Van HR-businesspartner naar trouwambtenaar en loopbaancoach: ‘Pas na een tarotlegging wist ik het’
Leonie Boekel (49), moeder van Jill en Nikki (beiden 17) besloot om na 23 jaar 40-urige werkweken (plus 12-uur reistijd per week) haar vaste baan als HR-Manager bij de GVB Amsterdam op te zeggen om iets te gaan doen waar ze écht energie van krijgt. Mensen begeleiden naar het volgende hoofdstuk van hun leven, privé en zakelijk als trouwambtenaar en loopbaancoach.
“Ik voelde al een tijd dat er iets moest veranderen. Ik kwam er zelf niet uit en besloot op tweede Pinksterdag een tarotlegging te doen. Daar zag ik in dat ik krampachtig vasthield aan comfort en zekerheid. Bij de vierde kaart die voor mij werd neergelegd, wist ik voldoende. Ik besloot de volgende dag mijn baan op de te zeggen. En dat heb ik gedaan.”
Het roer om
Leonie heeft een respectabele carrière achter de rug. Zo werkte ze vijf jaar binnen de GVB als HR-businesspartner. Een verantwoordelijke baan waarin ze managers adviseerde over HR-zaken. Later werd ze als unitmanager zestien jaar lang verantwoordelijk voor twee tramlijnen waarop zo’n 150 bestuurders en conducteurs werkten. De laatste tweeënhalf jaar was ze als HR-manager verantwoordelijk voor de drie afdelingen HR-ontwikkeling, HR-businesspartners en recruitment. Om dit werk te doen forensde ze vijf dagen in de week van Schagen naar Amsterdam. Toch kriebelde het om het roer om te gooien, om haar carrière over een totaal andere boeg te gooien.
Daarom werkt Leonie sinds 2019 als trouwambtenaar en (loopbaan)coach, in beide beroepen als zelfstandige.
De voordelen van een vaste baan
“De voordelen van een vaste baan zijn natuurlijk de zekerheid die het brengt, maar ook het leren van en met collega’s”, deelt ze met BEDROCK. “Ik heb binnen GVB veel kansen gekregen en hele mooie loopbaan gehad. Ik heb mijn rugzak kunnen vullen met kennis en ervaring die me bij volgende stappen in mijn carrière goed van pas komen. Ik ben ook absoluut niet weggegaan omdat ik het niet naar mijn zin had. Sterker nog, ik ben er zo lang geweest omdat het bedrijf me als een jas paste en de banen die ik heb gedaan stuk voor stuk geweldig waren.
De reistijd was natuurlijk flink en daarnaast was ik veel aan het vergaderen, dat beperkte me wel eens in de rest van het werk, maar tegelijkertijd zijn deze zaken nooit reden geweest om weg te gaan.”
Toch zegde je jouw baan op, ondanks de onzekerheid én vaste lasten die betaald moesten worden?
“Daarom heb ik het lange tijd niet gedurfd. Dat was ook wat de tarotkaarten vertelden: dat ik vasthield aan comfort en veiligheid/zekerheid. Zeker als alleenstaande moeder is het heel duidelijk wie het geld moet binnenbrengen en ook wie de rekeningen betaalt. Als mensen zeiden: ‘Zeg lekker je baan op!’, dan reageerde ik letterlijk met: ‘Goed idee, bel jij de bank dat ik voorlopig niet kom betalen?’ Het was nooit een serieuze optie om mijn baan vaarwel te zeggen en om bijvoorbeeld trouwambtenaar te worden.”
Gelukkig vertelden de kaarten me ook iets anders:
- De Koning van Staven is een kaart die staat voor krachtig leiderschap en de energie om je ambities waar te maken. Het herinnert je eraan dat je het vermogen hebt om grootse dingen te bereiken als je jouw passie en visie volgt.
- De Aas van Staven is een kaart van potentieel en belooft een tijd van groei, creativiteit en energie. Het herinnert je eraan dat je in staat bent om nieuwe dingen te creëren en dat je het vermogen hebt om je dromen te verwezenlijken.
- De Vier van Pentakels herinnert je eraan dat ware veiligheid niet alleen in materiële bezittingen ligt, maar ook in je vermogen om flexibel te zijn en open te staan voor de stroom van het leven. Het is een kaart die balanceert tussen zekerheid en de bereidheid om te delen en te groeien.
- De Keizerin is een kaart van vervulling en overvloed en herinnert je eraan dat je de kracht hebt om te creëren en te verzorgen. Ze is een symbool van moederlijke zorg en de vruchtbaarheid van ideeën en projecten.
Had je een buffer?
“Toen ik mijn baan opzegde, had ik een buffer van 15.000 euro. Toen ik vier maanden later wegging, was de buffer wat groter. Verder zijn er nog wel wat potjes, maar die zijn bedoeld voor later.”
Heb je cursussen gevolgd?
“Zeker, ik blijf me altijd ontwikkelen. Denk aan NLP, trainingen rondom leiderschap, persoonlijke ontwikkeling, maar ook een mediatraining en recent een cursus tot dagvoorzitter.”
Leukste herinnering als trouwambtenaar?
“Ik heb in coronatijd als trouwambtenaar mijn broertje en schoonzus getrouwd. Op de dag dat onze ouders vijftig jaar getrouwd waren en er stralend en in goede gezondheid bij waren. Dat was toen klein (vanwege de beperkingen mochten er maar dertig mensen worden uitgenodigd) en het jaar daarna hebben we het nog eens gedaan met honderd mensen. Ik heb hen dus twee keer mogen trouwen en beide keren waren prachtig en emotioneel.”
Wat doe je als coach en heb je hier een opleiding voor gehad?
“Ik heb in 2019 een intensieve coachopleiding gevolgd bij Nonons in Amsterdam. Gemiddeld genomen had ik naast mijn baan vijf mensen tegelijkertijd die ik coachte. De vraag naar loopbaancoaching is groot, maar daarnaast ben ik ook life coach. Dan kun je denken aan coachen op balans tussen werk en privé, het doorbreken van patronen en andere zaken waar mensen tegenaanlopen, privé of professioneel.”
Mooiste wat je hebt kunnen bereiken nu je trouwambtenaar en loopbaancoach bent?
In algemene zin is dat toch wel als mensen het gevoel hebben dat het leven hen overkomt en ze na mijn coaching inzien dat ze de regie zelf in handen hebben en weten aan welke knoppen ze kunnen draaien om de situatie te veranderen of juist te accepteren.
Of ik herinner me die ene dame die tijdens het intakegesprek vertelde dat ze zo weinig plezier beleeft aan haar baan en vindt dat ze eigenlijk moet stoppen. Dat was voor haar absoluut geen optie. Toen ze voor het eerste coachingsgesprek bij mij binnenliep, vertelde ze me vol trots dat ze haar baan had opgezegd en zich er helemaal goed bij voelde. Het afgelopen jaar heeft ze me meerdere keren een berichtje gestuurd om te laten weten hoe blij ze is het met haar keuze.
En dat is het mooie: als je kiest voor coaching, gebeurt er al iets. Dat is de eerste stap van de beweging.
Het roer om:
- Van nachtclubmanager naar personal trainer: ‘Ik werd geleefd, nu bepaal ik zelf mijn leven’
- Interview: Denise maakte een carrièreswitch van designer naar tantra coach
- Amber (31) koos voor een ander werk- en liefdesleven: ‘Je kunt altijd opnieuw beginnen’