Burn-outs voorkomen door remote te werken? Deze psycholoog is positief
Veel mensen dromen van een baan met meer vrijheid, maar tot voor kort zaten velen van ons vast aan een 9 tot 5-baan, waarvoor we allemaal in dezelfde file stonden. De lockdown was wat dat betreft een wake-up call en verademing voor veel mensen én werkgevers. Ze realiseerden zich dat de locatie van waar je werkt geen impact hoeft te hebben op het geleverde werk. Het is een realisatie die arbeidspsychologe Shana Cabus al eerder deed toen ze zelf op het nippertje ontsnapte aan een burn-out.
Met haar bedrijf Road To Remote wil ze mensen helpen meer vrijheid en werkgeluk in te bouwen in hun leven door remote te werken. Volgens haar is dit de oplossing om stress en burn-outs te voorkomen.
Bijna zelf een burn-out
Na haar studie psychologie kreeg Shana een baan bij consultancy bureau. Daar werd ze geacht van half 9 tot 5 te werken, werd ze door heel Vlaanderen gestuurd naar de verschillende locaties van het bedrijf en werd haar agenda voor haar ingepland. “De baan vond ik inhoudelijk heel leuk, maar ik werd echt geleefd,” vertelt ze.
Na een tijdje ging het mis. “Ik werd steeds vaker ziek, terwijl ik dat normaal gesproken nooit was. Ergens wist ik wel dat ik aan het opbranden was, maar ik deed er niets aan. Op een bepaald moment zei mijn dokter tegen me: ‘Je bent eigenlijk nog een beetje jong om richting een burn-out te gaan’.”
https://www.bedrock.nl/thuiswerken-ritueel
Die opmerking hakte erin bij Shana. Als ze haar gevoelens nog langer zou negeren, zou ze vroeg of laat opbranden. En dat terwijl ze met haar 25-jarige leeftijd nog maar aan het begin van haar loopbaan stond. “Ik kon niet 40 of 50 jaar doorwerken zo.”
Remote werken de oplossing voor stress en burn-outs
Na twee maanden solo te hebben gereisd, besluit Shana dat het anders moet. Samen met een collega psychologe start ze een bedrijf op waarmee ze organisaties helpt met talentontwikkeling en een duurzame HR-aanpak. Daarin creëert ze voor zichzelf een rol waarbij locatie-onafhankelijk werk mogelijk is. Tijdens dit werk realiseert ze zich dat de context van werk een belangrijke factor is bij stress en burn-outs. De vrijheid van remote werken is volgens haar een manier om het werkgeluk te vergroten en zo stress en de kans op een burn-out te verminderen.
Volgens Shana hebben mensen door de maatschappij waarin we leven vaak verkeerde assumpties over remote werken. “Ik geloof echt dat het de toekomst is”, vertelt ze. En nu we door corona verplicht moeten thuiswerken is de ontwikkeling naar remote werken bij veel bedrijven in een stroomversnelling geraakt.
Nog werk te doen
“Maar ook nu is er nog een hoop werk te doen,” legt ze uit. “En dan voornamelijk wat betreft onze mindsets. Veel mensen denken nog steeds dat het niet realistisch is. Elke dag van 9 tot 5 werken en 3 weken per jaar vakantie is de norm. Ik wil mensen overtuigen dat het echt kan. Je hebt het recht om te genieten voor je 65e. Sterker nog, door vergrijzing zal onze generatie nog langer moeten werken.”
Remote werken betekent overigens niet dat je altijd maar op reis moet zijn. Voor de Vlaamse Shana betekent het bijvoorbeeld dat ze veel bij haar vriend in Amsterdam kan zijn. Of dat ze 4 maanden per jaar kan reizen. Maar je kan ook remote willen werken, zodat je meer tijd met je gezin kunt besteden. “Locatieonafhankelijk werken heeft vooral te maken met vrijheid. En dat kan verschillende vormen aannemen,” zegt ze.
https://www.bedrock.nl/meer-remote-werken-op-afstand-na-corona/
Je hoeft ook niet per se softwareprogrammeur te zijn of een creatief beroep uit te oefenen om remote te kunnen werken. Ook maakt het niet uit of je in loondienst werkt of ondernemer bent. Volgens Shana is er niet één geschikt profiel. Je moet wél uit je comfort zone durven gaan, durven groeien.
Mensen zijn zichzelf kwijtgeraakt
“Vaak zeggen mensen tegen me dat ze met hun baan niet remote kunnen werken, maar dat ze het wel graag willen”, vertelt ze. “Dan kijk ik altijd mee of dat echt zo is, want vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Als het écht niet kan, maar het wel een droom is van diegene om remote te werken, dan gaan we kijken naar wie je bent als persoon.” Shana gelooft namelijk dat we allemaal talenten en eigenschappen hebben die we niet per se hoeven in te zetten bij één job.
“Mensen zijn gewoon vergeten welke talenten ze bezitten”, legt ze uit. “Ze zijn zichzelf kwijtgeraakt door het onderwijs, de maatschappij en de baan die ze doen. Ze weten niet meer waar ze energie van krijgen en raken alsmaar verder van zichzelf verwijderd.” Inzicht in je eigen talenten is volgens haar daarom erg belangrijk in burn-outpreventie.
https://www.bedrock.nl/zweden-nauwelijks-burn-outs/
Inmiddels hebben veel bedrijven de intentie om de talenten van mensen te ontwikkelen, maar nog steeds wordt er te vaak gekeken naar wat je niet goed genoeg doet. “Dat is niet waar mensen energie van krijgen”, legt Shana uit. “Gras groeit niet als je eraan trekt. Dat breekt. En dat is bij mensen ook.” Met burn-outs tot gevolg.
Werkgeluk in eigen handen nemen
Organisaties spelen dus zeker een rol in burn-outpreventie, maar toch ziet ze ook dat mensen vaak hun werkgeluk in de handen van de werkgever en de overheid schuiven en zelf geen verantwoordelijkheid nemen. “Ik wil dat mensen het heft in eigen handen kunnen nemen”, zegt ze.
Shana heeft daarom een online programma ontwikkeld om zo veel mogelijk mensen te helpen naar een vrijer en meer onafhankelijk leven en zo burn-outs te voorkomen. “In totaal zijn er 8 videomodules”, vertelt ze. “In de eerste modules gaan we in op je mindset en hoe je jezelf beter kan leren kennen. Vervolgens gaan we heel concreet kijken hoe je je baan remote kan uitvoeren en aan wat voor verdienmodellen je kan denken. Ten slotte leer je meer over focus management. Hoe zorg je ervoor dat je een goede output kan genereren en meer kan doen in minder tijd?”
Wil je ook meer vrijheid in je leven en werk inbouwen? Op de website van Road to Remote vind je meer informatie over het online programma van Shana.
Dit vind je misschien ook interessant
- Waarom dit een perfecte tijd is om (eindelijk) remote te werken
- Thuis werken we even productief als op kantoor blijkt uit nieuw onderzoek
- Het advies dat ik mezelf had willen geven vóór mijn burn-out