Redactie
Redactie Psyche 31 mrt 2021
Leestijd: 6 minuten

Hoe kom je vanuit een burn-out weer in balans?

Een burn-out komt helaas op steeds jongere leeftijd voor. Misschien zit je er nu middenin of ben je ervan aan het herstellen. Het is een harde klap en het kan lastig zijn om te geloven dat je weer helemaal terug in je kracht zult komen. Maar uiteindelijk is er voor iedereen, dus ook voor jou, licht aan het einde van de tunnel. Deze tips geven je misschien net dat extra zetje dat je nodig hebt om weer in balans te komen.

Het hebben van een burn-out is zowel lichamelijk als mentaal zwaar. Je bent niet ‘slechts’ overspannen, maar letterlijk opgebrand. Je hebt veel te lang met te weinig energie doorgeploeterd, waardoor alles je nu te veel is. Zelfs de dingen waar je normaalgesproken plezier aan beleeft.

Van een burn-out naar balans

Voor de één duurt een burn-out een paar maanden, voor de ander langer dan een jaar. Natuurlijk wil je er zo snel mogelijk van af. Misschien voel je je zelfs wel schuldig naar jouw omgeving of naar je werkgever toe. Maar het is belangrijk om jezelf niets kwalijk te nemen en jezelf echt de tijd te gunnen.

Je hebt hier niet bewust voor gekozen en een burn-out schud je simpelweg niet zomaar even van je af. Alleen door een stap terug te doen, kom je langzaam weer vooruit.

Het helingsproces is voor iedereen anders. Maar één ding is zeker: beetje bij beetje ga jij je weer sterker voelen dan de dag ervoor. Je kunt een aantal dingen doen die hieraan bijdragen.

#1. Erken en accepteer je huidige situatie

Een belangrijke eerste stap is het erkennen en accepteren van het feit dat je een burn-out hebt. En te begrijpen wat dat betekent. Praten helpt, bijvoorbeeld met je huisarts of met dierbaren. Heb het over de gedachten en gevoelens die het met zich meebrengt en bespreek de gevolgen voor je huidige situatie. Of schrijf het voor jezelf op in een journal.

Let er wel op dat je niet te veel in je hoofd gaat zitten en te kritisch bent op jezelf. Het herstelproces heeft tijd nodig en je kunt jezelf hierin niet pushen. Iedereen heeft zijn grenzen, dus een schuldgevoel of schaamte over jouw burn-out is absoluut niet nodig. Gun jezelf de tijd die nodig is om hieruit te komen. Op jouw manier, in jouw tempo.

Over de oorzaak van de burn-out kun je eventueel ook al een beetje nadenken. Als je inziet hoe je op dit punt bent gekomen, zul je immers ook sneller tot acceptatie komen. Maar laat het diepgaandere zelfonderzoek voor later: eerst weer de balans terugvinden.

Overspannen? Deze symptomen kun je beter niet negeren (een huisartsen checklist)

#2. Wees lief voor jezelf

Grote kans dat jij een burn-out hebt gekregen doordat je te lang, te vaak aan jezelf voorbij bent gegaan. De weg naar herstel begint daarom altijd met zelfliefde. Ga voor jezelf na waar jij ontspanning in vindt en denk daarbij even niet aan wat goed zou zijn voor jouw omgeving. Waar heb jij nu, mentaal en fysiek, behoefte aan? Of dat nu yoga, meditatie, wandelen, hardlopen, tuinieren of slapen is, het is aan jou.

Gun jezelf ontspanning zónder je hier schuldig over te voelen. Voel je de behoefte om je even af te zonderen van je omgeving? Of om bepaalde taken of activiteiten te laten voor wat ze zijn? Ook daar ben je vrij in. Licht mensen eventueel in over je keuze, zodat zij er rekening mee kunnen houden.

Heb of houd je last van negatieve gedachten en/of schuldgevoelens? Maak er dan een gewoonte van om elke ochtend in de spiegel tegen jezelf te zeggen dat je van jezelf houdt en wat je aan jezelf waardeert. Behandel jezelf zoals je een vriend(in) ook zou behandelen.

#3. Zorg voor rust, reinheid en regelmaat

‘Rust, reinheid en regelmaat’ is niet voor niets een bekende uitspraak. Je hebt voldoende rust nodig om te ontspannen en weer op krachten te komen. Een opgeruimd hoofd om dingen weer te kunnen overzien. Maar ook regelmaat is van groot belang. Structuur in je dag helpt je om niet (opnieuw) in een negatieve spiraal te belanden.

Blijf dus zoveel mogelijk goed voor jezelf zorgen. Onder andere door op vaste momenten te bewegen, (gezond) te eten en te slapen. Maar bijvoorbeeld ook door een fijne omgeving voor jezelf te creëren. Zie deze dingen niet als ‘moetjes’, maar als acties uit zelfliefde die bijdragen aan het terugvinden van de balans.

En ga als het even kan de natuur in. Jezelf aarden en een frisse neus halen kunnen je alleen maar goed doen. Adem hierbij diep in en open je zintuigen. Sta stil bij wat je ziet, voelt, hoort en ruikt en maak bewust contact met de aarde. Een blokje om van 10 minuten is ook al winst. Maar gaat het een dag echt even niet? Wees dan niet te streng voor jezelf; morgen kun je het altijd weer opnieuw proberen.


Waarom persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker is (en wat het überhaupt is)

#4. Doe zelfonderzoek

Je zou jouw burn-out kunnen zien als een wake-upcall: dit werkt zo niet. Sta daarom stil bij wat jou mogelijk in deze situatie heeft gebracht. Waardoor ben jij opgebrand geraakt? Welke externe factoren speelden hierbij een rol? En wat was jouw aandeel hierin? Had het voorkomen kunnen worden, en zo ja hoe? Door hier heel bewust bij stil te staan én door jouw toekomstige keuzes hierop te baseren, kun je een eventuele volgende burn-out voor blijven.

Misschien kom je erachter dat je het lastig vindt om ‘nee’ te zeggen. Dat je te weinig je eigen hart hebt gevolgd. Of dat je simpelweg te veel van jezelf hebt geëist. Vraag je in dat geval ook af waarom dat zo is. Wat ligt hieraan ten grondslag? Angst, onzekerheid of het oordeel van anderen kunnen jou bijvoorbeeld in de weg staan om keuzes te maken waar jij gelukkig van wordt.

Door net dat beetje dieper te graven, pak je het probleem echt tot in de kern aan. En zie je jouw burn-out als een kans om meer vanuit je ware essentie te leven.

Hoogsensitief? Dít is jouw voordeel op de werkvloer

#5. Visualiseer jouw toekomst 

Weet je nog hoe je in het leven stond voordat je een burn-out had, vol energie en zelfvertrouwen? Het kan op dit moment nog steeds voelen als iets onbereikbaars, maar uiteindelijk kom je echt weer terug in je eigen kracht. Wie weet kom je er zelfs nóg sterker uit.

Meditatie en visualisatie kunnen jou hierbij helpen. Hiermee ervaar je niet alleen meer rust, maar verschuif je ook je focus van het negatieve naar het positieve. Dit helpt je om de toekomst hoopvol tegemoet te gaan.

Visualiseer bijvoorbeeld jouw ideale leven en stel jezelf daarbij de volgende vragen: ‘Als alles aan mij was en alles mogelijk was, waar zou ik me dan mee bezighouden? Waar zou ik blij van worden? Hoe ziet mijn leven eruit als ik zonder twijfel of angst mijn hart zou volgen?’ Zie het zo gedetailleerd mogelijk voor je. En laat het geluk dat je dan zou voelen door je heen stromen, alsof je het al bereikt hebt.

Het kan ook heel fijn en effectief zijn om dit soort dingen op te schrijven.

Dit gastartikel is geschreven door Marjolein Berendsen is oprichter en eigenaar van opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen. Hier leidt zij met een team docenten holistisch therapeuten op om vanuit licht, liefde én bewustwording mensen te begeleiden. Ze is tevens auteur van het handboek en werkboek ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️