5 manieren om een burn-out te voorkomen
Als je eenmaal thuis zit door een burn-out heb je een lange weg te gaan voordat je weer de oude bent. Zonde, want zover hoeft het in principe niet te komen, als je op tijd aan de bel trekt. Helaas is het vaak voor veel mensen pas duidelijk wat er aan de hand is, als het kwaad al is geschied.
In dit artikel gaan we dieper in op burn-out als begrip en manieren om de ziekte te voorkomen.
3 verschillende soorten burn-out
Volgens The Association for Psychological Science komen burn-outs in 3 verschillende vormen voor.
Vorm 1
De eerste is de vorm waar je waarschijnlijk het eerst aan denkt: overwerkt zijn. Dit gaat om de persoon die keihard werkt, totdat ‘ie er bij neervalt. Lange uren tot diep in de nacht achter de laptop doorbrengt en in het weekend ook menig uurtje in zijn mailbox spendeert.
Lees ook: Het verschil tussen een burn-out en overspannen zijn
Deze groep mensen hebben vaak de neiging om negatief over het bedrijf waar ze voor werken te spreken. Omdat ze het gevoel krijgen dat ze niet genoeg worden gewaardeerd of genoeg kansen krijgen. Eigenlijk is dit gewoon een manier om hun stress kwijt te kunnen. Op een gegeven moment wordt de stress en frustratie te veel en belanden ze in een burn-out.
Vorm 2
De tweede groep gaat voornamelijk over mensen die niet genoeg uitgedaagd worden. Het kan zijn dat ze zich vervelen (we schreven al eerder over de bored-out, waardoor ze afleiding gaan zoeken buiten de deur.
Omdat ze op deze manier afstand nemen van hun werk en collega’s kan het kantoorleven een nare bijsmaak krijgen. Deze mensen kunnen niet met een trots gevoel kijken naar hun werkzaamheden of het bedrijf waar ze werken.
Vorm 3
De derde, en laatste groep, gaat om mensen die niet genoeg aandacht krijgen en totaal ongemotiveerd zijn. Ze zouden wel doelen willen hebben en meer willen bereiken, maar kunnen dat niet in hun werk vinden. De motivatie ontbreekt om er echt voor te vechten en hard te werken om te bereiken wat ze echt willen, waardoor ze het opgeven en hierdoor stress ervaren.
5 manieren om een burn-out te voorkomen
Er zijn dus verschillende signalen die duiden op een naderende burn-out, maar probeer dat voor te zijn door op de volgende dingen te letten.
1. Zeg nee
Als je een ja-knikker bent, neem je vaak teveel werk aan. Je wil je baas niet teleurstellen en denkt dat je er goed aan doet om alles wat zij of hij jouw kant opgooit aan te nemen. ‘Ja hoor, dat lukt me wel,’ hoor je jezelf dan zeggen terwijl het zweet uitbreekt en de paniek toeslaat.
Ook interessant: Dit is waarom de Zweden nauwelijks burn-outs hebben
Probeer vaker nee te zeggen, of duidelijk aan te geven dat je het graag zou willen doen, maar dat je nog andere taken hebt die eerst af moeten. Daarna kun je pas de volgende opdracht aannemen. Duidelijke deadlines voor jezelf en je baas stellen werkt het beste.
2. Geef toe
Soms ben je gewoon moe of is de inspiratie ver te zoeken. In plaats van het te forceren, is het verstandiger om een stap terug te nemen. Loop een rondje en adem diep in en uit. Laat het negatieve gevoel toe, accepteer dat dit gewoon even niet je dag is.
Als je het met alle macht wegstopt en door blijft knallen, loop je geheid een keer tegen die burn-out muur aan. Er is niets mis met je af en toe iets minder vrolijk voelen. It happens to the best of us.
3. Plan pauzes
Ja, plannen. Dus niet alleen nemen. Als je voorneemt om af en toe een pauze te houden kunnen de deadlines ervoor zorgen dat je ‘toch maar wel’ achter je bureau luncht. Als je duidelijk in je agenda momenten inplant, net als een meeting, is de kans groter dat je het ook écht doet.
Must read: Leren van de Zweden: neem eens wat meer pauze
De (korte) pauzes kunnen een wandeling naar het koffieapparaat aan de andere kant van het kantoor zijn, een 10 minuut durende meditatie of even offline gaan. Als je deze tijd voor jezelf neemt, krijg je weer nieuwe energie en word je geïnspireerd. Het zijn meestal op de momenten dat je niet geprikkeld wordt, dat je de beste ideeën krijgt.
4. Verander van locatie
Het is fijn om je eigen bureautje te hebben, met je eigen plant, foto van je kat en thee-verzameling. Maar het is goed om af en toe een change of scenery in te voeren. Joel Runyon heeft het veranderen van werkplek omgedoopt tot ‘workstation popcorn.’ Dit is vooral een interessante methode voor freelancers.
Heb je meerdere opdrachten, kies dan meerdere locaties om ze uit te werken. Dus, begin in het koffietentje bij je om de hoek voor opdracht #1, heb je die af, verhuis je naar locatie #2 voor de volgende opdracht enzovoorts. De afwisseling is goed voor je en is een efficiënte manier om dingen af te ronden en af te tikken. Ook als je thuis werkt kun je deze methode toepassen. Begin bijvoorbeeld te werken aan je bureau en werk na de lunch aan je keukentafel.
5. Wees je eigen grootste fan
We hebben de neiging om ons druk te maken om de toekomst, in negatieve zin. Heb je een groot project dat je moet presenteren aan je collega’s? Dan bedenk je alle mogelijke doemscenario’s: ik vergeet wat ik wilde vertellen, ik stotter, ik zeg iets doms, het zal ze wel niet interesseren, straks vragen ze iets waar ik het antwoord niet op weet.
Tip: 7 manieren om meer zelfliefde te ontwikkelen (want dat heb je nodig)
Probeer het om te draaien en je voor te stellen hoe geweldig je het straks gaat doen. Bekijk het dus vanaf een positieve angle. Je gaat straks een hele goede presentatie geven, je collega’s inspireren meer uit het project te halen en ze motiveren om met jou samen een geweldig product neer te zetten. Een beetje geloven in jezelf goes a long way.
Gun jezelf wat een ander je zou gunnen
Deze tip krijgen we van een Bedrock-lezer die op 21-jarige leeftijd helaas al kampt met een burn-out. Haar grootste eye-opener? Gun jezelf wat je moeder, vriendin of partner je zou gunnen. Zelf bezuinig je snel op een ontspannende behandeling zoals een massage, want ‘het is te duur’. Maar je moeder? Die zou het je wél gunnen.
Probeer de situatie vanuit hun oogpunt te bekijken. Behandel jezelf op een liefdevolle manier, precies zoals een ander je zou behandelen.
Meer lezen over burn-out?
- Als je je kapot verveelt op werk: een bore-out
- Een burn-out: dit is alles wat je moet weten (hoe voorkom je ‘m en hoe kom je ervan af?)
- Wat ik leerde van mijn burn-out (en hoe het mijn leven veranderde)