De beste vega recepten voor op de camping (lees: makkelijk)
Kamperen is hot. Met een tentje, caravan of camperbusje – dat maakt niet uit. Zolang je maar met je voeten door het gras kunt lopen, lekker veel buiten kunt zijn en dat ultieme vrijheidsgevoel krijgt. Je kunt namelijk zó hup, je spullen oppakken en weer verder trekken. Er is slechts één nadeel: je bent niet van alle gemakken voorzien en je keukenuitrusting is vaak beperkt. Hoe kun je dan toch een lekkere, voedzame en snelle maaltijd op de picknicktafel toveren?
Femke Creemers van Caravanity maakte onlangs een kookboek speciaal voor kampeerders, waarmee je de sterren van de camping kunt koken.
Maak van iedere campingmaaltijd een feestje
Naast recepten voor ontbijt, lunch, snacks, toetjes, dressings en drankjes, staan in het camping kookboek onder meer ook tips om alles uit je caravan te halen, een goed kampvuur te maken en een lijstje van dingen die een goede campingkeuken moet bevatten.
Overigens zijn de recepten in haar boek niet per se vega, maar vaak kun je ze in een handomdraai vegetarisch maken en voor dit artikel hebben wij gekozen voor de gerechten die geen vlees of vis bevatten.
Pizza met courgette brie en walnoten
Benodigdheden per pizza:
- een pizzabodem; kant-en-klaar, koelvers pizzadeeg, of zelfgemaakt (gebruik een wijnfles als deegroller)
- 3 el tomatensaus
- 3 el crème fraîche
- 1 courgette
- 250 g brie (liefst brie de meaux)
- 2 handen vol walnoten
- verse Italiaanse kruiden (of Italiaanse kruidenmix)
Mix de tomatensaus en crème fraîche. Smeer dit op de pizzabodem. Snijd de courgette in dunne plakjes (ongeveer 0,5 cm) en leg op de pizza. Snijd de brie in dunne plakken en leg over de courgette heen. Tot slot strooi je er verse walnoten overheen en verse Italiaanse kruiden.
Couscous salade
Het devies bij dit recept is: maak er veel van! Je kunt het gerecht namelijk makkelijk twee of drie dagen bewaren. Heerlijk als lunch, lichte maaltijd of bij de picknick.
Benodigdheden voor 8 personen:
- 500 g couscous
- 200 g cherrytomaten
- 2 rode paprika’s
- 2 stengels bleekselderij
- 1 komkommer
- 1 bakje saladeblokjes (bijvoorbeeld Apetina) of pakje feta
- 1 bakje gemengde ongezouten noten
- handvol rozijnen (of haal een complete bak studentenhaver in plaats van losse noten en rozijnen)
- honing-mosterddressing
- eventueel stokbrood
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze afkoelen. Halveer de cherrytomaatjes en meng ze met
de couscous. Snijd de paprika’s, bleekselderij en komkommer in kleine stukjes en voeg toe aan de couscous.
Schep het hele bakje saladeblokjes of de feta erdoor. Voeg de noten en rozijnen toe. Meng tot slot de honing-mosterddressing door de couscoussalade. Lekker met stokbrood.
Witlofsalade
Benodigdheden voor 4 personen:
- 5 flinke stronken witlof
- 3 bananen
- 250 g jong belegen kaas
- 2 handen ongezouten walnoten
- stokbrood
- honing-mosterddressing of citroendressing
Zorg voor een riante slabak. Snijd de witlof in fijne stukjes. Snijd de bananen in stukjes en de kaas in kleine blokjes en voeg toe aan de witlof. Voeg daarna ook de walnoten toe en de honing- mosterddressing. Eet de salade met vers stokbrood.
Let op: als je de banaan hebt gesneden, kun je niet lang meer wachten voor je de salade serveert. De banaan wordt namelijk snel bruin.
Tip: niet genoeg aan een salade? Een gepofte aardappel (zie p. 100) is er erg lekker bij. Als je van vis houdt, dan is een visje van de barbecue er heerlijk bij!
Ravioli met groene groenten, citroenrasp en parmezaan
Benodigdheden voor 4 personen:
- 800 g gemengde groene groenten, bijvoorbeeld asperges, sugar snaps, boontjes, courgette of peultjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie extra vergine
- 800 g (liefst verse) ravioli naar eigen smaak
- 1 citroen
- 150 g (liefst verse) Parmezaanse kaas
- peper en zout
Haal de klontjes van de asperges en snijd ze daarna in drieën. Dop de boontjes en sugar snaps. De courgette snijd je in kwartjes. Was de groenten schoon onder de koude kraan en kook ze 5 minuten. Snijd ondertussen de ui fijn en pers of snijd de knoflook fijn.
Doe een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg hierna de groenten toe en zet het vuur laag. In de pan waarin je de groenten hebt gekookt, doe je nu de ravioli. Kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp ondertussen de citroen en voeg de rasp toe aan de groenten.
Als de pasta klaar is, giet je deze af en voeg je deze toe aan de pan met groenten. Schep alles door elkaar, voeg een beetje olijfolie toe en bestrooi met Parmezaanse kaas. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Pasta met spinazie en cherrytomaatjes
Benodigdheden voor 4 personen:
- handvol geroosterde pijnboompitten
- 400 g spaghetti
- 1 potje pesto genovese
- 600 g verse spinazie
- 400 g cherrytomaatjes
- 150 g geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
Doe de pijnboompitten in een pannetje en rooster ze op middelhoog vuur. Houd ze goed in de gaten, want ze verbranden snel. Als ze lichtbruin zijn, doe je ze in een schaaltje en zet je ze weg. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als de spaghetti klaar is, roer je er de pesto doorheen.
Terwijl de pasta op het vuur staat, wok of kook je de spinazie in een klein laagje water (niet meer dan een kopje water). De spinazie slinkt erg snel, dus mocht de 600 g niet in een keer in je pan passen, doe dan de spinazie in fases in de pan. Snijd de cherrytomaatjes doormidden. Als de spinazie geheel geslonken is, giet je het water af en voeg je de tomaatjes toe. Laat ze 2 minuten opwarmen door de spinazie.
Serveer de spaghetti op een bord en voeg de spinazie met cherrytomaatjes toe. Voeg peper en zout naar smaak toe en garneer tot slot met de pijnboompitten en Parmezaanse kaas.
Ratatouille
Ratatouille is een heerlijk Frans stoofgerecht van groenten. Lekker als bijgerecht bij de barbecue, maar ook zeer geslaagd als supergezonde maaltijd met wat brood, pasta of een vers visje van de grill.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 2 paprika’s
- 1 courgette
- 1 aubergine
- olijfolie
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 1 el Provençaalse kruiden
- potje zwarte olijven zonder pit – peper en zout
Pak je grootste pan. Pers de knoflook en snijd de ui fijn. Snijd de paprika’s, courgette en aubergine in stukjes. Fruit de ui en knoflook in een pan met een scheut olijfolie. Voeg de stukjes paprika toe en laat dit op middelhoog vuur doorsudderen.
Voeg daarna de stukjes aubergine, courgette, tomatenblokjes en Provençaalse kruiden toe. Laat de ratatouille lekker doorgaren tot de tomaten wat ingedikt zijn. Voeg tot slot de zwarte olijven toe en eventueel nog wat peper en zout. Serveer warm of koud met couscous, pasta, aardappels of vers stokbrood. Ook erg lekker bij de barbecue.
Van tofu tot VUNA: 6 vegan vis- en vleesvervangers vol eiwitten
Tip: laat de ratatouille een paar uur (of een dag) staan voor je hem opeet. Dan vermengen alle smaken zich met elkaar. Ratatouille kun je erg goed bewaren in een koelkast. Ideaal om een dag later bij de lunch te eten.
Geen kids of eten ze niet mee? Een flinke scheut rode wijn erdoor brengt het gerecht nog meer op smaak.