Wordt het je te veel? 7 manieren om een burn-out te voorkomen
De cijfers liegen er niet om, in Nederland hebben steeds meer mensen last van een stress, spanning en burn-outs. Momenteel heeft 1 op de 6 werknemers in Nederland zelfs last van burn-outklachten. De kans dat jij dat zelf óók krijgt, is dus aanwezig. Een burn-out voorkomen: hoe doe je dat?
Een burn-out kan zomaar op de loer liggen, dus delen we zeven manieren om een burn-out te voorkomen.
Een burn-out voorkomen
In de Westerse maatschappij zijn we ‘druk zijn‘ het nieuwe normaal gaan vinden. Als je druk bent, zou je het immers wel goed doen of ergens belangrijks mee bezig zijn. Maar klopt dat wel? Gaat het écht goed met je als je het druk hebt, of doe je misschien gewoon te veel en loop je jezelf geheel voorbij? En waarom willen we toch graag zo druk zijn? Voor wie?
Hoe dan ook is het belangrijk om een burn-out te voorkomen. Het is een meeslepend proces dat je hele leven op z’n kop zet, vertelt onder meer Rachelle, die erna koos voor een soft life en relaties verbrak. Hoog tijd om meer alert te zijn op de signalen van een verborgen burn-out zodat je een écht burn-out kunt voorkomen. Hoe doe je dat?
7 tips om burn-outs te voorkomen
Burn-outs komen helaas steeds vaker voor in onze moderne, drukke samenleving. Gelukkig zijn er simpele, maar belangrijke manieren om een burn-out te kunnen voorkomen.
Zeven praktische tips om je mentale en fysieke gezondheid in balans te houden.
1. Stel grenzen en leer ‘nee’ zeggen
Eén van de belangrijkste manieren om een burn-out te voorkomen is door je grenzen te stellen en hieraan vast te houden. Het kan verleidelijk zijn om altijd ‘ja’ te zeggen tegen extra werk of al die sociale verplichtingen, maar dit kan leiden tot stress en serieuze overbelasting. Leer ‘nee’ zeggen zonder schuldgevoel, hoe moeilijk dat in eerste instantie misschien ook is. Het is essentieel om je eigen welzijn op de eerste plaats te zetten.
2. Plan regelmatige pauzes
Wil je een burn-out voorkomen, zorg er dan voor dat je tijdens je werkdag regelmatig pauzes inplant. Korte pauzes kunnen helpen om je geest weer even te verfrissen en je productiviteit flink te verhogen. Sta op, stretch je lichaam, of maak een korte wandeling. Dit helpt gegarandeerd om fysieke en mentale vermoeidheid tegen te gaan en het geeft je meteen de kans om even wat afstand te nemen van je werk.
3. Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale welzijn. Regelmatige beweging kan stress verminderen en je energieniveau verhogen. Probeer elke dag minstens dertig minuten te bewegen, of het nu gaat om wandelen, yoga, fietsen of een andere vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt.
4. Zorg voor voldoende slaap
Goede nachtrust is cruciaal voor het herstel van je lichaam en geest. Probeer daarom een regelmatig slaapschema aan te houden en zorg voor een slaapvriendelijke omgeving. Wat houdt dat in? Een slaapvriendelijke omgeving betekent dat je je elektronische apparaten (lees: je telefoon en laptop) minstens een uur voor het slapengaan uitschakelt en je slaapkamer donker en koel houdt. Een goede nachtrust helpt je om beter om te gaan met stress en voorkomt uitputting.
5. Eet gezond en gebalanceerd
Een gezond dieet kan een grote invloed hebben op je energieniveau en algehele welzijn. Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Vermijd te veel cafeïne en suiker, omdat deze je energieniveau kunnen beïnvloeden en je prikkelbaar kunnen maken. Hydratatie is ook belangrijk, dus zorg ervoor dat je tenminste twee liter water drinkt op de dag.
6. Mindfulness en meditatie
Mindfulness en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en je mentale veerkracht te vergroten. Door dagelijks een paar minuten te mediteren, kun je je gedachten makkelijker ordenen en wat meer innerlijke rust creëren. Moeite met thuis mediteren? Deze tips van een expert helpen.
7. Zoek hulp om een burn-out te voorkomen
Een sociaal vangnet is essentieel om een burn-out te kunnen voorkomen. Praat met vrienden, familie of collega’s over hoe je je écht voelt. Je gevoelens en zorgen eerlijk delen, kan helpen om stress te verlichten en je een gevoel van verbondenheid geven.
Als je merkt dat je het moeilijk hebt, geef dit dan aan bij je werkgever als je in loondienst werkt en aarzel nooit om professionele hulp te zoeken bij een therapeut. Je bent niet alleen!
Burn-out voorkomen is alleen mogelijk door zelf assertief te zijn en écht goed voor jezelf te zorgen. Door deze zeven tips toe te passen, word je veerkrachtiger en leer je beter omgaan met stress. Onthoud dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Goed naar je lichaam en geest luisteren en tijd te nemen voor self-care, is dus essentieel!
Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)