zijn hoeft niet zo’n negatieve invloed op ons leven te hebben. Als je goed leert omgaan met chagrijnig zijn, zullen veel aspecten van je leven verbeteren: denk aan relaties, werk en jouw stemming.

Want als je altijd chagrijnig bent, dan zijn anderen niet graag in de buurt. Ook op het werk zorgt het ervoor dat productiviteit en creativiteit verloren gaan. En voor jezelf is het allerminst aangenaam om de hele dag met een rothumeur rond te lopen.

Beter worden in chagrijnig zijn

Als je weet waarom je chagrijnig bent, dan zijn er gelukkig manieren om hiermee om te gaan en lichter te leven.

Stap 1: Erken dat je chagrijnig bent

De grootste fout die je kunt maken als je chagrijnig bent, is doen alsof het niet bestaat en er vervolgens in ontkenning leven. Maar iets waar je je niet van bewust bent, kun je niet verbeteren. Daarom is de eerste en meest essentiële stap om goed met chagrijnig zijn om te gaan, het vergroten van je bewustzijn ervan door het te erkennen. En dit is erg eenvoudig: Ik voel me chagrijnig. Dat is alles.

Stap 2: Valideer chagrijnig zijn

Validatie klinkt ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk alleen maar dat iets geldig is. Wanneer je je chagrijnig begint te voelen, vind je het waarschijnlijk niet leuk dat je je chagrijnig voelt. Sterker nog, je voelt je waarschijnlijk tot op zekere hoogte slecht. Maar het feit dat iets slecht voelt, betekent niet dat het slecht is. Het valideren van chagrijnig zijn, betekent dat je onder ogen ziet dat iets dit gevoel triggert. Als je weet waardoor het gevoel opgeroepen wordt, kun je er aan werken.

Stap 3: Nieuwsgierigheid

In plaats van met een oordeel naar jouw slechte mood te kijken, kun je het ook benaderen met een nieuwsgierige blik. Analyseer waar jij zo grumpy van wordt. Is dit terecht? Gebeurt het vaak? Kun je het elimineren of er op een andere manier mee omgaan? Probeer dit te doen zonder oordeel of hard te zijn naar jezelf. Dan sta je open voor verandering.

Stap 4: Verwelkom chagrijnige gevoelens

Ga niet vechten of weglopen voor het feit dat je soms chagrijnig bent, dit zorgt voor een signaal naar jouw hersenen waardoor het alleen maar langer duurt.

De betere strategie is om jezelf te trainen om op chagrijnige gevoelens te reageren door het te benaderen en te verwelkomen. Gelukkig is dit eenvoudiger dan het klinkt. Sta stil bij het feit dat je de dag prima doorkomt, ook als je chagrijnig bent. Gevoelens mogen er zijn en je kunt niet altijd vrolijk zijn. Om jouw gedachten te verzetten, kun je even iets doen waardoor je je hoofd leegmaakt (een wandeling), waardoor je je nuttig voelt (de was doen, spullen op jouw bureau opruimen) of waardoor je sociaal bent (bel je moeder of een vriend). Deze dingen zorgen ervoor dat jij jouw gedachten even verzet.

Mediteren is ook een mooie manier om het hoofd leeg te maken, zelfs op het werk kun je mediteren!

5 manieren om van je stress af te komen (zonder te mediteren)










Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️