Waarom casual seks soms makkelijker is dan échte verbinding
Hoewel seks misschien de meest intieme manier is om met je liefdespartner te verbinden, kan het tegelijkertijd óók een bijna dierlijke manier zijn van je menselijke behoeftes (laten) vervullen. Eén waarbij het vooral draait om pleasure en niet per se om verbinding. Sterker nog: soms is het zelfs makkelijker om casual seks te hebben dan om een diepere verbinding aan te gaan.
Waarom is dat toch; dat een potje casual seks met een scharrel of onenightstand soms makkelijker lijkt dan je écht openstellen voor de liefde?
Casual seks makkelijker dan échte verbinding
De liefde, het is en blijft een ingewikkeld onderwerp waar we nooit helemaal de vinger op kunnen leggen. En dat maakt het natuurlijk des te interessanter. Vandaag duiken we daarom in de kwestie waarom de meest intieme actie die je je kan bedenken, namelijk het hebben van seks, soms makkelijker is dan je emotioneel blootgeven.
Orgasmes zijn overrated: dit is waarom je niet (altijd) wilt klaarkomen
Laten we wel wezen, het hele spelletje van een ander veroveren, flirten en wilde seks hebben (bijvoorbeeld na een avondje uit), kan hartstikke spannend zijn. De aandacht, de spanning en het genot zijn tijdens zo’n verovering van een nacht (of twee) toch een stuk intenser dan als je voor de zoveelste keer met je lief naar bed gaat. Tenminste, als we een beetje generaliseren.
Dat is voor sommigen (lees: velen) zelfs zó spannend dat ze het niet willen opgeven voor een vaste relatie. Je zou dan immers inleveren op die vrijheid. Dat betekent dus dat casual seks, ofwel jezelf lichamelijk redelijk snel blootstellen voor diegenen makkelijker is dan zichzelf emotioneel blootgeven.
Immers, geen verbindingen = geen verplichtingen. Wie zich niet emotioneel openstelt voor de liefde, hoeft zich ook niet kwetsbaar op te stellen. Het is een effectieve manier om helemaal niet gekwetst of afgewezen te worden. Je hoeft minder over diepe emoties te praten, die ervaar je immers ook minder door alles lekker casual te houden. Maar klopt dat eigenlijk wel?
Mannen versus vrouwen
Hoewel vooral mannen bekend staan om het hebben van casual seks en makkelijk ‘hun pik achterna lopen’, geldt dat voor vrouwen natuurlijk even goed. Ik ken genoeg vrouwen die het bed in duiken met wie ze maar willen, want waarom ook niet als je daar zin in hebt? Welk gender je hebt, maakt daarbij natuurlijk helemaal niets uit.
Onderzoek
Alleen is er een wezenlijk verschil tussen mannen en vrouwen in wat er met je brein gebeurt na de seks. Volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Sexuality & Culture blijkt namelijk dat vrouwen significant vaker gevoelens van spijt, eenzaamheid en ongeluk rapporteren dan mannen na een ‘hook up’.
Kijk je naar de processen die in gang worden gezet na de seks, dan is dat eigenlijk zo gek nog niet. Zo casual blijkt het namelijk niet te zijn.
Explosie van hormonen
Biologisch gezien reageert het vrouwelijke brein dus anders op seks, dan het mannelijk brein. Om daarachter te komen, werd er in weer een ander wetenschappelijk onderzoek gekeken naar het hamsterbrein dat hiervoor werd vergeleken met dat van een mens. Wat blijkt?
Bij hamsters komt er dopamine vrij na de seks, net als bij de mens. Door de aanmaak van het gelukshormoon voel je je blijer. Maar na de seks wordt er in het vrouwelijke brein een hele mix van hormonen aangemaakt, waaronder het knuffelhormoon oxytocine. Die mix aan hormonen in je lichaam zorgt óók voor een bepaalde nesteldrang. Of je dat nu wilt of niet.
Daardoor heeft het brein automatisch een focus op de sociale signalen van de sekspartner. Hoe de ander eruit ziet, de geur van de ander, maar ook je hoe de ander klinkt.
Orgasme
Ben je eenmaal klaargekomen? Dan komt er nóg eens een explosie aan het gelukshormoon dopamine en oxytocine vrij. Of je nu wilt of niet, voel je je als vrouw daardoor altijd op een bepaalde manier verbonden met je sekspartner, veel meer dan bij een man het geval is. Dat gebeurt al bij het aanraken van de nek en borsten.
Het is een biologisch proces van het lichaam, omdat een vrouw immers negen maanden zwanger kan worden, terwijl een man weer vrolijk verder z’n gang kan gaan.
Lange relatie en seks? Goedele Liekens pleit voor ‘Bambiseks’, maar wat is dat?
Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk vooral lekker zelf weten waar ‘ie zin in heeft. Maar terwijl het kan lijken alsof casual seks makkelijker is omdat je je niet mentaal hoeft open te stellen en lekker zorgeloos door het leven lijkt te wippen, geven de resultaten van het onderzoek in het tijdschrift Sexuality & Culture ook aan dat het aangaan van casual seks meestal leidt tot negatieve emotionele uitkomsten voor zowel mannen als vrouwen.
Je kunt je dus afvragen of casual seks uiteindelijk echt zo casual is als je denkt.
Food for thought!